The Grand Tour погребва Top Gear с един епизод

Феновете на To Gear могат да дишат спокойно. Jeremy Clarkson, Richard Hammond и James May се завръщат със същото чувство за хумор, ужасно много пари и величественo предаване, което изглежда повече от превъзходно и показва английски среден пръст към бившите им работодатели от BBC и глобалното затопляне като цяло. The Grand Tour е необходимата глътка въздух и нова възможност за едни от най-разпознаваемите лица в автомобилната журналистика, а именно трима мъже на средна възраст с достатъчно его, непукизъм и възможност да реализират налудничавите си идеи и подробни тестове на коли в мащаб, непосилен за никой друг. Съдейки по първия епизод, Clarkson, Hammond и May вече са погребали какъвто и да било сантимент към Top Gear и натриват носа на BBC по най-добрия (поне за зрителите) възможен надпис. Какво друго става ясно още от първия епизод?

The Grand Tour e правено с ужасно много пари. Дългоочакваното завръщане на проблемната тройка се случва след напрегнато и дълго наддаване между най-големите тв компании, спечелено от Amazon Prime. Според слуховете, стрийминг гигантът успява да надцака конкуренцията с предложения за бюджет от около 160 милиона паунда за 36 едночасови епизода, разделени в три сезона. Шефовете на Netflix обаче твърдят, че сумата е много по-голяма и клони към близо четвърт милиард. Последните би трябвало да са наясно, тъй като също участват в наддаването, но се отказват поради непосилно високите изисквания на продуцентите на предаването.

Целият бюджет отива изцяло за продукцията на The Grand Tour. Наситените цветове, експлозии, екзотични локации и изключително снимане на автомобилните гонки и тестове са достатъчно доказателство за високите разходи за всеки епизод. Екипът на предаването е достатъчно превъзбуден, за да демонстрира големите пачки и свободата на интернет гиганта още в отварящия епизод на пилота, струвал близо три милиона паунда. Още първите шест минути от The Grand Tour влизат директно в историята с забележителната сцена на подтиснатия Clarkson, който напуска сивата сграда на BBC и мрачен London с първия самолета на Ел Ей, наема един хубав Mustang, поема по магистралата в компанията на верните си другари May и Hammong, нахлува в калифорнийската пустиня като предводител на Mad Max-ов автомобилен поход и финишира на сцената на фестивала Burning Van за Hothouse Flowers и тяхната версия на I Can See Clearly Now (Gone are the dark clouds that had me blind, още един дебелажки намек към BBC). Да не забравим да добавим и прелитането на ескадрон изтребители, за да може ситуацията да стане още по-впечатляваща и кинематографична. И това само в първите шест минути, да не забравим.

Въпреки английските водещи и хумор, The Grand Tour си е абсолютно международно предаване. Студийните снимки се случват в пътуваща шатра (Ще бъдем като циганите – Clarkson) с огромен прозорец, само и само да се изфукат гледката от живописните дестинации, където се разполагат. След Калифорнийската пустиня, предаването ще посети Йоханесбург, Дубай и още интересни места. Първият тест на суперавтомобили се случва на пистата Algarve в Португалия, а тестовете за обиколки се случват на новата домашна писта за предаването, наречена Eboladrome само заради приликата си с формата на вируса Ебола, не друго. Въобще, голямо пътуване на четири континента.

В The Grand Tour ще се състезават не само с коли. Още от трейлъра става ясно, че освен гонки със супермодели като McLaren P1, Porsche 918 и Ferrari LaFerrari, Clarkson, Маy и Hammond ще безчинстват с джетове, пустинни бъгита, танкове, моторници и какво ли още не.

Приликите с Top Gear са много малко. Адвокатите на BBC са се погрижили да няма нищо от разпознаваемите пинизи на бившето предаване на Clarkson, May и Hammond. The Grand Tour стартира с куп различни идеи и въпреки това изглежда привлекателно познато. Новият тестов шофьор не се крие зад маска и е наричан снизходително с прозвището The American, обиколките са време и класирането на автомобили си го има, идиотският хумор и брутални шеги между тримата – също. Истинският чар на The Grand Tour не се дължи на формата или купищата пари, хвърлени за неговото осъществяване, а на химията между неговите водещи и отдаден екип. BBC едва ли са много щастливи от трансфера на тройката, но така или иначе Clarkson, May и Hammond винаги са се нуждаели от нещо по-сериозно, за да се разгърнат изцяло като смотани хулигани.

The Grand Tour е само началото. Водещите на предаването стартират и нов сайт-приложение-социална мрежа-онлайн списание под името DriveTribe – новата дестинация за всички, които се интересуват от автомобили и искат да общуват помежду си, докато споделят видео, коментари, информация и мнение по различни теми от индустрията.

The Grand Tour е всеки петък по Amazon Prime.