Кино панорама на Fassbinder в София

© Goethe-Institut

Rainer Werner Fassbinder умира едва на 37 след смъртоносен коктейл от болкоуспокояващи и безобразно количество кокаин. Градската легенда твърди, че до тялото му са открити страници от недовършен сценарий и нищо чудно това наистина да е така. За скромните си години, емблематичната фигура на новото немско кино оставя след себе си 40 пълнометражни филма, две ТВ поредици, три кратки филма и 24 пиеси. Продуктивността на Fassbinder, на която дори Woody Allen би завидял, навярно би могла да бъде обяснена с ударните маратони с дрога, но е не по-малко резултат и от трескавата мисъл на един сложен човек с повече от сложни отношения с околния свят и хората около себе си. Следи от биографията на Fassbinder си личат нееднократно в голяма част от неговите филми, които са най-силни точно, когато хвърлят състрадателен, но несантиментален поглед към живота на отчуждените хора и изгубените души. Темпото на работа на Fassbinder предполага наличието на неуспешни опити във филмографията, но пет от най-силните му заглавия участват в първата му софийска ретроспектива в Дом на киното. Панорамата е организирана от фондация ДОМА, която се преориентира в по-незадължаващ формат и започва да работи за всякакви културни мероприятия, в партньорство с Гьоте институт. Какво ще гледаме:

© Goethe-Institut

10 май: Ксенофобия и социално лицемерие в черно-бялата емигрантска история Катцелмахер (Katzelmacher, 1969).

© Goethe-Institut

13 май: Лили Марлен (Lili Marleen, 1981) е немска певица, която се влюбва в еврейски музикант по времето на нацистка Германия.

© Goethe-Institut

16 май: Разказ за трагичната съдба на млада жена в следвоенна Германия в номинирания за Златен глобус Бракът на Мария Браун (Die Ehe der Maria Braun, 1979).

© Goethe-Institut

17 май: Невъзможна любов и раздиращи обществени противоречия в немската провинция след края на Втората световна война в Лола (Lola, 1981).

© Filmmuseum München

18 май: Германия през есента (Deutschland im Herbst, 1978) e документален филм и силен социален коментар, направен съвместно с други знакови имена от течението ново немско кино.

Ретроспективата на Fassbinder е в Дом на киното от 10 до 18 май. Билетите струват 6 или 8 лева онлайн или на касата на киното. Тематичното винил парти с берлинчанина André Pahl и Emil Doesn’t Drive е в петък, 13 май, отново в Дом на киното.