Малките коли са екстра за момчета без комплекси

Volkswagen Turbo Up

© Пи

Въпреки първосигналното желание да скочим в голяма кола и нестихващата притегателна сила на ретро класиките, практичният подход в избора на автомобил за града никога не е лоша идея. Европейците все по-често извръщаме поглед от излишъка за сметка на прагматични, прости и устойчиви алтернативи. Няма как, кризата продължава, а less is more все още е мантрата на мъдрия човек. Отдавна сме се отърсили от предразсъдъците спрямо малките градски автомобили – справят се добре с маневрирането и паркирането в града, дърпат много на светофара и не на последно място, харчат значително по-малко за гориво и подръжка. Опитът показва, че компактните градски автомобили са екстра идея за почти всяка задача или нужда, която се появи на хоризонта. Ако все още имате известни колебания да минете на към по-компактен вариант, ето малко решаване на дилемите с пет причини да посегнем уверено към малките градски автомобили като основна кола.

Разходите са в пъти по-малко. Малките автомобили са синоним за евтин и надежден транспорт в града. Последното е лесно доказуемо с една проста сметка за подръжката, за да прецените дали може да си я позволите. Повечето хора си купуват автомобил, с когото смятат да се придвижват поне пет години. Това означава, че ще сменят поне пет пъти масло и ще минат поне веднъж цялостно обслужване. Добавяме и пет броя застраховки Граждандска отговорност, Каско (вероятно), гориво и още половин дузина подобни неща. Сервизите също са кофти: тъпо е да стоите без кола, защото десет цилиндровият ви мотор се нуждае от две супер скъпи и нови ангренажни вериги на цената на бъбрек от черната борса. Големите автомобили просто са по-скъпи за поддръжка – пълен комплект гуми и накладки за малък градски автомобил могат да струват колкото една лятна гума за Porsche.

Избирането на малък автомобил ни учи да внимаваме не само за престижа на марката, но и за конкретните детайли. Така или иначе ще разполагаме освен с много преимущества, но и с ограничено пространство, така че нека всичко да е изпипано. Тормозете търговците да ви предложат поне две модификации на избрания модел. Разпитайте подробно за плюсовете и минусите, търсете различни варианти, за да разберете кой от всичките отговаря най-добре на вашите нужди. Компактните градски коли се избират най-лесно след осъзнаване на конкретните нужди, разпитване на собственици на набелязания модел, търсене на второ мнение от механик, който познава всичките им слаби страни и сумите, които гълтат и други хватки за предварително проучване.

Volkswagen Turbo Up

© Пи

По-големите харчат повече и на градско, и на извънградско. Ок, сдобиването с автомобил винаги отваря нови хоризонти и пробужда поне краткотрайно желание да излизате всеки уикенд извън града и да пътувате като отвързани поне няколко месеца. Дотук добре, но ако не ползвате обществен транспорт и основният километраж (над 80%) ще бъде навъртян именно в града по една или друга причина, няма каквато и да била трезва причина да се сдобиете с голям автомобил – дори с по-малък двигател, пак ще харчи повече. Компактните коли са по-добрият избор – разходът на гориво в трафика е минимален, турбо двигателят позволява да ускорявате бързо и да маневрирате като царе сред останалите автомобили, а ниското тегло на колата му дава допълнителна доза мощ и капацитет за забавление.

Размерът винаги има значение. Живеете в центъра или не можете да си намерите място къде да паркирате? Съболезнования. Едно от най-големите преимущества на по-компактните модели е лесното маневриране и паркиране в баталните малки улички. Джобните колички не са върха на удобството и лукса, но спестяват много време и пари. По-малките автомобили често обезсмислят баналното оправдание за закъснение, което всички сте чували няма къде да паркирам.

Малките спестяват пари от поддръжка и отдавна са си извоювали репутация като надеждни. Размерът на колата често се оказва правопропорционален на разходите по поддръжка и поправка. По-малките двигатели все още не са първият избор да закарате караваната от София до морето, но в много отношения отдавна настигнаха гигантите по ефективност и мощта им съотнесена към тегло и размер може да ги задмине. За сметка на това в комбинация с по-опростената си механика, малките бръмчалки означават по-малко повреди и нужда от ремонти. Повечето малки колички и хеджбеци също така имат същите рейтинги за безопасност като по-едрите си колеги, а както се казва, безопасността е винаги на първо място.

Тази публикация излиза с подкрепата на новия Volkswagen Turbo Up! – симпатична, бърза и малка градска бегачка с 90 конски сили и TSI.