9 важни имена от тазгодишното издание на Salone del Mobile

Италия не е само за паста, вино, мода и Sophia Loren, но и страшно добър интериорен и продуктов дизайн. Скачаме до Милано за най-голямото мебелно изложение в Европа Salone del Mobilе за бърз преглед на най-добрите предложения в момента. Родното участие се случва в специалната част за млади дизайнери под името Salone Satellite. За първи път организаторите харесват работата на толкова много българи – можете да откриете проектите на дизайнерската група Черга в павилион 22-24 в Rho Fiera.

 

Започваме с B&B Italia, едни от най-добрите и дългогодишните майстори в занаята, които имат силна опора в лицето на италианската фамилия Busnelli и държат постоянно високо ниво. Тазгодишните им иновации са насочени към меката мебел и спалните. Казано по друг начин, сън в облаците с любезното съдействие на дизайнерите Monica Armani, Mario Bellini, Naoto Fukasawa и Piero Lissoni. Най-доброто за сезона обаче всъщност е съвсем друго: новата серия удобни столове и кресла Harbor от Naoto Fukasawa.

Развилата се под шапката на B&B марка Maxalto е съсредоточена върху прецизната обработка на дърво с възможно най-новаторските технологични методи. Сексапилната им колекция за изложението в Милано е създадена от Antonio Citterio – мебели с привлекателни извивки, които всеки би пожелал.

Poltrona Frau несъмнено присъства в тефтерчето на всеки фен на луксозните кожени мебели и онова привлекателно и трудносравнимо нещо на име Pelle Frau. Студиото използва тази изискана кожа предимно в персонализирането на поръчкови автомобили и яхти за сериозни пачки, а тази година посяга към портфейлите и на феновете на Ferrari с готини предложения и откровеното признание на главния дизайнер Michele De Lucchi за перспективата, която дава дълбочина на нещата и действа като начин да видиш отвън хоризонта и да изоставиш стриктната логика на задължителното удобство. Хубаво.

По-модерната линия на Poltrona Frau върлува в сектора на индустриалното обзавеждане със столове, маси, кресла и въобще мебели с особен усет за изтънчено съвременно изкуство. Два примера за последното при Cassina са столовете зад LC Collection на Le Crobusier и 722 Woodline на Marco Zanuso.

Първата ни асоциация Vitra обикновено касае деконструктивистката архитектура на техния музей в Германия. Домът на голяма част от най-добрите продукти на марката е любимо място на редица фотографи. Щандът им в Милано също си заслужава снимането, защото винаги е един от най-атрактивните на всяко изложение. Тази пролет ще се оглеждаме за ограничените серии столове Panton в разцветката слънчева светлина – има ги по различни локации в Милано ей така, защото не бива да обитават само затворени пространства.

Писнало ви е от класически дизайн? Търсете Moooi. Мarcel Wanders дава пълна свобода на лудостта си от години и създава странни продукти като лампа във формата на кон. Изключително натрапчивият кич си има своите почитатели – позабавлявайте се с лампите Luna Piena.

Poliform за минималисти – факирите на корпусната мебел удрят силен дизайн шамар на останалите студиа със серията Jane и нейната приятна комбинация от елегантност и удобството за удоволствие на онези, които могат да си я позволят.

Кухните на Varenna са мечтата на всеки wannabe мастършеф. Дизайнерската естетика на италианското студио няма как да не промени скептицизма и на най-отдалечените от готвенето момчета и момичета, сто процента.

Повечето продукти на Louis Vuitton имат отношение към пътешествията и това едва ли ще се промени. Мебелната линия на френската модна къща също не прави изключение. Objects Nomades е постоянно продължаваща колаборация с именити дизайн студиа като Maarten Baas, Atelier Oï, Marcel Wanders, Damien Langlois-Meurinne, Raw Edges и Patricia Urquiola, които интерпретират идеята за пътуването чрез любовта към съвършената прецизност, първокачествената кожа и балансирани пропорции. Новите попълнения в тези секси обекти за номади? Mаса от India Mahdavi и стол от Yoshioka Takashi.

Salone del Mobile е в Милано до 9 април. Повече информация за изложението има тук.