До Прищина и назад с Leo Lumezi

Leo Lumezi

Трета серия от яката поредица балкански срещи със силен електронен саундтрак на фондация ДОМА се случва този петък и ще запознае софийската публика с поредните два диджея от региона: косовеца Leo Lumezi и албанката Aida Saito. Манифестото на организаторите на Balkan Meetings призовава за повече културен диалог между балканските държави, които продължават да са сравнително непознати една за друга, въпреки че са едва на ръка разстояние. Един от най-силните козове на ДОМА в опознавателната игра е именно Lumezi, който ще ни даде малък вкус от сцената в Прищина. Почитателят на хипнотични и хаотични техно звуци има ценен поглед към нощния живот в косовката столица в качеството си на резидънт в клуб Bahnhof, съосновател на движението Undersound Collective през далечната 2000 година, както и благодарение на новия си проект Gradual Movement, който цели да свърже диджеи и артисти от целия регион с вкус към добрата електронна музика чрез серия партита. Малко преди да стъпи на софийски терен, Lumezi разказва как се променя Прищина, за любимите си дестинации на Балканите и препоръчва места, които да посетите, ако напролет хванете пътя за родния му град.

Как се е променила Прищина от времето ви, когато създадохте Undersound Collective? Промяната е доста съществена и за щастие в положителен план. Днес все повече млади хора се интересуват от алтернативния нощен живот и ми прави впечатление изключителната жажда не само за слушане на електронна музика, но и за създаването й. В Прищина винаги е имало доста качествена сцена откъм различни видове музика. Bahnhof например е малък, интимен клуб, но имаме много добра звукова система и посетителите ни са много ентусиазирани млади почитатели на електронната музика.

Извън Прищина коя е любимата ти дестинация на Балканите, където си пускал или почивал? Най-много обичам да пускам на частни партита и афтъри в родния ми град. Що се отнася до извън Прищина, двете ми любими балкански дестинации са супер релаксиращото южно албанското крайбрежие и възможностите за истински клубен живот, които предлага Белград. В добра компания, разбира се.

Leo Lumezi

Защо е толкова слабо движението и в културен, и в туристически аспект на Балканите? Това е първият път, в който ще пускам в София и е благодарение на ДОМА. Искрено се вълнувам, че ще срещна нови хора и ще мога да науча повече за субкултурите на София. Това е една малка стъка, но е нещо и ми се струва, че все повече назрява времето за това, усещам го като една задаваща се вълна. За съжаление възможностите за пътуване не са оптимални и мисля, че именно като инфраструктура връзките между градовете са най-голямото препятствие. При всички положения ми се струва, че сме на прав път и започва да се заражда това желание градовете и хората от региона да се опознаят по-добре.

Препоръчвай пет места, които да посетим в Прищина? Въпреки че е малка по размер, Прищина е доста голяма откъм възможности за забавление. Задължително се разходете по улицата, която наричаме Te kafet e rakise (Rakija cafes). Разположена е в близост до площад Майка Тереза и там ще откриете много мънички, автентични ракия барове. Club M е друго място, което си струва да посетите: нещо средно между бар и клуб с различни музикални и арт събития. Националната галерия и библиотеката на Косово са още две интересни места с много характерна и завладяваща архитектура. И, разбира се, Bahnhof, където пускам аз, който е разположен в старата жп гарата.

Любимото място, където си пускал? Много обичам да пускам на DokuNight партитата, които се провеждат по време на DokuFest в град Призрен – доста престижен международен фестивал за документално кино и кратки филми. Случва се през лятото и всеки ден има филми, а всяка вечер музика. Винаги е супер забавно.

Какво можем да очакваме от теб в петък? В петък ще се постарая да ви докосна до сцената за електронната музикална на Прищина. Ще бъде забавно и доста грууви. Надявам се да се видим там?

Leo Lumezi е в Tell Me този петък след 23 часа. Входът е 5 лева. Повече за събитието тук.