Най-сексапилните мебели от Supersalone-то в Милано

Диван и фотьойл от колекцията Orsola на Gastone Rinaldi за Tacchini, 2021

Противно на очакванията, новият формат на миланското Salone del Mobile работи добре. Курираното от италианския архитект Supersalone заменя традиционните брандирани щандове с модулни стени и постаменти с QR кодове за бърза информация и поръчка на всеки изложен продукт. Напук на всички пандемични отлагания, трудности с пътуването, несигурна среда и финансови затруднения на участниците, новата инкарнация на миланския панаир предлага много любопитни мебели.

ЕРто кои дивани, канапета, столове, маси и други сексапилни мебели и обзавеждане правят най-силно впечатление и плачат за акцент в изпипани интериори. Spoiler alert: долната (дали не в буквален смисъл – бел.ред.) селекция е предимно чувствени линии и вулгарни кожени форми.

ДИВАНЪТ SORIANA НА AFRA И TOBIA SCARPA ЗА CASSINA, от Ambitio (ул. Топли дол 13) и Склада (ул. Цар Калоян 10)

Afra и Tobia Scarpa създават популярния подут и пристегнат в талията диван Soriana още през 1969, за да го преоткрият няколко десетилетия по-късно в обновена цветова гама, вата от 100% рециклирани влакна и конструкция, която може да се разглабя напълно. Най-хубавото е, че е още по-привлекателен и удобен от предишните генерации, а различните ярки и по-убити цветове контрастират чудесно с тънката метална клопка.

МАСИТЕ ЗА КАФЕ SODA НА YIANNIS GHIKAS ЗА MINIFORMS

Независимо дали я ползвате като холна или помощна масичка, 20-килограмовата Soda (две височини/два цвята) от масивно духано стъкло е акцент във всеки интериор заради фантастичната работа на трима майстори, които успяват да оформят монолитния обем със стабилна плоска повърхност така, че да играе със светлосенки по неподизиран начин.

ЛАМПАТА PARENTESI НА ACHILLE CASTIGLIONI И PIO MANZÙ ЗА FLOS, от Dekko (бул. Драган Цанков 12) и Light Factor (ул. Света Гора 17)

Помните ли препоръките на Богдана Данчева? Според нея, Parentesi е не просто лампа, а лампа на институцията Achille Castiglioni, проектирана в комбина с Pio Manzu като идеален акцент върху конкретен кът, за да го направи завършен, осветен и привлекателен. Оказва се, че тази емблема става на 50 именно през 2021 – достатъчно добра причина за юбилеен тираж от по-енергийно ефективни материали, с още цветове (нови два) и реплика на оригиналната опаковка отпреди половин век.

СТОЛЪТ ROUND D.154.5 НА GIO PONTI ЗА MOLTENI&C, от Verrsus (бул. Симеоновско шосе 120 Е)

60-те години на ХХ век са повратен период в работата на легендарния италиански архитект Gio Ponti, който използва следвоенните години, за да се засили здраво към иновативни решения с функционален силует извън времето. Миналото е забравено, а всички авангардни материали и инженерни новости по онова време са впрегнати в продукти като Round D.154.5 – позабравеният, но популярен сред колекционерите стол с осем части (Otto Pezzi), възкресен в последната heritage колекция на Molteni&C близо 60 години след своя дебют.

СТОЛЪТ ALVOR НА DACIANO DA COSTA ЗА ETEL

Първият чужденец (португалец) в бразилския архитектурен модернизъм от средата на ХХ век остава в историята със своите столове за луксозния хотел Alvor Praia от 1966. Бразилската марка Etel решава да ги обнови с нови седалки и различни цветове, но без да посяга на разпознаваемия трикрак силует с извити линии.

ВАЗИТЕ PEEL НА MARCELA TREJO И ALYSSA LEWIS ЗА STUDIO BLOCK

Alyssa Lewis (Studio Block) и Marcela Trejo си партнират отново за нови попълнения в серията Peel Vase, представена за пръв път през 2019. Трите нови вази отразяват прехода и еволюцията на нашите споделени преживявания от последните две години с различни височини и матирани алуминиеви повърхности. Редакторите на Dwell ги определят по безкомпромисно точен начин като идеална метафора за нуждата от скромност и смирение в отношението ни към живата природа.

СТОЛОВЕТЕ MIXU НА ARPER И GENSLER, от Студио Ново (ул. Панорама София 5)

Доказателство как желанието да работиш с обикновен силует, рециклирана индустриална пластмаса и сертифицирана дървесина може да доведе до семпли, но софистицирани резултати за тотално различни интериори, желания, случки и всичко останало.

ЛАМПИОНИТЕ CROMA НА LUCA NICHETTO ЗА LODES 

Венецианската компания Lodes ангажира дизайнера Luca Nichetto за трети път, за да създадат футуристичен ллампион с обърнат силует и (топла или студена) LED светлина, която се изстрелва право нагоре, за да още по-модерно и филмово. Включването и изключването става със завъртане на пръстен в средата на тънката тръба.

КУХНЯТА THERMOPILIUM НА HENRY TIMI

Монолитният кухнески блок на Henry Timi е красив, чувствен и тактилен поклон не само към брутализма, но и към открития неотдавна помпейски термопилий. Макар и вдъхновен от миналото, дизайнът на това красиво чудовище е доста практичен: първата мивка е със смесител, втората е за чинии, а третата – за готова храна, която чака да бъде сервирана.

ЛАМПАТА DAILYGLOW НА ALESSANDRO ZAMBELLI ЗА SELETTI, от Elegant Living (бул. Васил Левски 15-17)

Seletti правят най-идиотските домашни лампи на пазара и горният пример не прави ни най-малко изключение.

ДИВАНЪТ DOWNTOWN НА MASSIMO CASTAGNA ЗА HENGE

Пожелаваме си достатъчно голям хол, който да побере огромния градски диван на Henge и неговото метално гръбче.

СТОЛЪТ LEMNI НА MARCO LAVIT ЗА LIVING DIVANI

Aко страстта към графичния дизайн се съчетае с тънки тръбни конструкции, извити линии и кожени облегалки, получаваме абсол’тна десятка в категорията с мебели, приличащи на скулптури и провокиращи чувство за лекота от непосилната тегоба на съвременния живот. С две думи, абсолютен секс или анорексичен Василий.

МОДУЛНАТА СИСТЕМА VICTORIA НА DAVID/NICOLAS ЗА TACCHINI

Tacchini се превръща в една от любимите ни фирми за мека мебел и силното присъствие на новата колекция в този материал е явното доказателство за това. Ливанското дуо David/Nicolas създава превлекателните меки форми на модулната система Victoria (ъглови канапета, лежанка, табуретка и кресла) от полиуретанова пяна и тръбни рамки от полиран или матиран хром или черен лак. Конфигурациите са безкрайни, независимо дали говорим за домашен интериор, заведение или магазин. Ниската маса за кафе с огледална повърхност също не е лоша.

ФОТЬОЙЛЪТ BARRET НА DRAGA & AUREL ЗА BAXTER

Сещате ли се за по-привлекателен и (със сигурност) удобен кожен фотьойл с набръчкана мека кожа и очевиден 70-арски дух, който напомня за голямата уста и изплезен език от логото на The Rolling Stones? Ние не. Апропо, матираната метална основа се върти, което го прави идеален и за злодейските леговища, за които пишем често.

МАСАТА NVL НА JEAN NOUVEL ЗА MDF ITALIA, от Gamma Design (ул. Прчевич 49А) и CDD (ул. Света Гора 17)

Тънката като бръснач (образно казано) овална маса NVL е вторият продукт на Jean Nouvel за MDF Italia след рафтовата система Super_Position. Очаквано, силуетът отговаря на всички отличителни черти в архитектурата на фанцузина – чисти геометрични форми, графични линии, лекота и задължителна монохроматичност.

ФОТЬОЙЛЪТ DS-707 НА PHILIPPE MALOUIN ЗА DE SEDE

Хвалили сме го достатъчно още преди година и продължава да стои в списъка със задължителни мебели при късмет в следващия тираж на 6/49. Препратките към швейцарския постмодернизъм в обзавежданетo са очевидни, а вулгарните асоциации покрай формите и сгъвките на щедрата кожа – неизбежни. DS-707 e едно от чувствените лица на брутализма.

СТЪКЛЕНАТА МАСА НА SHIRO KURAMATA ЗА GLAS ITALIA

Ниската прозрачна маса на японския майстор Shiro Kuramata е икона на съвременния дизайн още от 1976.

Още ужасно много продукти от Supersalone 2021 има тук. Апропо, прегледахте ли най-добрите изложби и инсталации от седмицата на дизайна в Милано?