ДЪРЗОСТ И КРАСОТА: Трима БГ илюстратори скачат смело

© Теодор Генов за Boyscout и Praha

Завръщането към нормалността и желанието за дръзки приключения това лято подтикват към хедонистични забавления, напоителни ваканции и колкото се може по-чести срещи с приятели след работа в компанията на хубави бири по залез слънце.

Вдъхновени от графичния етикет и свеж космополитен дух на чешкия пилзнер Praha, новият член на симпатичното Staropramen семейство, задоволяваме и другата си силна страст към съвременно изкуство с леко предизвикателство към креативни и талантливи артисти, които не се страхуват да бъдат автентични и да излизат извън стереотипите.

Как? Като съберем ударна тройка от наистина изключителни, винаги смели, постоянно търсещи, нащрек за нови идеи и много индивидуални БГ илюстратори с молба да… хм, илюстрират своята представа за думата дързост без ограничения в съдържанието. Резултатът: няколко оригинални творби за Boyscout и Praha и непринудени къси разговори за социалната среда, артистичните експерименти, смелостта да скочиш в непознатото и случайните срещи с бели зайци в Тбилиси.

© Camilla Holmes

Розалина Буркова е от онези космополитни и позитивно настроени млади мацки, които се чувстват добре в компанията на котки и любими хора, работят последователно и методично за развитието на своята кариера, рисуват за сериозни империи като The New York Times и очароват с мигновено разпознаваем стил и неизменно чувство за хумор.

Как си? Какво се случва напоследък? Не сме в изолация и е лято, през повечето време съм добре. В момента говоря с две български общини за илюстративни проекти, което много ме радва! 

Би ли описала своя социален кръг и средата, в която се чувстваш най-добре? Две котки, един швед.

Какви теми те вълнуват и как успяваш да бъдеш в крак с времето? Да бъдеш в крак с времето е доста амбициозно изискване към себе си, не мислиш ли? С чие време? Със сигурност не съм в крак с TikTok, предпочитам да съм в крак с безвремието, другото е несъвместимо със спокойното съществуване. Чувам пулса на света чрез многобройни часове с всевъзможни подкасти. 

Последната чужда идея, която хареса извънредно много? Името, визията и сайтът на FIG, българският фестивал за илюстрация и графика.

Твоята представа за дързост и дръзко поведение с някой личен пример? Аз съм доста премерена, последната година пък съвсем. То всъщност личната дързост не се ли вижда само през очите на другите? Та на този принцип ще избера това: купих си вар и коноп и се уча да строя някакви неща по древна технология на терасата.

© Розалина Буркова за Boyscout и Praha

Как ти хрумна идеята за твоята илюстрация? Жена неконформист. Да не редактираш собственото си поведение спрямо социалния натиск на групата, дори това да значи да изпъкваш в контраст с всички наоколо – това за мен е дързост. Дали е на някаква много снобска гала вечеря в черно или на погребение, вие си решавате. На нея й е комфортно.

Белият сватбен костюм с деколте на Bianca Jagger или бялото Bond смокинг сако на Sean Connery? Bianca, ама тя е с пола, така че с черния панталон на Sean и с карамфила!

Един бърз, напълно безплатен и ефективен съвет за излизане от зоната на комфорт? Даже два ще дам. Вариант 1: Отворете Vimeo Staff Picks Premieres и изгледайте произволен късометражен филм, винаги ме изненадват с разни необичайни идеи. Вариант 2: Вземете някакъв стар едноцветен чаршаф, нарисувайте нещо спонтанно върху него с каквото имате под ръка, отидете на някое поле и го забийте с една пръчка да се вее като знаме. Запишете го на забавен кадър. Браво.

© Теньо Стойнов

Последният Boyscout разговор с Теодор Генов (Pastedko) започва малко неловко с осъзнаването, че един от най-дръзките БГ илюстратори (потърсете неговите голи жени в различни сюжети) всъщност не е само художник, а същински копирайтър. Разбира се, тази закъсняла новина дава нов контекст за неговото остроумно чувство за хумор, лека и приятно ненатрапчива ерудиция и предизвикателен поглед на непукист, който знае повече, отколкото споделя.

Как си? Какво се случва напоследък? Поради една или друга причина доскоро бях оставил назад нещата си и сега се опитвам бързо да напредна със своите проекти. Предстои ми интензивно лято, което се надявам да ми помогне именно с това отново да вляза в ритъм.

Би ли описал своя социален кръг и средата, в която се чувстваш най-добре? По-скоро е балон. Състои се от съмишленици и близки приятели. Най-добре се чувствам сред тях и сред онези, с които мога да обсъждам и изпълнявам идеи. Но и не самo – добре се чувствам и с такива, с които мога просто да си мълча комфортно. 

Какви теми те вълнуват и как успяваш да бъдеш в крак с времето? Води ме случайността и динамиката и се оставям на това те да направляват вниманието ми. Може би е излишно да казвам, че ме вълнуват промените в света, глобалното затопляне и това кой идиот ни управлява. Иначе, също като един истински представител на поколението си, оставам в крак с времето предимно като се ровя из онлайн пространството – безцелно или целенасочено. Целенасочено е, когато си правя проучване на съответното нещо, което ми е хванало вниманието.

Последната чужда идея, която хареса извънредно много? Честно казано напоследък все по-трудно се впечатлявам. Затова ще споделя една работа на Правдолюб Иванов, която е сред нещата, които винаги изникват в съзнанието ми при подобни въпроси. А и мисля, че е много тематична с идеята за дързост и решителност: Rise to Score от 2011.

Твоята представа за дързост и дръзко поведение с някой личен пример? Дръзките хора са решителните. Тези, които понякога се налага да застанат на страната на некомфорта, за да защитят избора си. В личен план, съвсем скоро взех дръзкото и трудно решение да направя голяма промяна от професионален тип със себе си. И сега ми предстои да се опитам да се фокусирам повече върху артистичната си кариера и да се развия повече като художник.

© Теодор Генов за Boyscout и Praha

Как ти хрумна идеята за твоята илюстрация? Обсъждах друга идея с приятелката ми, когато тя ми прочете тълковното значение на думата дързък и последва смяна на посоката на мисълта ми. Ето и самото описание на посочената дума:  1. Който пренебрегва опасностите, подлага се на риск, проявява или изразява предизвикателна смелост – дързък човек; дръзка постъпка; 2. Който преминава отвъд ограниченията, отвъд нормите на общоприетото, на приемливото. Оскърбителен, груб – дръзко поведение, дързък тон. За мен това са хората, които гледат напред и са готови да скочат в непознатото с цел да продължат по своя път. Тези, които не се страхуват, нито се чудят, а са решителни и смели. Оттам и идеята за герой, който прескача огнен обръч.  

Повече цирк или повече Ring of Fire на Johnny Cash? По малко и от двете, но клоня към Johnny Cash. Неговият живот си е бил същински цирк, в който той е бил и животното, което се опитват да дресират. Май повече на него симпатизирам.

Един бърз, напълно безплатен и ефективен съвет за излизане от зоната на комфорт? Седнете на стол с два крака. 

© Невена Ивова

Макар да отказва да признае доброволно, Филипина Стаменкова почти сигурно обича да цели право в сърцето с тематични илюстрации, които граничат с границата на биографичното в живота на нейния събеседник или субект. Иначе е сравнително анонимна и страняща от излишна показаност девойка, която се опознава с малката си дъщеря, колекционира скъпи книги за изкуство и обича да дълбае в историята на българската илюстрация и графично изкуство.

Как си? Какво се случва напоследък? Като в такси. Напоследък наваксвам с пропуснатите случки и гледки.

Би ли описала своя социален кръг и средата, в която се чувстваш най-добре? Затворено общество.

Какви теми те вълнуват напоследък и как успяваш да бъдеш в крак с времето? Защо затвориха пекарната на Иван Асен?

Последната чужда идея, която хареса извънредно много? Не е от последните, но харесвам идеята на френския артист Jean-Philippe Delhomme да рисува въображаемия свят на великите класически художници. Tехният живот, ако съществуваха в ерата на Instagram, който по-късно събира в книгата Artist’s Instagrams

Твоята представа за дързост и дръзко поведение с някой личен пример? Проявата на дързост в повечето случай води до покачване на доброто настроение. Всеки я проявява по различен начин, но споделяме сходни чувства след действието: щастие, адреналин, удоволетвореност, усмивки. За мен е дръзко да влезеш на разходка в изоставена и рушаща се фабрика. Така преди няколко седмици се сдобих с няколко интересни плаката. Или в Тбилиси, където преди няколко години се озовах в строежа на Stamba Hotel, а на излизане в двора ме посрещна бял заек. В повечето случаи си спомняш ясно дръзките моменти, така държим любопитството будно, а то, както знаем, е полезно не само за децата.

© Филипина Стаменкова за Boyscout и Praha

Как ти хрумна идеята за твоята илюстрация? Oт великия филм Маргаритки (1966), представител на чехословашката нова вълна в киното. В него две дръзки момичета (Мария I и Мария II) се опитват да поправят света с бунт, усмивка и цветя в косите. 

Защо усмихнатото емоджи е толкова важно за теб? Пардон, Boyscout, но не бих го нарекла емоджи, неуважително е към най-известния символ в последните 70 години. Всяка ситуация може да се спаси с една усмивка, почти всички емоции могат да бъдат потушени с нея. Усмивката, дали като символ или като реакция, е и антидепресант. Харесва ми да я използвам, защото винаги остава възможността да разчетеш конкретна случка по още един начин.

Един бърз, напълно безплатен и ефективен съвет за излизане от зоната на комфорт? Да разкриеш карта без Google Maps!

Публикацията излиза със съдействието на Praha by Straropramen и Molson Coors. Забавлявайте се дръзко, но не забравяйте да консумирате отговорно и винаги с мярка.