Практичен наръчник на образцовия джентълмен

Bilyana Slaveykova

Биляна Славейкова © Пи

Субективно оформен на база проба-грешка в търсене на образцовия джентълмен от Биляна Славейкова – движещо лице зад Go Guide, един от създателите на кучешкото приложение Doglar и още дузина други неща, въобще доста интересна мадама с многобройни интереси и приличен опит във връзките, която гостува в Boyscout като част от кампанията на Ballantine’s Stay True People. Всички прилики с действителни лица и събития са напълно неслучайни, но споделени с любов и надежда, че oбразцовият джентълмен и еднорогът не са едно и също нещо.

Нямам търпение технологиите да напреднат дотолкова, че да можеш да си принтираш гадже (via @pishaSshisha в Twitter). И аз. Не се шегувам. Страхът от обвързване при мъжете прави смешни фобии от високо, дълбоко и едри влечуги, а драма куинингът при жените е диагноза, която гарантирано докарва връзката до фаза несходство в характерите. Класически разминавания се допълват от новопоявили се такива, които окончателно чупят комуникацията. Толкова естествено е да си си самодостатъчен, че другото вече е странно. Умението да бъдеш споделен бие по важност сърцето на Плутон, бие по важност Kepler 452b, бие по важност кислорода. И ако за целта на тази статия приемем, че жените знаем какво правим (силно, силно преувеличено), нека изложим фактите и да кажем в прав текст какво им куца на нашите момчета и защо е толкова трудно да бъдеш джентълмен и да имаш неограничен интернет достъп в единен пространствено-времеви континуум.

1. ОБРАЗЦОВИЯТ ДЖЕНТЪЛМЕН ИМА ДОБРО РЪКОСТИСКАНЕ
Започвам отдалече. Да имаш добро ръкостискане е по-трудно от това да целуваш добре – да покажеш характер, когато за пръв път установяваш контакт с някого, и то посредством нищо и никакво поклащане. Ръкостискането е социален ангажимент, но преди всичко инструмент да направиш впечатление. Идеята е не да размахаш скалпела като аматьор хирург, а прецизно да докоснеш където трябва, колкото трябва. Ръкостискането е като първия сигнал в спорта – твърде тихия ще го пропуснеш, а прекалено агресивния ще те спъне на старта. Гледай в очите, помни имена.

2. ТОЙ Е ДОБРЕ ОБЛЕЧЕН И ПОДДЪРЖАН
За да си добре облечен, не е необходимо да си изял GQ с кориците, необходимо е да си надживял смъкнатия тинейджърски период и да си се намерил някъде отвъд сините дънки и черния тишърт като униформено облекло на българския мъж. Работещото правило е семпло, но с присъствие. И лека вметка. След дълъг разговор на тема също толкова дългите бради с един шотландец, той ми разказа, че при свалките работят рядко, но ако работят – работят много. За мен обаче това си остава тотален turn off.

3. ГРАМОТЕН Е
Neznam dali znaesh, no mnogo te hareswam i iskam da izleznem. Преди време видях падаща звезда и си пожелах всички да научат, че не знам са две думи. Искам го отчаяно, толкова отчаяно, че си похабих звездата за тая простотия. От време на време си мисля, че едно от малкото добри неща, които съм направила за човечеството, е, че всеки от мъжете, с които съм била във връзка, е излязъл от нея една идея по-грамотен. Пълен и кратък член не са ядрена физика, а кирилицата не е древнокитайски. Да си грамотен е секси, много секси.

4. ТОЙ СЛУША
Тук въвеждам два термина – short attention span и attention deficit disorder. Интелигентни хора са се заели с не толкова интелигентната задача да изчислят attention span-a (или времето, за което си в състояние да се фокусираш върху една задача, без да се разсейваш) на златна рибка – 9 секунди. Това е общото между златните рибки и част от мъжете, с които общувам напоследък. ADD е нещо подобно. Подхождайки с разбирането, че тези две неща са сериозен проблем, все пак ми се иска образцовият джентълмен да умее да слуша, ей така, за да върви комуникацията както си му е редът – двупосочно. Казват, че една от драмите в начина, по който общуваме, е, че слушаме не за да вникнем и разберем, а просто за да отговорим. Потвърдено.

selfsufficient

5. НЕ РОБУВА НА КЛИШЕТА
Жената е необходимото зло, което иска да те върже и да ти роди 5 деца. Всички мъже са прасета, гледат футбол и им миришат чорапите. Две клишета, които, като чуя, искам да си разбия главата в стената. И тук идва любимо явление – peer pressure, или влиянието на групата. Жените, които се събират и се убеждават в собствената си изключителност и право на позиция, и мъжете, които правят абсолютно същото. Клишетата са за хора, които искат да ги живеят. За образцовия джентълмен, на когото може и да родя 5 деца, клишетата са спам.

 

Print

6. ЧЕТЕ
Самочувствието на нечетящите мъже най-често е обратнопропорционално на IQ-то им, но това няма абсолютно никакво значение, особено за тях. За една определена група жени четенето е по-секси от бицепса, трицепса и който и да е било друг -епс. Да ми говориш за Vian има ефекта на бутилка вино – става ми много, много хубаво, а ти ставаш много, много по-хубав. Горе-долу същото се случва, като ме открехнеш за нова музика. Иначе казано, общата култура на образцовия джентълмен не свършва до Bukowski и респективно Eminem като еквивалента му в музикалния свят. Интелектът е фетиш, а той има мозък, с който искаш да направиш неща, които не могат да изплуват от въображението на E. L. James.

7. РАЗВИЛ Е СМАРТФОННА НЕЗАВИСИМОСТ
След бърза и проста сметка излиза, че съм част от поредица любовни триъгълници някъде от 7 клас – аз, ти и телефонът ти. Лишен от тръпката на паранормалното, това е Бермудски триъгълник, в който са потънали стотици опити за смислено споделено време. На прибиране от спешното след скромен алергичен пристъп от моя страна един мъж не устоя на нотификейшъна и разцъка бърза размяна на съобщения в сюблимния момент. Не ми стана хубаво. Нямах гадже, смартфонът му имаше. Живот на батерия и социално дишане.

8. ОБРАЗЦОВИЯТ ДЖЕНТЪЛМЕН НЕ МРЪНКА
Мъчно ми е, че на мъжете вече нищо женско не им е чуждо. Щом посегнаха на мрънкането, смятай. Мрънкането и сърденето са работещи концепции в живота, ако си на 5, а крайната ти цел се продава в магазин за играчки. Две десетилетия по-късно мрънкане, реплики като „защо все на мен“ и влизане в кожата на вечната, онеправдана жертва или неразбрания артист са просто тъжни. Образцовият джентълмен не мрънка, той има тежката ръка на Marlon Brando в Кръстникът или Al Pacino в Белязаният и е способен да поеме ударите на съдбата, дори тези под кръста.

9. САМОСТОЯТЕЛЕН, НО НЕ САМОДОСТАТЪЧЕН
В мъжко-женския свят самостоятелен означава да можеш да си връзваш обувките, да осигуряваш безпроблемно необходимия за оцеляването си хранителен запас, да имаш мнение, дом и презервативи в нощното шкафче. Да си самодостатъчен означава, че последното не ти трябва. В живота на самодостатъчния жената е обслужващ персонал, хубаво е да я има, ама не за дълго и не задължително. Да си самодостатъчен е лесно, противоестествено и недостатъчно. По-секси е да си Woody Harrelson в смъртоносна комбина с Juliette Lewis от Убийци по рождение.

damselindistress

10. ОБРАЗЦОВИЯТ ДЖЕНТЪЛМЕН СПАСЯВА МОМИЧЕ В БЕДА
Момичетата често бедстваме, като причините варират от физически и психически неразположения, до външни фактори, които са ни накарали да се чувстваме безпомощни и да имаме нужда от навременно спасяване. Образцовият джентълмен надушва кризата като мъжки булдог разгонена женска и взема мерки, преди ситуацията да ескалира и да помете всичко по пътя си. Спасяването от своя страна е класическа win-win ситуация, той побеждава злото, в кофти ролята някоя звучна абревиатура като ОВИ или ПМС, а бедстващата девойка се чувства защитена от лошите, което дори в краткосрочен план е гарантирано добре възнаградено.

Биляна Славейкова е част от от новата кампания на Ballantine’s Stay True People, която разказва успешни историите на десет момичета и момчета, успели да останат верни на себе си в турбулентния период между напускането на юношеството и навлизането в зрялата възраст. Казано по друг начин – вдъхновени от наши хора, които имат какво да споделят и нямат скрупули да споделят своето разбиране за живота и мястото ни в него.