Седем вентилатори за моментално охлаждане

В малкото емирство Кувейт се пържат на 54 градуса на слънце, в София и останалите прекрасни български градове температурите продължават да се покачват над 30 градуса. Нямате пари за климатична инсталация или достъп до изкуствен или напълно естествен воден басейн? Крайно време е да инвестирате в читав вентилатор, който духа достатъчно силно и симулира приятния разхлаждащ вятър на българското Черноморие или гръцкото Беломорие, примерно. За щастие, не всички модели са пластмасови паянтови чудовище, които обиват всяко усилие за нещо хубаво у дома. Има достатъчно вентилатори с дизайн, който се вписва чудесно във всеки интериор. Вкарайте малко цвят на пода, ретро стилистика върху бюрото, нещо красиво и метално в ъгъла на хола или практичен поглед върху градината и сте готови. Остава само да си сипете един студен аперол и сте на плажа, почти.

Червеният подов вентилатор AEG VL 5617 (100 лева) има достатъчно винтидж стилистика, за да се впише в интериора на всеки пипнат дом и екстериора на по-добрите плажни заведения и градини.

Класическият подов модел на MPM (147 лева), сив металик – ще го познаете по корпуса от хром-никелирана стомана, заплашително извитите перки и удобната дръжка за пренасяне.

Полският Ravanson WT-7060C (196 лева) е добра и много модерна алтернатива за минималистични интериори в сиво и бяло и хора, които си падат по перките на старите самолети. Техническите му характеристики също не са лоши: духа силно (180W), тежи малко (6 килограма, въпреки стоманения корпус) и се мести лесно (колелца и гумени крачета за застопоряване).

Високоефективният акумулаторен вентилатор на Makita (259 лева) прилича на бегло на нещо средно между робот и детска играчка от Lego Technics, която може да се върти в различни посоки и има максималната скорост на въздушния поток от 220 метра/минута – предостатъчно не само за дома или градината, но и за строителни обекти с голяма площ. Можете да го захранвате с електричество през AC адаптера или с литиево-йонни батерии Makita.

Ravanson WT-7033 (106 лева) е хитра идея за бюро, която компенсира скромната мощност от 35W с четири перки и защита срещу прегряване.

Какво можем да очакваме от великите идеи на James Dyson и неговата високотехнологична компания с над три хиляди патента и петстотин изобретения? Бъдещето, как какво. Вместо да използват перки, за да загребват въздух, вентилаторите на Dyson разчитат на технологията Air Multiplier, за да създадат мощна струя и непрекъснат въздушен поток чрез сложна схема с високо и ниско налягане. Можете да го насочвате из помещението чрез независимото моторче, което задвижва плавно въртене. Вентилаторите на Dyson стоят в изправено положение без затяжки, защото се завъртат около собствения си център на тежестта. Липсата на бързовъртящи се перки прави АМ 08 (1110 лева) и АМ 09 (990 лева) не само болезнено футуристични на външен вид, но и абсолютно безопасни за употреба.