Тест: 400 километра с новия Tiguan

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Върнете я мръсна и с празен резервоар и не се тревожете за нищо. Обещаващо начало за първа среща с новия Tiguan – второто поколение от компактния всъдеход на Volkswagen, нагърбен със сериозната задача да помете конкуренцията на Nissan Qashqai и да трупа още червени точки пред батко си Touareg. Виждаме го за пръв път привечер на огромен паркинг, заобиколен от десетки нови и стари всевъзможни модели на немския автомобилен гигант, но не можем да го сбъркаме нито за момент заради красивия и леко агресивен силует на предницата и задницата, който го отличава от всички останали, включително и от баткото от предишното изречение. Обещали сме да го разходим сериозно за няколко дни, но последното (като при повечето първи срещи с първокласни и вдъхновяващи индивиди) не идва без известни притеснения. Вижте сега, излишно е да крием – нямаме дългогодишен опит с нови и пъргави високотехнологични всъдеходи, които тежат почти два тона. По дяволите, нямаме дори и пет години опит с подобни красавци, а трябва да се погрижим добре за тях и да ги натиснем разумно и възпитано (в рамките на закона), без да се стряскаме от приличната мощ, габарити и сериозна цена.

Спокойната усмивка и обяснения на момчето, което ни подава ключовете, говорят много. Новият Tiguan се кара лесно, паркира се (почти изцяло) сам, чака в готовност всеки път, когато го приближиш и го играе умен почти колкото смартфона в джоба. Сибина и Асен от Webcafe са задали маршут до Чуйпетлово по поречието на Струма, известно като най-високото село в планината Витоша. Спусналият се мрак отлага това пътешествие за друг ден, а сега имаме достатъчно време да разгледаме новия Tiguan отвътре и отвън без много бързане. Дългите хоризонталните линии на решетката и оптичния ефект на боята върху предния капак го правят да изглежда като тежка, тромава и заплашителна комбинация от акула и мечка, но всъщност си е миролюбив модел с много повече достойнства от стандартното SUV. Красивите линии на силуета му със сигурност карат Фердинанд Порше да танцува със задоволство като Drake при мисълта за NBA титла на родното Торонто – със сигурност е добре да видиш какво са сътворили инженерите на твоята компания десетилетия след идеята за високопроходим вариант на народната костенурка преди началото на Втората световна по поръчка на Вермахта и шестнадесетина години след високопроходимия  и изпреварил времето си Golf Country от 90-та. Красивата предна решетка е подчертана от адаптивни светодиодни фарове и автоматично управляеми дълги светлини, които (по думите на момчето) превръщат нощта в ден. LED светлините наистина си заслужават парите, защото повишават сигурността. Добре, взимаме го и заради дискретно светещите хоризонтални линии във вратите и праговете, които превръщат купето в автомобил от Трон. Какво дреме под капака? Двулитров дизелов двигател със 150 конски сили и автоматична седемстепенна трансмисия с два съединителя – с други думи машина, която харчи разумно и ускорява много бързо въпреки своите размери.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Ден първи. Градско шофиране през нощта. 6,3 л/100 км среден разход. Пробег: 70 километра. Белият Tiguan се плъзга безпроблемно между паркиралите автомобили по малките улички и пред заведенията в града (електромеханично серво и дузина сензори за опасна близост) и действа отрезвяващо при най-малкото разсейване със системата за наблюдение пред автомобила и красноречиво наречената функция автоматично аварийно спиране в градски условия. Последната те предупреждава рязко в червено върху таблото за изскочил човек или опасно скъсяване на дистанцията с предния автомобил, преди да набие автоматично спирачката и да те накара да внимаваш повече следващия път. Автоматичното аварийно спиране помога да не чукнем групичка войнстващи абитуриенти, които са превзели жълтите павета в индийска нишка от къси рокли и костюми ала David Byrne (от Stop Making Sense) между главния вход на Гранд Хотел София и разположения от другата страна на улицата клуб PM. Системата си има и алтернатива за извънградско продължително шофиране: адаптивен темпомат с автоматично поддържане на дистанцията спрямо движещите се отпред автомобили, идеално за магистралата до Чуйпетлово в дните, в които българският народ изпраща абитуриенти и се изнася на талази към Гърция. Комбинацията от автоматична скоростна кутия и старт-стоп система за двигателя винаги е добра идея – опазването на околната среда е ясно, по-малкото натоварване на краката, китката и бензиновите колонки също е добре дошло.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Ден втори. Извънградско шофиране по магистрала Струма, Боснек, Чуйпетлово, Околовръстен път, Бояна и Драгалевци. 6,7 л/ 100 км среден разход. Пробег: 250 километра. Какво можем да очакваме от абсолютно непознато село? Защо ни пращат там, а не във някой голям град или направо в Гърция? Къде ще ядем? Има ли достатъчно красиви отсечки и виражи за снимки? Все въпроси, на които не може да отговори само един човек и именно заради това пътуваме с 31-годишен фотограф, 33-годишен Boyscout редактор, младо и хубаво момиче от Комисията по финансов надзор и зло куче в багажника, за да сме подготвени за всякакви ситуации. Панорамният покрив е идеален вариант за хора, които обичат подобни пинизи и цялостно нахлуване на светлина и въздух в купето. За останалите си има прилична тризонална климатична система с безброй опции за нагласяне и нововъведената от Boyscout функция изстудяване на забравена бутилка върху въздуховодите за нула време. Всъдеходчето се държи стабилно на магистрала Струма, има перманентно задвижване на четирите колела и стабилно окачване и разочарова леко единствено във възпроизвеждането на най-мазните и тежки бас линии в парчетата на Drake и Notorious B.I.G. – в останалите случаи с One Dance и други хитачки, осемте високоговорителя на озвучителната уредба Dynaudio се справят добре. Говорейки за музика и саундтрак в колата, още преди да тръгнем сме разучили подробно мултимедийната и навигационна система, която свързва приложенията и информацията на всякакви умни iOS и Android устройства с бордовия компютър на Tiguan-чето и ги визуализира на осеминчовия сензорен дисплей. Car-Net системата се връзва безжично с повечето смартфони чрез приложение, което позволява на автомобила да се превърне в симпатична интернет конзола с активен дисплей и лесно и бързо управление на предварително зададени маршрути, музикални плейлисти и други екстри.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Навигацията на Tiguan-a ни сваля от магистралата, за да поемем към Чуйпетлово, до което се стига след изкачване по живописен и сравнително добре подържан двулентов път с красиви завои и разочароващ край. Единствените забележителности в селото са автобусната спирка на централния площад и няколкото красиви къщи по поречието на Струма, без да броим стадата от овце и крави, бездомните кучета и колоритните пастири с учудващо добри познания за мъже с дронове. Именно карането с прилична скорост във завоите между Боснек и Чуйпетлово обаче разкрива истинския потенциал на адаптивното окачване с няколко режима на работа, които променят характера и поведението на автомобила  с едно натискане на бутона. Tiguan е наблъскан с достатъчно електронни системи и замислен с достатъчно адекватни габарити, за да се справя с лек offroad по черни пътища и поляни, както си му е реда. Пътят по поречието на Струма е симпатичен тест и за комфорта на пасажерите на трите задни седалки – кучето и хубавото момиче не разливат води, не повръщат, не си удрят главите в предните облегалки при рязко спиране и не се оплакват от многобройните завои и спорно шофиране – или лъжат, или второто поколение на Tiguan осигурява удобство не само за шофьора, но и за неговите спътници.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

От Чуйпетлото се спускаме обратно до Боснек и минаваме транзит през пещерата Духлата и язовир Студена, преди да се върнем отново на магистрала Струма и да отбием рязко към Драгичево, Мърчаево, Рударци и ваканционните комплекси над тези китни места. Все маршрути с достатъчно самотни асфалтови пътища за скоростно или динамично каране. Всеки пъргав автоматик и ниският разход на гориво провокират към по-сериозно натискане на газта, но малкият индикатор на навигацията между оборотомера и скоростомера ти дава повод за размисъл с мигновенно обновяване на информацията за ограниченията на скоростта в дадения участък. Остава само да се приберем до София през Владая и да се отбием с още приятели до поляните зад асамблеята на Людмила Живкова, да минем спортно и бързо между Бояна и Симеоново и да се паркираме на подходящо място след стръмното изкачване по паветата към Драгалевския лифт – не се натискаме за залез, просто градът е красив, светъл и вдъхновяващ нощем, когато е тихо.

Ден три. Градско шофиране в трафик и извънградско шофиране по скоростни тангенти. 6 л/100 км среден разход. Пробег: 80 километра. Малко преди раздялата го прибираме при временните му собственици през възможно най-тежкия трафик около новите спирки на метрото и се пускаме за последно по северната скоростна тангента и Околовръстното, за да пробваме отново всички системи за автоматична помощ и вибрациите на стъклата при злобно усилване на басите. Всичко си е наред – огромният скоростен път с половин дузина платна се вижда надлъж и на шир от високата гледна точка на човек, преосмилил отношението си към ръчните и автоматични скоростни кутии само за няколко дни.

Крайна оценка: Без да сме шофирали предишния Tiguan, нов Touareg или друг всъдеход от 2015 и 2016, мислим за Tiguan като за добър приятел, който идва да ти прибере целия багаж, не ти иска (почти) никакви пари, грижи се за абсолютно всичко и те вкарва в сериозни приключения и слепи срещи само и само да ти върне любовта към шофирането и непланираните пътешествия със случайни хора. Така и трябва да бъде. Остава само да можем и да си го позволим за по-дълго.

Това приключение е част от #tiguanblinddates и проекта All Connected Challenge на Порше БГ и Volkswagen, в който се предизвикаме с различни колеги от медиите да се поразходят до интересни и непознати места по наш вкус с умната навигация на Volkswagen Car-Net. Изпращаме Георги Караманов от списание Осем в Трън. Цената на новия Tiguan започва от 46 хиляди лева за базовия Trendline и стига до малко над 82 хиляди за най-мощния базов Highline. Повече подробности има тук или в най-близкия шоурум на Порше БГ. Карайте разумно и бавно, за да ви е баровско и спокойно.