Пешеходна обиколка на софийски графити

Хана Траянова, Христина Барева и Цветан Бизев организират Sofia Graffiti Tour – двучасова пешеходна обиколка на интересните графити в централната част на града, която очевидно е насочена предимно към чуждестранните туристи (сайт само на английски) и ще се опита да ги запознае с местното изкуство на спрейове, шаблони и стикери и неговата история чрез работата на популярни имена като Bozko и Sunshiners.

Напук на усилията а общината, графити културата се развива не само по каналите на Перловската и Владайската река и по стените на крайните квартали, но и върху много стени, подлези, фасади и електрически стъбла в улиците около Шишман и целия широк център, така че има какво да покажем. С напредването на разходката, гидовете обещават да опознаем субкултурата на кварталите, превзела центъра и исторически важни места от местно значение, сцена на доста интересни социални и политически събития от последните две десетилетия.

Накрая би трябвало да сме способни да разпознаваме стиловете на различни графити артисти и да сме малки факири с познанията за софийската стрийт арт сцена. Обиколката е безплатна, но бъдете щедри с бакшишите.

Sofia Graffiti Tour започва всяка събота и неделя от 15:00 пред статуята на Света София над метространция Сердика. Повече подробности има тук.