Животът според Louis C.K.

Не мисля, че една жена трябва да направи аборт, казва Louis C.K., веднага след като пожелава добър вечер на ентусиазираната публика по време на последния си тур из Щатите, преди да продължи с Освен ако няма нужда да го стори. 49-годишният сценарист, режисьор, актьор, но преди всичко стендъп комик Louis Székely не губи време в прелюдии и не се притеснява да шокира от воле, подхващайки един толкова чувствителен въпрос за американците. Не само това, Louis борави умело и с други от най-щекотливите теми едновременно по ужасно разумен и смешен начин и публиката му го познава такъв още от времето, когато нахлу в масовото съзнание с жестокия сериал Louie преди седем години. Да, Louis C.K. е клетият неудачник с либерални възгледи и онзи интелигентен, често вулгарен, но винаги откровен и супер политически некоректен хумор, който ще превежда от лека усмивка, през недоумение от казаното до смях с пълно гърло.

Най-новото 70-минутно стендъп шоу на Louis C.K. за Netflix се появява след яката засилка на стрийминг гиганта в този жанр през изминалия месец къде успешно (двете бомби на Dave Chappelle), къде не чак толкова (несполучливия опит на Amy Schumer). Louis C.K. 2017 обаче демонстрира пикова форма на рижия американец с еврейска, унгарска, ирландска и мексиканска кръв. Досегашната униформа от тишърт и джинси е заменена от строг костюм с вратовръзка, но комедийният му стил си е все същият – супер човешки, проницателен и провокативен, по детски пакостлив и много, много забавен. Досущ като най-добрите комици, C.K. прави дисекция на прозаичното отвъд навикa, културните натрупвания и идеологии. Въпросът накъде може да поеме след подобна встъпителна реплика получава бърз отговор и ежедневни анекдоти стават основа за размисли за самоубийството, бездомните кучета, християнството, учителската професия, родителството, етническата принадлежност, смъртта, любовта, връзките и сексуалността, за да завършат в напоителен монолог, посветен на мъжкия полов орган. Нищо различно от това, което вълнува всеки нормален човек, но далеч отвъд границите на добрия тон в обществения диалог, а така, както се общува със съмишленик или с човек, с когото сте на една честота и не дебне да се закачи за всяка ваша дума.

Именно свободата на този тип говорене направи стендъп комедията толкова популярна в последните години и я превърна в един от последните бастиони срещу прекомерната политическа коректност в шоубизнеса, която често не отчита контекст или намерение зад думите и дава твърде много излишна сила на шепа букви. Хуморът на C.K. не е за всеки и шегите за прегазени деца ще тестват границите и на най-издръжливите, ако приемат думите му като буквален цинизъм и не потърсят смисъла под повърхността. А там е пълно с тънки шеги и социални коментари – Louis критикува черно-белия светоглед на фанатици, иронизира желанието на куцо и сакато да скандира мнение без стойност, осмива абсурдни обществени порядки и какво ли още не. Макар да е яростен критик на настоящия президент Donald Trump, комикът се въздържа да коментира в пряк текст най-противоречивата тема в американското общество в момента. Вместо личността, C.K. предпочита да критикува мисленето, за да замени конкретни казуси с принципни постановки като тази за свободния избор на една жена да пркерати нежелана бременност. Това е и най-голямата сила на C.K. – да кара своята публика да се замисли за наистина важните въпроси. Така незаплашителната роля на загубеняка на средна възраст се оказва само прикритие за един от най-интересните съвременни екзистенциални философи.

Louis C.K. 2017 е в Netflix.