Оцеляване в екстремни ситуации със ски и сноуборд

 

© Boyscout

Застудяването навън е добра новина за почитателите на ски и сноуборд спортовете и повод за вече традиционната лекция по лавинна безопасност на българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). Накратко, всичко, което трябва да знаете за правилното реагиране при лавинни инциденти, оказването на първа помощ, преценяването на снежната покривка, маршрутите за движение и спускане със ски и сноуборд и необходимостта от животоспасяваща екипировка. Подготвяме се за днешната среща с основния лектор на събитието, съосновател на БАССЕС и член на планинска спасителна служба Момчил Панайотов и неговите жизненоважни, практични съвети какво да знаем и как да се държим, за да се забавляваме безопасно в гигантския Boyscout слалом на тема оцеляване в зимната планина. Спасява човешки животи, не друго.

Най-честите грешки и инциденти

Излишни рискове. Неправилната преценка на ситуацията и поемането на излишни рискове винаги стовт в основата на най-сериозните грешки на карачите. Непознаването на условията в планината и липсата на достатъчно умения за самостоятелна правилна преценка могат да доведат до доста неприятни и нерядко фатални последствия. Опитът може да ви спаси живота, така че се постарайте да го натрупате с практически курсове и каране с по-опитни хора.

Груповият фактор. Често пъти грешките са резултат от груповия фактор – правите всичко, само и само да не ви помислят за балък или страхливец. Вътрешното усещане винаги е добър съветник – ако онова гласче ви казва не го прави, по-добре да го послушате.

Липсата на резервен план. Без такъв не може. Същото важи и за доброто познаване на маршрута. Често проблемите идват от попадане на място, на което условията в даден ден не са добри. Попадате в сигурен и много кофти капан, ако няма как да се върнете или да минете от друго място.

Пазете коленене. Най-честите травми засагят коленете. Нерядко сами си ги причиняваме с пренатегнати автомати, които не се отварят при падане. Голямо значение има и предварителната физическа подготовка. Ако все пак немислимото се случи, обадете се веднага на планинската спасителна служба и дайте максимално точно информация къде се намирате. Чакането през зимата е неприятно и студено изживяване – леката пухенка, термоизолиращото фолио и малките химически грейки са задължителни аксесоари за раницата. Спасителните операции са скъпи: направете си планинска застраховка за сезона, за да си спестите доста пари.

Лавините. В зимната планина големият риск е от лавинни инциденти. Не подценявайте възможността това да се случи и предварително се подгответе за правилна реакция – нещата стават много бързо и е трудно да се реагира. Шансовете за оцеляване на напълно затрупани в лавина са малки и до голяма степен зависят от уменията на другите скиори и сноубордисти в компанията да окажат бърза и правилна помощ с необходимата екипировка. Всичко това се учи на специализирани лекции и курсове като традиционните такива на БАССЕС.

© Boyscout

Общи правила и съвети за безопасност 

Планирайте. Направете ясен план, преди да потеглите – къде отивате, какво ще правите и какви опасности могат да се крият на конкретното място в конкретния ден. Задължително си направете и резервен план. Ако нещо не е според очакванията, какво правим?

Съобразете се с метеорологичните условия. Информирайте се подробно за прогнозата за времето и съобразете плановете и екипировката си според нея.

Подберете разумно своята компания. Забавлявайте се в планината с хора, които имат сходни на вашите умения. Може да звучи като издребняване, но един по-слаб в групата ще промени поведението на всички и може да обърка плановете. Ако все пак не можете да се лишите от компанията на такъв човек (и те са хора, мамка му – бел.ред.), въоръжете се с търпение и бъдете готови да се съобразите с него. Пазете се от прекалено рисковите играчи и обикновени джигити – те могат да ви увлекат в общи грешки, които да костват здравето и дори живота на някой.

Имайте изходна стратегия. Подгответе се за възможна ситуация с неприятен край. В планината разчитате единствено на себе си и своите приятели. Помощта идва трудно и бавно.

Избор на екипировка при извънпистово каране на ски или сноуборд 

Подходящата екипировка трябва да е съобразена с типа каране и личните възможности. Ски екипировката за обработени писти не е подходяща за фриирайд например. В същото време, фриирайд екипировката също не е една и съща: леката екипировка е удачна за комбинация от преходи и спускания, а за агресивно каране в близост до писти изисква по-здрава и тежка. Често срещана грешка е купуването на екипировка за напреднали без да имате съответните умения, което ви предразполага към получаването на тежки травми. Предварителното проучване преди покупка е задължително.

Оборудване за реакция в случай на лавина. Задължителният минимум е лавинен уред, метална (без изключение) лавинна лопата и сонда. Съвременните дигитални уреди с три антени позволяват бързо и лесно намиране на затрупан човек. И трите изброени обаче са напълно излишни, ако не знаете как точно и бързо да работите с тях.

Airbag раница. Никога не е излишна, ако имате възможност да се сдобиете с такава. В случай, че ви повлече лавина, само активирате системата за надуване с газ на един или два големи балона и по този начин увеличавате шансовете да не бъдете затрупан.

Аптечка. Малката аптечка е напълно достатъчна, стига да е правилно оборудвана. Помнете, че в България спасяването с хеликоптер е трудно и невероятно скъпо, затова е хубаво да сте заредени с всичко от първа необходимост.

Зареден телефон и допълнителна батерия. Свалете безплатното приложение на планинската спасителна служба за спешно повикване на помощ. Разгледайте предварително терена в Google Еarth и си свалете карти за работа в офлайн режим.

Лекцията по лавинна безопасност на БАССЕС е на 24 ноември от 19:00 в 65-та аудитория на Софийски университет Климент Охридски.