7 филма от програмата на CineLibri

31 филма и няколко премиери на третото издание на CineLibri? Никакъв шанс да ги изгледате всички, затова правим един бърз списък с най-привлекателните заглавия от тазгодишната програма на фестивала за литературни екранизации на Колибри.

Френската драма По действителен случай на неуморния Roman Polanski събира крайно привлекателните музи на режисьора Eva Green и Emmanuelle Seigner в напрегнат и много стилен психотрилър за писателка с творчески блокаж и интелигентна млада прелъстителка.

Американската адаптация на Herman Koch-овия роман роман Вечерята разчита на могъщите актьорски превъплъщения на Steve Coogan, Richard Gere, Laura Linney и Rebecca Hall като семеен квартет с много тайни за изясняване помежду си, които няма как да не предизвикат съдбоносни решения.

Приключенският екшън и касово разочарование Изгубеният град Z описва истинските събития около изчезването на английския изследовател Percy Fawcett, изпратен в Боливия, за да търси древен град в амазонската джунгла, преди да изчезне със своя син през 1925.

Американската психологическа драма Изгубените донесе награда за най-добра режисура на Sofia Copolla от последния филмов фестивал в Кан – очевиден знак, че дъщерята на татко Francis се е справила повече добре с екранизирането на новелата за девическо училище по време на американската гражданска война, което приютява дезертьор от армията, имал неблагоразумието да почне да ги работи по отделно на психологическо ниво, при девойките да го изработят вкупом.

Светлина между два океана е отличен повод да видим химията между Alicia Vikander и Michael Fassbender във филма, който ги е накарал да се влюбят помежду си и в истинския живот.

Южнокорейският психологичен трилър Слугинята е силно стилизирана еротика, която сменя локацията на своя литературен първообраз от Викторианска Англия на Корея по време на японското колониално владичество. Не само величествената красота и естетска еротика, но и десетките награди от международни фестивали го правят и най-важното заглавие в програмата на тазгодишното CineLibri.

Студентите по мода изучават вечната филмова класика Дневна красавица най-вече заради гардероба на Catherine Deneuve от Yves Saint Laurent. Френската (леко еротична) драма на Luis Bunuel обаче е истински майсторски клас по великолепна актьорска игра и създаване на напрежение с диалог.

Тазгодишното издание на CineLibri е от 11 до 22 октомври. Пълната програма на фестивала е тук и във Facebook. Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони.