Girlscout: Ползите от излизане поединично, когато сме във връзка

© Филипина Стаменкова

© Филипина Стаменкова

Мъжете и жените – този любим петоъгълник. Сред фейсбук приятелите ми присъства и млад баща, чиито статуси-кратки разкази по темата бързам да прочета сутрин, преди разумът му да се разбуди и да ги заличи от погледите и световната мрежа завинаги. Той разсъждава върху въпроса какво предизвикателство е да си мъж в последно време, как се гледат деца 24/7 и стига до извода, че е нужно жените незабавно да разлюбят половинките си, които вече не могат да се справят с това да бъдат по-силния пол. Май ще се окаже прав. Признавам, случвало ми се е да завиждам на мъжете. Дарени с куп преимущества от природата, трудно примиримото им себелюбие, борбеност, високо вдигната глава след собствения им потоп, красиво остаряване, чаровен неуспех, липсата на цикъл, изглеждат така привлекателни. Мъжът не излиза в майчинство, изкарва пари, отличен шофьор е, не дрънка, а действа, може да закъснява, без да се обяснява. Въобще, мъжът винаги е в правото си. За сметка на това, жената е крехко и мило създание, за което не е приемливо да се мотае само късно и да излиза през вечер и да разхайти домакинството. Може, но не си го позволява редовно. Може, но после му мисли. Жените, обаче, отдавна нямат нужда от опека и назидание, защото често успяват да се впишат по-успешно в корпоративната култура и да заработват повече пари, да тръгнат сами на околосветско пътешествие, да се изкарат пет-шест бърнаута на крак и да изгледат едно-две деца в движение. Няма време.

Разбира се, общи приказки като тези са валидни за всички, решени да си играят на мъж-жена / съпруга- съпруг. Добрата новина е, че двата пола могат да бъдат партньори в живота, но съвременната двойка трябва да заобиколи издъхващите стереотипи, за да оцелее. Трудно е да се стигне от пълното притискане и задушаване през здравословно отдръпване с елементи на сърдене до другата страна и най-важното – оставяне на собствената свобода и тази на другия, докато продължавате да се цените и обичате все така. Подводни камъни за всяко уважаващо себе си човешко същество има, излизането вечер без половинката е сред най-острите. У всички нас тогава се пробуждат бесни животинчета, минаващи през няколко фази. Първа – не и без него/ нея, втора – защо без мен, трета – ревност, подозрения, гръмко мълчание и шумно дишане. Там някъде е нужно да се прояви пълно самообладание и вяра в лятното бъдеще. Забавлението по единично по време на превъзходна интимна връзка не е нещо лошо, дори напротив – направо си е препоръчително, защото се прави в:

В името на двамата

• Обожавам идеята за допълване на двама души в едно цяло и след време в продукт от трети и четвърти, затова съм истински щастлива при вида на двойка с повече от десетгодишен съвместен живот. Умните партньори знаят, че трябва да съумеят да намират време само за себе си, както и да си отпускат взаимно – бърз вечерен тръст около дома, мълчаливо прибиране от работа или изобщо някакъв вид уединение, което им позволява да чуят собствените си мисли. Историята помни хиляди вплетени ръце и пръстени, но всяко броене на стъпки и натиснати копчета приближава отдалечаването. Излизането навън по единично дава възможност да видите връзката си отстрани, да поговорите с други хора, да изслушате техните проблеми, да се убедите, че не сте толкова откачен и да се снабдите с минималната доза контакт с нови индивиди, уви, напълно необходима за нормално функциониране.

• Излизането поотделно несъмнено увеличава шанса да ви сполетят вълнуващи случки и да чуете различни от обичайните гласове в главата или кухнята. Попадате в непозната компания, срещате отдавна забравен състудент, запознавате се с чужденците от съседната маса и вече сте разнообразили репертоара от евъргрийн клишета и истории. И още – в бара и той, и тя, ще стоят близо един до друг, за да, нали, не остават сами. Маркирани едни с други, никой различен от обезопасения (филтрирания/ сигурния/ безопасния) интимен кръг познати лица, няма да ви приближи.

• Качеството на взаимния живот силно се подобрява след като жена чуе комплимент от друг мъж за себе си. За целта е нужна подходяща среда, без прекосяване на границите, разбира се.

© Филипина Стаменкова

It’s gonna be a lovely day © Филипина Стаменкова

В името на мъжа

• Необходима е огромна сила на духа и крепко здраве, за да се изтърпи вечното женско мрънкане, тегоба и обсъждане на другите. Мъжът вкъщи има нужда от милост и тишина, нека жените се оплакват сами и надалеч.

• Още по-досадна е майчинската роля, до която жените мутират естествено в желанието да обгрижват мъжа: жаден ли е, гладен ли е, топло ли му е, студено ли му е, има ли настроение? Въпросът Всичко наред ли е?, зададен повече от три пъти, винаги има обратен ефект.

• Някъде някое зайче умира, когато жена види как половинката й говори с блясък в очите с неосъществената си любов. Някъде някой мъж ще съжалява до края на живота си за това.

© Филипина Стаменкова

Sophisticated Lady © Филипина Стаменкова

В името на жената

• За протокола, не обичам чисти женски компании, шумно кикотене, селфита с устни и публикуване на сърца в естествен размер в коментари под снимки. Вероятно затова имам само две суперблизки приятелки, машини за работа и силни играчи в живота, които търпят свъсената ми вежда с усмивка. И все пак, да си го кажем направо, има територии, открити и установени само за жени и теми, необходими да се обсъждат и да си останат само между жени: епилации, диети и идиоти, които не отговарят на съобщения.

• Според личните ми наблюдения, претоварването с работа прави мъжете склонни да оплакват горчивата си съдба на клети работници дълго и напоително, което превръща живота в мъчителна агония. Така често милите джентълмени се трансформират в нелюбезни и досадни мрънкачи, които а) ако са излезли навън, не желаят да стоят на шумно място; б) не им се слушат женски глупости; и в) бързат да се приберат и да легнат час по-скоро, защото са скапани.

• Светата момичешка троица прави чудеса. Има нещо магическо, компактно и работещо в конфигурацията от три момичета, излезли по женски. Всеки път бонуси – влизаш по-бързо на входа, поръчаш два пъти по-бързо от бара. Широките усмивки вършат отлична работа – питиета са по-големи, винаги има място на гардероба, все някоя ще се заговори с младеж, който пробива път през тълпата, а следващите няколко пъти отива сам до бара.

• Чувала съм какво ли не за външния си вид през годините от устите на различни мъже. Идвало ми е да се върна още на входа, след като използвам петте си пръста върху лицето му, но откъде тази лекота на битието? Струва си да излезеш по женски, само и само за да се облечеш и маскираш както винаги си искала, преди някой притеснен егоист да ти попречи.

• Жените имат нужда да се забавляват сами от време на време заради друга важна причина – не са обект на авторско право от страна на своя мъж, или с други думи, спестяват си  ревностните изблици, подмятания и сюжети. Но това за минус ли да го таксуваме – нали като ревнували, хората обичали повече?

Биляна Димова е редактор и селектор на музика със спорадични диджей сетове. Илюстрациите са на Филипина Стаменкова, която можеш да откриеш в Instagram. Този материал излиза в партньорство с Heineken и новата кампания на марката Moderate drinkers wanted.