Политически активизъм на London Fashion Week Men’s

Поличическите кризи и хаотичен свят винаги се отразяват повече от добре върху съвременното облекло. Лондонските активисти винаги са били в първите редици на протестния и моден авангард през годините и колекциите в програмата на London Fashion Week Men’s (сбогом на London Collections: MEN, здравей ново име) за есен-зима 2017/2018 не правят изключение. От ядрените глави в MAN през кърваво червените лица на моделите и знамената в края на Matthew Miller и революционерите на Mihara Yasuhiro до очаквания коментар върху Brexit от лондонското дуо Agi&Sam и флаговете върху лицата на Christopher Shannon – мъжката мода става все по-политическа и конфротационна. Добрата новина в целия хаос – младите и установените модни къщи в Лондон продължават да правят дяволски добри дрехи.

Belstaff

Подходящ момент за английска класическа марка да посвети и да се вдъхнови за последната си мъжка и дамска колекция от кралските военноморски сили през Втората световна война, в които се корени и причината да имаме промазано мотоциклетистко яке с четири джоба 70-80 години по-късно. Belstaff интерпретира суровите условия на океана чрез наситени цветове, различни материи и няколко вида промазка за по-износен вид на облеклото за следващата есен и зима – класическите силуети на връхното облекло са направени от луксозна вълна и кожа, без да губят от функционалността.

Berthold

Атмосферата на самотните болнични коридори вдъхновява Raimund Berthold за широк и отпуснат силует с преувеличени ръкави при връхното облекло и блузоните. Раменете на бомбърите са срязани, вталените панталони – също.

Christopher Raeburn

Съдейки по част от десените в последната колекция на Christopher Raeburn, английският дизайнер просто плаче за цяла колаборация с Maharishi и някоя от силните марки за производство на дъфел палта.

E. Tautz

Patrick Grant продължава да разчита на широките отпуснати панталони с басти и наистина добри материи за непретенциозна, но ужасно красива мъжка мода в E. Tautz, която го циментира в ролята на един от най-добрите традиционни съвременни дизайнери, правещи тиха и съвсем безшумна революция с консервативния силует и материи на Острова.

Maharishi

Така и така споменахме Maharishi преди малко, африканската одисея от снимките по-горе се заиграва с белия маскировъчен десен и по-отпуснатия силует на сафари якетата и ризите за момчета, които държат на уличния фунцкионален стил от добри материи.

Qasimi

Тънкият коментар върху етническата униформа на Qasimi печели заради смелото използване на пастелени цветове и интерпретацията на традиционни елементи като колани, пояси и иконография по почти незабележим начин.

Songzio

Как да не харесваме колекция с жизнеотвърждаващото име Misanthrope, която е вдъхновена от мрачните картини на своя дизайнер? Евала за идеята. Мизантропът на корейската марка Songzio носи униформа от вталени прецизни костюми и романтични обеми – свободна падащи ризи и широки панталони, дълги черни палта и пелерини, огромни бомбъри, кожени якета и въобще всичко, което може да бъде описано с брилянтното определение от прес информацията силет, които отразява свободното и леко съзнание, обгърнато като в пашкул от тежестта на собствения му аскетизъм.

Tourne de Transmission

Graeme Gaughan от Tourne de Transmission  се вдъхновява от младежките си години за колекция, която демонстрира неговото разбиране за политическата изолация на съвременните млади хора, краха на идеалите и загубата на едни от най-важните културни икони на няколко поредни поколения.

Topman Design

Класическият архетип за английски пътешественик е преобърнат наопаки от Topman Design с неонови цветове, широки пуловери и психиделични мотиви в спортно облекло и костюми за готини кръчми – ярки дъждобрани, суетшърти с качулка, широки официални анцузи и неонови ватирани якета са само малко част от сериозните предложения на по-експериментаторската част на английския мастодонт. PVC тренчкотите излизат окончателно от фетиш клубовете и се нанасят в ежедневната мода, за да останат за постоянно.

YMC

Fraser Moss продължава да миксира изкуство и мода в концептуалните, но абсолютно носими колекции на You Must Create. Мъжкото и дамското облекло в Traum der Maschine е вдъхновено от Баухаус и дадаизма, изразени чрез унисекс модели като пилотските якета от овча кожа, дебелите пуловери и плетивата с бретон райе в черно, бежово, маслинено зелено и сиво. Както може да се очаква, силуетът е вирок и свободно падащ, а кройката – функционална и много удобна.