Медитация, фитнес и параноидно диско с K-X-P

Timo Kaukolampi предпочита чай пред алкохол и се старае да живее здравословно дори по време на турне, но както Pitchfork не пропуска да отбележи, музиката на неговата група K-X-P може да ви докара сериозни притеснения за собственото си психично здраве. Активната от края на миналото десетилетие финландска банда има четири албума и няколко мини издания в дискографията, които пораждат всякакви опити за стилови определения в жанровете поп, техно и психеделичен рок. Или, както ги определя същият този Pitchfork – истинско параноидно диско. Самите музиканти допълват абсурда и се определят като нещо средно между езотеричен спейс рок и фрий джаз богове.

Цялата тази вълнуваща категоризация си има богата предистория. Преди да се захване с K-X-P, Kaukolampi участва в безброй групи, продуцира популярната норвежда синтпоп певица Annie, работи като селекционер в радио Хелзинки и композира музика за реклами и пълнометражни филми. Имах тонове проекти допреди пет години, но в един момент реших да се фокусирам изцяло върху K-X-P и солов материал, който ще излезе по-късно през година. Като по-млад бях много нетърпелив – започвах постоянно нови групи и проекти. Сега е различно. K-X-P ми дава първично удовлетворение на сцената, което не бях изпитвал досега. Един от барабанистите ни казва, че концертите ни са едновременно като медитация и фитнес. За мен по-скоро са като спиритуален сеанс.

Въпреки концентрирането върху настоящата си група, Kaukolampi не е изоставил съвсем своите идеи за филмова музика, освен това се занимава и с радиото винаги, когато има време. Работя в радио Хелзинки от 1999. Имам огромна колекция от плочи в мазето и постоянно купувам нова музика, така че работата ми в радиото е най-полезното, което мога да правя с нея. Същото може не важи за собствената му дискография. Според Timo е напълно безполезно да събираш собствената си музика, докато я създаваш. Причината е прозаична. Публиката може да прецени кое трябва да остане и кое не, нали така?

Продуцирането на други артисти обаче спира преди пет години. Мисля, че кариерата ми на поп продуцент приключи, особено след като започнах да слушам повече ембиънт, нойз, дроун и класическа музика. Вдъхновяват ме религиозните песнопения и начина, по който ударните инструменти са били използвани в по-древни времена. През последните години Timo Kaukolampi усилено събира и българска народна музика, което обяснява и огромното му желание да посети България за пръв път. Всъщност и до днес има песни от света на поп музиката, които ми харесват, но като композитор вече нямам желание да преследвам тази посока. Структурното мислене все още е в мозъка ми, но се опитвам да разбия всички рамки и да видя как би изглеждала една музика, в която няма ограничения. Всички форми трябва да изчезнат.

В досегашните си интервюта Timo често изразява разочарованието от факта, че почва да усеща новата си музика като остаряла с напредването на поредното двугодишно турне. Понастоящем методът му е съвсем друг. Преди първо работихме в студиото и се опитвахме да адаптираме записите към концертите, сега правим точно обратното – опитваме се да уловим енергията от създаденото на живо и да я пренесем в студиото. Може да се каже, че K-X-P живее в бъдещето.

K-X-P и Comasummer са в софийския клуб Mixtape 5 (B-Side) този петък, 9 юни, след 20:30. Билетите струват 20/25 лева в мрежата на Ticketlogic и 30 лева в деня на събитието. Повече информация за събитието има тук.