Правете йога, а не война

Не е лесно да си мъж. Годините тичане, футбол и тежести скъсяват мускулите, органичават обсега на двигателната ни система и като нищо могат да развият и сериозна диспропоция между ръцете и краката. Отвъд робокопската походка и странната стойка, има вероятност да си навлечем и хронични болки – глезен, коляно, рамо, лакът, китка или любимия кръст, който започва да се обажда по-често от майките ни с наближаването на трийсетте. Макар някои от най-великите атлети като LeBron James, Tom Brady и Ray Lewis да възхваляват ползите от йога за мъже, популярността на тази дисциплина е пренебрежимо малка. Тъпа работа и малоумни предразсъдъци. Отвъд сериозната вероятност да си върнете отдавна загубената способност да докоснете пръстите на краката си, няколкото посещения на йога всяка седмица повишават силата, удраят едно рамо на стомаха и вкарват много креативни идеи в секса. Консултираме се със половин дузина специалисти и изчитаме половината интернет, за да проучим в дълбочина ползите от тази древна индуистка философска школа на скромните 2500 години. Какви са изводите?

• По-чист ум

Двадесет минути йога стимулират мозъчната дейност повече, отколкото същото време на пътеката. Последното не е гаранция за мигновено поумняване и сертификат от Менса, но и не означава, че няма съвсем реални ползи за най-ценния орган в изстрадалото човешко тяло. Синхронизирането на движението с дишането намалява стреса и избистря съзнанието. Само избягвате да мислите за глупости и сте фитка.

• По-здрави мускули

Противно на очакванията, йога не е само разтягане. Една добра практика ще ви остави със серизона мускулна треска на места, за които не сте и подозирали, и ще се опре дори на най-напомпания ентусиаст в кварталния (хулигански) фитнес. Щатски експеримент с десет мързеливи колежани показва, че след осем седмици по две до четири 90-минутни посещения в йога студиото помагат на момчетата да увеличат силата си с 31%, издръжливостта с 57%, гъвкавостта с феноменалните 188% и сърдечно-дихателната функция с 7%. Магията се дължи на начина на натоварване на мускулатурата – бавните движение и задържането на позите предизвикват тялото по различен начин и не позволяват да си помагате със силата на инерцията. Изолирането на отделни мускули по време на тренировка с тежести ги прави по-къси, докато при йога мускулът се тренира и разтяга едновременно с това. Резултатът? По-здрави и издължени бицепси + активно участие на съседните по-малки мускулни групи. Дори да сте пацифисти, малко мускули не са излишни, а добрият релеф винаги хваща окото.

Felix

© Ian Derry

• По-бързи обороти за имунната система

Освен противовъзпалителното действие и каляването на ставите, йога засилва имунитета на клетъчно ниво и разполага с уникалната свръхсила да променя поведението на нашите гени. На всичко отгоре, това се случва особено скорострелно. Още по-време на тренировката върху постелката за йога, имунитетът на тялото се засилва и започва сериозна подготовка за отблъскване на силите на злото. Дълбока работа.

• По-голямо предимство в битката с чревоугодничеството

Имате слаб ангел за всевъзможна храна, цигари или алкохол? Няма проблеми – редовното практикуване на йога рязко намалява желанието и склонността да преяждате. Импулсът да се тъпчем с кофти храна след тренировка е силно притъпен, респективно салатата можела да замести хамбургера във фантазиите ти. Такива неща трябва да се видят, за да се повярват.

• По-ефективно рециклиране на любимите храни

Добрата диета е от ключове значение, но практикуването на йога определено може да помогне с профилактиката на затлачени проводници на полезни и недотам полезни вещества. Голямата част от позите в йога масажират вътрешните органи, а по-засуканите направо изстискват нещата към своя щастлив край някъде далеч от нас. Доброто храносмилане означава не само повече енергия за полезни дейности и приятни глупости, но и по-леки и по-добре регулирани приключения на финалната права.

felix1

© Ian Derry

• По-висока продуктивност в офиса

Ежедневно сме под обстрел от стотици послания, очаквания и задължения, които потискат креативността и способността да се задълбочим във важните неща. Йога създава пространство и движение в тялото, които от своя страна помагат да освободим съзнанието от излишни мисли, ставаме по-спокойни и можем да се съсредоточим в една точка за продължително време. Въобще, перфектната среда за взимане на по-добри решения и повишена работоспобност.

• По-як секс

Тук вече ни спечелиха. Независимо дали обичате да спите сами (или ви се налага – бел.ред.) или с други хора, йога обещава да направи изживяването доста по-приятно. Самостоятелните играчи получават по-дълбок и пълноценен сън, а груповите – по-висока скорост на отделяне на хормоните, отговарящи за физическата възбуда, и засилване на притока на кръв където трябва, което си е голяма работа, откъдето и да погледнем. Постарайте се да отидете на йога с гаджето за още неподозирани бонус нива от сексуалното изживяване. Кой би предположил, че с малко разтягане и повечко кислород може да станете звезда в една от най-печелившите развлекателни индустрии?

Чудите се къде да започнете? Разходете се до близкото йога студио, за да ви обяснят подробно как стоят нещата. Още за йога тук.