Интервю: Patrick Grant

Patrick Grant е 41-годишният джентълмен, който отговаря за посоката на легендарната английска марка за костюми по поръчка Norton & Sons с почти 200-годишна история зад гърба си и по-малкият лейбъл E.Tautz, който предлага модерни готови колекции с по-младежки кройки и същото безпощадно Savile Row качество. Личната история на Patrick Grant с двете марки e забележителна. Когато разбира, че Norton & Sons се продава, Grant напуска работа, продава къщата, автомобила и повечето си вещи, взима пари назаем от всичките си приятели и купува марката, за да й върне славата на един от най-сериозните пионери за bespoke костюми на Savile Row. Grant обаче съвсем не спира дотук, а обновява колекциите на E.Tautz & Sons и се отдава на ненатрапчива медийна кариера: появявал се е в няколко документални филми на BBC за Savile Row, поддържа много забавен Twitter, участва като жури в телевизионното състезание за шивачи The Great British Sewing Bee, пише за блоговете на GQ.com и Style.com и не излиза от класациите за най-добре облечен мъж. Накратко, Patrick Grant е изключително симпатичен агент, който ходи на работа с велосипед и е точният човек за няколко уискита след работа. Срещаме се с него малко повече от месец преди участието на Norton & Sons и E.Tautz в London Collections: Men, за да поговорим защо обича работата си, какво ново в мъжката мода и костюми по поръчка, традициите на Savile Row и лимитираната кутия за Chivas 12 Made for Gentleman, която е създал в партньорство с шотландското скоч уиски.

Как започнахте да се занимавате с мъжка мода? Винаги съм бил много сериозен консуматор на мъжко облекло, но започнах да работя на Savile Row едва след като навърших 30. Купих Norton & Sons в края на 2005. Това не е традиционният начин за правене на кариера в мъжката мода, но през последните осем години работих здраво, за да вдигна бизнеса на крака. Успях да науча достатъчно за занаята и да наема много добри шивачи. Въпрос на страст. Ръчната изработка и занаятчийството винаги са ме привличали. Обичам неща, които изискват време, за да бъдат създадени. Това са висококачествени продукти с дълготрайна стойност, които не се произвеждат лесно. Всяка една от изброените характеристики е валидна и за шиенето на костюми по поръчка.

Как съчетавате традициите на Savile Row със съвременните тенденции? Помагаме на клиентите да направят своя личен избор. Шиенето по поръчка зависи изцяло от твоя личен вкус и това дали разбираш какво ти стои добре и с какво се чувстваш удобно. Работата ми изисква да знам какво се случва в мъжката мода и да накарам клиентите да се чувстват уверени в дрехите, които предлагаме – без значение дали са много модерни или класически и елегантни.

Какво ново напоследък? Много мъже започват да се обличат внимателно, което липсваше прекалено дълго. Те носят различни костюми и изискват качество. Костюмите вече не са само синоним на униформа и позволяват на мъжете да се изразяват по-открито за пръв път от много дълго време. Най-сериозната тенденция в съвременната мъжка мода е завръщането на екстравагантната традиция и повторната поява на разнообразните цветове, десени и вълнени платове в ярки нюанси. Лъскавите материи като коприна и кадифе при вечерното облекло са много модерни – живеем в интересно и вълнуващо време за мъжката мода.

Какво е влиянието на Savile Row върху световната мода? Английската мода влияе повече, отколкото можем да си представим. Savile Row съществува от 200 години, но шивашката традиция в Лондон е с над 700-годишна история, която започва от появата на мъжкия костюм по времето на Крал Чарлз II и Крал Джордж IV. Savile Row е духовен дом на традиционното мъжко облекло. Специализирали сме се в изработването на луксозни дрехи за гардероба на всеки джентълмен, но създаваме и нови тенденции при костюмите по поръчка. Мъжката мода се е фокусирала върху класическото облекло, което е първа стъпка за по-добро разбиране на този бранш. Хората винаги ще се интересуват от миналото, а Savile Row влияе значително върху това, което ни предстои.

Каква е ролята на костюма в гардероба на съвременния мъж? Развива се. Дълго време светът предпочита западноевропейската традиция при костюмите, появили се първо при Крал Чарлз II и усъвършенствани от дендито Beau Brummel по времето на Крал Джордж IV. Костюмът не излиза от мъжкия гардероб толкова дълго, защото може да се преоткрива. Ролята му в съвременната мъжка мода е много интересна, защото ни служи по различни начини – съчетава се лесно с другите части в гардероба и въобще не е нужно да си го представяме като твърда комбинация от сако, жилетка и панталони. Костюмът преживява ренесанс, защото най-накрая е наясно с безкрайните си възможности.

Вашата дефиниция за джентълмен? Поведението и маниерите определят дали е такъв. Девизът ми в колежа бе Добрите обноски определят човека и все още ги приемам като важна характеристика на всеки кавалер. Става въпрос за това как се държиш с останалите и дали гледаш на тях с уважение, внимание и разбиране. Не бива да пренебрегваме облеклото, защото издава отношението ни към дадено събитие и хората, с които се срещаме. Нещо повече, кавалерството изисква да бъдем внимателни и да се грижим за хората около себе си – това е същността на всеки джентълмен.

Любимите ви неща в работата? Обичам безкрайното разнообразие. В Norton’s ми харесва да работя лично с клиентите – всеки един от тях е различен и има строго индивидуален характер, поведение и вкус. Моята задача е да ги опозная добре. Харесвам разнообразието в проектите, върху които работя. Непрекъснато се запознавам с удивителни хора. Не съм вярвал, че осем години по-късно ще имам толкова динамична кариера. Всеки ден ме изправя пред нови предизвикателства и щастливи моменти – това е най-готиното нещо в моята работа.

Защо решихте да работите с Chivas? Уискито и Savile Row имат много общи черти – стотици години история, наследство и много добра занаятчийска традиция. Правим специални неща и се усъвършенстваме през целия си живот, за да можем да се наречем Master Tailor и Master Blender съответно. Тези хора отговарят за всичко, които излиза от Norton & Sons и Chivas. Нашият екип разчита на главния шивач, за да ги напътства в постигането на съвършенство в костюмите. Същото важи и за мастър блендърите на Chivas, от които зависи вкуса и качеството на крайния продукт. Занаятът при майстор шивачите и мастър блендърите се предава от поколение на поколение, което им позволява да бъдат актуални.

Как създадохте лимитираната кутия? Заровихме се в архивите на марката, намерихме най-елегантните силуети и ги съпоставихме един върху друг с помощта на колажи и най-добрите платове от доставчиците на Norton & Sons. Заиграхме се с папионките и различните модели с едноредно и двуредно закопчаване. Изследвахме непрекъснато променящия се характер на модерната мъжка мода. Дяволът се крие в детайлите, затова внимавахме много за прецизността на всяка част от кутията. Пропорцията на десените и ориентацията на плата от различните части на сакото върху кутията трябва да са абсолютно достоверни.

Обичате ли да пиете уиски? Много. Започнах да пия уиски в началото на 90-те години и обичам да му се наслаждавам в компания с приятели. За мен уискито е питие за социализиране. В него има толкова много история и дълбочина, че можеш да му се наслаждаваш цял живот и никога да не се превърнеш в истински разбирач – въпреки това опитите продължават!

Лимитирана серия уиски Chivas Made for Gentleman с кутия по дизайн на Patrick Grant ще бъде представена на четвъртото издание на Chivas Gourmet Salon от 4 до 6 декември в Зала Триадица на Гранд Хотел София. Изложението ще работи всеки ден от 11:30 до 18:30. Входът е 10 лв. Искате ли да спечелите лимитираната кутия на Norton & Sons с 12-годишен Chivas Made for Gentlemen и безплатен вход за събитието? Условието е просто – препоръчайте този материал, харесайте публикацията на страницата на Boyscout във Facebook и споделете най-добре облечените мъже в костюм, за които се сещате, в коментарите под нея. Успех.

Условия за участие: Промоцията е валидна за всички пълнолетни (18+) читатели, освен за служителите на Бойскаут ООД, Pernоd Ricard България, All Channels Communication и Експо Тийм. Промоцията продължава до 03.12.2013 включително. Победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип (Random Line Picker) от всички участници, изпълнили условията по-горе. Победителят ще бъде обявен на страницата на Boyscout и уведомен лично от организаторите. Начинът за получаване на наградата ще бъде уточнен лично с всеки победител.