Obegränsad превръща всяка стая в домашно студио

Swedish House Mafia е не просто името на популярно шведско електронно трио, но и страхотен прякор за Ikea. Двете икони на скандинавската попкултура и дизайн си пасват толкова добре, че да се чудим защо започват да си партнират едва сега.

Отговорът всъщност е повече от логичен. След като пандемията провокира много хора да продуцират, свирят и слушат музика предимно вкъщи, шведският производител решава да помогне на всички начинаещи и професионални диджеи и продуценти като демократизира обзавеждането за домашното студио с малко помощ и ценни съвети от Axwell, Steve Angello и Sebastian Ingrosso.

Тримата познават мебелите на IKEA още от тийнейджърските си стаи и нямат нищо против да адаптират своята изцяло черна естетика и студийни изисквания в достъпен подход за всеки. Лимитираната серия Obegränsad ремиксира класики от каталога на IKEA като класическата чанта Frakta в черно и квадратната етажерка Kallax в система за съхранение с допълнителна конзола за усилвател и грамофон така, че да са подходящи за всеки продуцент, изпълнител или слушател без значение от опита.

И макар колаборацията на IKEA с шведската хаус мафия да се промотира като обзавеждане на перфектно домашно студио на достъпна цена, утилитарният изчистен дизайн на продуктите ги прави подходящи за всеки изчистен интериор, а и за всякакви дигитални артисти, дизайнери и минималисти. Казано по друг начин, не само за меломани, диджеи, музикални продуценти и създатели на звук, а и за всички геймъри, графични дизайнери и други креативни личности без ограничения, каквото е и значението на шведската дума оbegränsad.

Подобно на технологичните иновации, които правят създаването на музика все по-лесно и достъпно, Ikea и Swedish House Mafia удрят едно рамо на домашните продуценти с функционално и секси обзавеждане за всеки джоб, но и на меломаните, които са уморени от алгоритми и започват да трупат сериозна колекция от грамофонни плочи и да инвестират в добър звук.

Така де, докато инфлацията удря бюджета за дискотеки и фестивали, Obegränsad предлага решения за всеки с отношение към музиката, независимо дали говорим за начинаещ диджей, започнал да миксира у дома по време на пандемията и имащ нужда от добър работен пулт за съхранение и пускане (ремиксът на Kallax с допълнителна конзола за усилвател и шест кубчета за по 50 плочи всяко), или пък за продуцент, търсещ бюро за златен триъгълник, поставки за колони и различни стойки за таблети, лаптопи и други джаджи или пък за обикновен меломан, който няма да откаже велик фотьойл и малка етажерка за грамофон, тонколони и плочи.

Уви, грамофонът от колаборацията на IKEA и Swedish House Mafia не се предлага у нас, но серията включва много продукти за домашен комфорт (голям, мек и кръгъл килим, калъфка за възглавници, пантофи и кадифено одеало в черно), лампи за стена, бюро и под, стойки за плочи, лаптопи, таблети и джаджи, стенен часовник и други:

Вероятно най-атрактивният модел в цялата колаборация е това красиво, дълбоко и леко кресло (199 лева), което напомня за легендарния Wasilly на Marcel Breuer със своя тънък тръбен профил, обли извивки и привлекателна конструкция от прахово боядисана стоманена рамка и полиамидна пластмаса. Макар да е част от музикална колаборация, този черен фотьойл се комбинира лесно и с други мебели заради своя утилитарен дизайн.

Бюрото Obegränsad (279 лева) е проектирано така, че да събира всичко необходимо за продуциране на музика или други неща, техника и джаджи, които ви трябват в ежедневния (домашен) офис или студио. Двете допълнителни стойки за тонколони (20 лева всяка, ако ще си ги купувате поотделно) се местят без проблем, за да улеснят създаването на така наречения перфектен триъгълник за създаване на музика, а подвижния плот за клавиатура и мишка спестява място върху бюрото. Забравете за оплитането на кабели покрай малкия панел, който се монтира под бюрото и служи за подреждане.

Тънката стойка от прахово боядисана стомана (18 лева) събира 60 грамофонни плочи и е достатъчно лека, за да се мести и вписва във всевъзможни интериорни аранжименти. Макар изначално да е е предназначена за винили, тази стойка може да се ползва без проблем за вестници и списания.

Черната подплатена чантичката с еластични мрежести прегради и отделения (10 лева) е отлично решение за подреждане и съхранение на всевъзможни кабели, зарядни, адаптери, писалки, батерии и други. Освен добро разпределение и здрава дръжка за лесно носене, тази чантичка печели и с възможността да виждате вещите си моментално, за да намирате бързо това, от което имате нужда.

Голямата черна етажерка Obegränsad (289 лева) прилича болезнено на рафтовете от популярната серия Kallax (идеални кубчета за съхранение на по-голяма колекция от грамафонни плочи), но е по-висока и снабдена с допълнителна хоризонтална конзола за усилвател, грамофон, колони и миксер. Освен това може да бъде закрепена за стената, ако ще се ползва като домашен диджейски пулт.

Дългокосместият кръгъл килим (100/179 лева за 130/180 см) е голяма черна точка в дома на хора, които искат да имат нещо приятно, меко и удобно за стъпване и сядане. Покритието от долната страна придържа килимчето стабилно на място и намалява риска от хлъзгане или разместване. Пухкавата изкуствена кожа пък е изработена от рециклиран полиестер.

По-малката етажерка в серията (139 лева) е компактно решение за грамофон, усилвател, малки тонколони и любимите грамофонни плочи. Разбираемо, минималистичният силует го прави подходящ за всевъзможни стилове и повечето стаи в дома, независимо дали го ползвате по предназначение или за книги, списания и декорация – до стената или в средата на стаята, няма значение.

Големият кръгъл амажур на LED лампата (90 лева) с тънък профил осветява работното място, но може да се завърти нагоре или към лицето като пръстен, ако се налага да снимате селфита или влог. Лампата има три различни нива на интензитет на светлината, които се регулират лесно от кръглото копче върху основата: едно със със студен бял цвят (4000 Келвина) и две с топъл бял цвят (2700 Келвина).

Подобно на емблематичната Frakta, чантата Obegränsad (7 лева за два различни размера) е ужасно практично средство за пренасяне на грамофонни плочи (максимум сто) покрай своя регулируем размер със странични ципове, за да се носи удобно в ръка или през рамо. Както може да се досетите, този издръжлив и сгъваем артикул заемо малко място и става за абсолютно всичко.

Obegränsad се предлага само на място в IKEA София (ул. Околовръстен път 216) и IKEA Варна (Delta Planet Mall на бул. Сливница 185). Повече информация за лимитираната колекция има тук. Публикацията излиза с подкрепата на IKEA България.