10 колекции за догодина от London Fashion Week Men’s

Отбелязваме първата петилетка на London Fashion Week Men’s с известна доза несигурност за нейното бъдеще предвид последните промени в бизнес модела на сериозните модни къщи. Но на кого му пука, когато Лондон продължава да представя изключително силни мъжки колекции от установени и обещаващи нови имена (като българина Кико Костадинов), които съчетават краен и умерен авангардизъм с класическата шиваческа традиция за наистина солиден мъжки гардероб. Достатъчно основателно причини, да представим 10 от най-добрите колекция от London Fashion Week Men’s, които (евентуално) ще носим догодина по същото време.

Alex Mullins © Sam Wilson/British Fashion Council

Alex Mullins продължава да развива характерния си модерен стил в асиметрични, но много носими пропорции във връхното облекло, панталони с много висока талия и изумителни десени с принтове на модели от предишните колекции върху коприна с великата идея за фалшива реклама на парфюми. Макар и засега да е най-малко известният от своите съвременици, Mullins заслужава да получи много по-голямо внимание.

Charles Jeffrey LOVERBOY © Zoe Lower/British Fashion Council

Шотландецът Charles Jeffrey и първото му самостоятелно ревю Loverboy са вероятно най-обсъжданите теми от тазгодишното лондонско издание на мъжките колекции за пролетта и лятото на 2018 най-вече заради смелия психеделичен начин, по който съчетава клубната култура с висшата мода и класическите силуети. Клубните хлапета на Jeffrey пращят от креативност – истински еуфоричен ескапизъм с много преработени костюми, който граничи със сатира на времето, в което живеем, поне според английската преса.

Christopher Raeburn © Zoe Lower/British Fashion Council

Рециклиране и реконструиране на парки и бомбъри, но сигурността на първо място! Christopher Raeburn работи под мотото Remade, Reduced, Recycled, Raeburn за спортна колекция в тъмната гама (без да броим фосфоресциращото оранжево), която няма нищо общо с така наречения athleisure и вместо това залага изцяло на функционалността на силуетите. Тотално разнообразие, рядко срещано при дизайнерите в неговата категория.

E. Tautz © Sam Wilson/British Fashion Council

Patrick Grant продължава с чудесата за E. Tautz и тяхния младежки, отпуснат, елегантен и много съвременен класически силует – свободни и отпуснати кройки в красива гама за топли дни под саундтрака на английската ню уейв група Japan и техния албум Quiet Life.

John Lawrence Sullivan © Vic Lentaigne/British Fashion Council

Дори и само една снимка като горната е достатъчна да подскаже, че колекцията на John Lawrence Sullivan със забележителни тренчкоти и сака е вдъхновена от пост-пънк и уейв музиката, но с много сериозна игра в големите пропорции на панталоните.

KTZ © Zoe Lower/British Fashion Council

Утилитарната колекция на KTZ е вдъхновена от неспокойните улици. войнишките каки и тъмнозелени платове, полицейските униформи и мрежи в рицарските ризници. Новото превъплъщение на британския пънк е изразено в колекция като от фронтовата линия на градските размирици.

Martine Rose © Shaun James Cox/British Fashion Council

Пресата коментира заигравката на Martine Rose с логото на Nokia като още една симпатична отпратка в модерната напоследък ретро логомания, но не бива да пренебрегваме и забележителните кройки на костюми с широки 80-тарски рамене и дължини, висока талия на панталоните за божествен и спортен силует на класическия мъжки костюм. Вдъхновените от връхното облекло на велосипедните куриери и канадската ъндърграунд сцена връхни дрехина Rose също не е за изпускане.

Matthew Miller © Sam Wilson/British Fashion Council

Дегенерацията на Matthew Miller e деконструиран гръндж от често прозрачни материи и кройки, които съвсем изненадващо изглеждат доста мъжествени. Анархистичният подход към смокинг панталоните и жилетките е само един малък елемент в мрачната вселена на една от най-добрите колекции за сезона въобще.

Qasimi © Eeva Rinne/British Fashion Council

Излседователите на Qasimi носят меки пастелни цветове и свободни силуети от войнишката униформа, вдъхновени от племената в близкия изток – гардероб за пустинни авантюристи, които нямат нищо против да носят съвременни и много високотехнологични материи, използвани за направата на парашути, опасани с много функционални детайли.

Tourne de Transmission © Sam Wilson/British Fashion Council

Дизайнерът Graeme Gaughan коментира политическата ситуация във Великобритания и по света с внимателно конструирани пласт върху пласт от прозрачни материи върху тренчкоти, деконструирани сака, уголемени ципове и копринени шалове в бяло, черно, бежово и оранжево – силно индивидуалистична колекция, открила седмицата в Лондон както трябва.

Можете да си припомнете си предишните сезони на London Fashion Week Men’s тук и тук.