Маскираният певец Jonathan Bree свири в София

Нова Зеландия има особена слава със своите идиосинкратични артисти. Такъв е и Jonathan Bree – певец, автор на песни и продуцент, който става разпознаваем за по-масовата публика през 2017.

Големият му пробив се случва с третия солов албум Sleepwalking и успеха на минорния сингъл You’re So Cool, което съдържа всички разпознаваеми белези от последната инкарнация на Bree – авангарден и многопластов инди поп с хипнотични мелодии и замечтани вокали, изпълнени от 60-тарска елегантна група с маски от ликра и черни паници на главата.

Ретро естетиката на проекта на Bree се дължи на страстта му към мелодичното поп и сайкъделик звучене от 60-те и 70-те води до един характерен стил без специални ефекти, но с много особено интимна атмосфера. Основните му вдъхновения идват от други такива особени композитори и продуценти като Brian Wilson от The Beach Boys и George Martin, известен и като петия Beatles заради огромния пръст във всички албуми на ливърпулската четворка.

Иначе по-сериозните фенове на новозеландската сцена помнят Bree още от 1998 покрай комбото The Brunettes с Heather Mansfield, което издава четири албума и още толкова ЕP-та. Негова е й звукозаписната компания Lil’ Chief Records, създадена през 2002 със Scott Mannion от The Tokey Tones.

След работата с The Brunettes, Jonathan продуцира албума на Princess Chelsea, включва се с вокали и режисира видеото към песента The Cigarette Duet през 2011. Малко по-късно започва и соловата му кариера. Поп музиката на Bree е интересна именно защото не следва установените граници на комерсиалния стил, а вместо това изследва класическата музика, експериментира с бароковото звучене на инструменти като челеста, включва повече струнни и се движи по ръба на авангарда без да дразни. Иначе казано, идеален за концерт на камерна сцена със задушевна публика.

Jonathan Bree е в Sofia Live Club на 8 май след 21:00. Билетите струват 30 лева в мрежата на Eventim и OMV.