10 филма от програмата на So Independent

Седмото издание на фестивала за независимо американско и световно кино So Independent маха главите на запалените киномани и абсолютни аматьори с жестоки филми, които няма къде другаде да гледате легално и на голям екран. Програмата на по-малкия, но крайно интересен фестивал предвижда връчване на награди за за най-добър игрален, документален и български независим филм, но Boyscout се вълнува най-вече от силната селекция радикални и нови продукции от последните месеци, които дебютират на голям екран в столицата.

Носителят на наградата на журито от последния фестивал в Кан събира Sasha Lane, Shia LaBeouf и Riley Keough под режисурата на Andrea Arnold. Американски мед проследява ежедневието на младо момиче от проблемно семейство, което бяха от дома си с група продавачи, за да пътува из американските средни щати и да продава абонаменти от врата на врата. Тийнейджърската банда на Jake обаче никак не е безобидна – сериозните партита през нощта се редуват с дребни престъпления през деня, млада любов и мрежестите блузи на прелестната Keough.

Напълно непозната е филм за изследването на идентичността, в което мистериозна жена се връща в живота на своя някогашен любим, за да му усложни живота и съсише настоящата идилия с разкриването на шокираща тайна. Интелигентната режисура на Joshua Marston подчертава силната игра на Rachel Weisz и Michael Shannon, поддържащите актьори също не са за пренебрегване – Kathy Bates, Danny Glover, Michael Chernus, все наши хора.

Франк & Лола все още няма официален трейлър, но ако съдим по краткия промо клип, едва ли ще бъдем разочаровани от второто заглавие с участието на Shannon в програмата на So Independent. Дебютнaта мистериозна кримка на Matthew Ross го играе психосексуална ноар любовна история с едва загатнати емоции и солидна доза манипулация. Историята: Франк е мрачен и фокусиран върху работата си готвач в Лас Вегас, поне докато не среща младата и красива загадка Лола. Очаквано, нейната изневяра провокира проблеми с доверието и сериозна обсебеност по мъж от нейното минало.

Лов на диви хора си е заслужил всяка една от многобройните международни награди. Комедията на новозеландеца Taika Waititi (хорър комедията Какво правим в сенките) е най-касовият филм в родната страна на режисьора и напомня за предишните му опити в забавния жанр с историята за израснало в сиропиталища буйно хлапе на заточение при приемно семейство в тамошната провинция. Тъкмо започва да му харесва, когато кофти трагедия го заплашва с преместване в нов дом – следва бягство, национално издирване забавна история за оцеляването, пречупена през семейните ценности и разбирателство между хората.

Личен купувач e завръщането на Olivier Assayas към ефирните, призрачни история за млади модни купувачи за знаменитости (Kristen Stewart), които имат заложби за медиум и могат да скърбят дълбоко заради скорошната смърт на своя брат близнак. Филмът на Assayасизглежда като много симпатичен микс от хорър и психологическа драма, която успява да му донесе и награда за най-добър режисьор от последния фестивал в Кан.

Дългоочакваният Швейцарско войниче не подлежи на каквито и да било жанрови ограничения. Имате си работа с комедия, трагедия и фентъзи под формата на оригинална Робинзон история за самотен остров, отчаяния и обезверен Hank (Paul Dano) и изхвърлен на брега труп, който се превръща в най-добрия му приятел и спътник в епичното приключения към дома.

Унгарската екшън-комедия Чисто сърце печели дори само с гениалната идея за отчаяни и уплашени мъже в инвалидни количеки, които искат да станат наемни убийци за мафията. Границата между реалност и измислица бързо се размива, но опитът за интелигентен баланс между гангстери, престрелки, предизвикателствата на живота в инвалидна количка и болката, причинена от бащиното отхвърляне е повече от успешен.

Noah Baumbach и Jake Paltrow снимат документално интервю с един от най-талантливите и влиятелни режисьори в Сащ Brian De Palma, чиято кариера започва още през 60-те години и включва филми като Кери, Белязаният, Недосегаемите и Мисията невъзможна.

Първият понеделник на май е документален поглед зад кулисите на водещите нюйоркски културни събития, а именно изложбата в Института по костюми към музея на изкуствата Метрополитън Китай: Видян през лупа и прочутата Мет Гала от 2015. Не очаквайте нищо обективно или прекалено критично, а по-скоро само имиджът, което Vogue иска да видите.

Европейската копродукция между франция и Германия Изяж си въпроса е задълбоченият поглед към живота и кариерата на покойния авангардист и жесток мустак Frank Zappa, какъвто го заслужава от доста време. Личните интервюта, концертните и задкулисни кадри дават много ясна представа за различната посока, диво иконоборческо отношение и интелектуална почтеност на един от най-значимите рок музиканти в историята.

Седмото издание на So Independent е в софийските киносалони Дом на киното, Одеон и Люмиер от 26 октомври до 6 ноември. Пълната програма на филмовия фестивал е тук.