Интервю: Adam Husler

Adam Husler1

© Adam Husler

Adam Husler е привлекателен и атлетичен млад лондончанин, който гради кариера във все още сравнително непопулярна сред мъжете сфера – преподава йога. Усмихнатият британец е сертифициран инструктор, а името му е разпознаваемо у дома, където налага своя характерен и автентичен, откровено мъжествен, стил на йога. Часовете му обединяват силова тренировка с контролирани движения подобно на тези в бойните изкуства и, естествено, прецизното изпълнение на асани, благодарение на които Husler днес се отличава от стереотипа за модерния градски мъж единствено с изключителната си подвижност и гъвкавост. Не говори за възрастта си (вероятно, за да не ни потиска – бел. ред.), но в биографията си досега се е разписал като модел, боксьор и управител на бар, интересува се още от графичен дизайн и социална дейност и определено личи, че има чувство за хумор. Husler пристига в България по линия на йога фестивала Udaya Live, който започва този четвъртък в Боровец. Свързвам се с него, за да разкаже какво е да си йога преподавател, за смисъла от йога и какво да очакваме от практиката му.

Колко си силен физически в сегашнaтa си форма на редовно практикуващ йога учител? Последният ми боксов мач беше преди години и беше в тежка категория. Тогава телесните ми мазнини бяха едва 5% и можех да вдигна доста сериозна тежест само с едно изолирано движение. Всеки мускул от тялото ми си личеше тогава. Вече две години не съм се занимавал с вдигане на тежести и със сигурност сега ще вдигна по-малко от лежанка или при бицепсово сгъване. Това, което правя по-добре сега обаче, е да използвам силата на цялото тяло, чрез интегриране на няколко движения в едно. В момента коремната ми мускулатура е милион пъти по-силна от времето, когато имах осем плочки на корема.

Как би описал йога на някой мъж, който не знае много за практиката, но не е прекалено скептичен да я пробва? Има много различни варианти на йога и всеки преподавател използва собствен подход. Някои се съсредоточават върху физическата страна на тренировката, други върху духовната. Аз се фокусирам върху подвижността на тялото в часовете ми. Работя едновременно върху гъвкавостта и силата на учениците си, за да увеличат обхвата на контролирано движение, на което са способни телата им.

Adam Husler2

© Adam Husler

Смяташ ли, че извличането на ползи от йога е различно в зависимост от пола? Всички мъже мислят, че не могат да бъдат едновременно силни и гъвкави. Това са глупости. Истината е просто, че масивните типове обикновено не отделят време за разтягане и цялостно раздвижване на тялото, а трябва. Погледнете MMA бойците – те са доста едри на телосложение, но са достатъчно подвижни да ти направят хед-кик. Разбира се, и при двата пола има различни зони от тялото, където движението е по-ограничено. Това обаче не е извинение да не поработиш върху мобилността си в тези зони.

Какво мислиш за термина брога (йога за мъже, от bro и yoga – бел. ред.)? Думата брога всъщност е конкретен вид физическа тренировка във Великобритания, превърната с помощта на това название в своеобразен бранд. Не е термин, който бих използвал и няма и нужда от това. Моите часове са отворени за всички. Жените все още са повече от мъжете, но това се променя постепенно.

Какви са най-големите колебания на мъжете по време на първата им тренировка по йога? Мъжете често се страхуват, че не са достатъчно гъвкави. Това означава ли, че не трябва да стъпваш във фитнес зала, когато не можеш да вдигнеш достатъчно големи тежести? В стандартен йога клас ще намериш всякакви хора – адвокати, танцьори, други учители по йога, ръгбисти. Идеята е да забравиш какво правят другите около теб и да се фокусираш върху себе си. Не можеш да биеш в йога. Когато успееш да я почувстваш сам за себе си, тогава тя работи.

Твоята интерпретация на йога е базирана до голяма степен на стил наречен будокон йога, който взаимства движения и философии от бойните изкуства. Естетическа ли е целта на включването на подобни мотиви или те са насочени към трениране на конкретни умения? Йогата, която преподавам, е предимно виняса, с приоритетно внимание върху отделните асани, като често класовете са вдъхновени от обучението ми в Будокон. За мен в тренировките по йога не трябва да има нито едно движение, чиято цел е да изглежда добре. В часовете ми всяко движение има своята специфична анатомична функция и цели да улесни работата с тялото и дъха, докато междувременно увеличава цялостната подвижност на тялото. Ако нещо в моята практика се основава на философия от бойните изкуства, това е фокусът върху контролираното движение. Ако изпълняваш бързи движения, но с нисък контрол, сигурно ще се поизпотиш, но ползите за тялото ти няма да са много съществени.

С какво допринася редовното практикуване на йога към една амбициозна фитнес програма? Усилената физическа тренировка изисква и програма по възстановяване, където йога дава много добри резултати. Йога ти позволява да отпуснеш пренатоварените и схванати мускули и да запазиш подвижността си във всички части на тялото. Петминутното разтягане, което си свикнал да правиш след тренировка, не е достатъчно в случая. На чисто психическо ниво е много полезно да се движиш, с цел грижа за тялото ти, но без да се съревноваваш с някого или нещо. Да направиш нещо за себе си, докато се опитваш да успокоиш вътрешния глас, който все те бута да си пръв.

Adam Husler3

© Adam Husler

Висок си 185 см и тежиш малко над 80 килограма. Какъв е подходът ти към храненето? Ядеш ли месо или търсиш протеини другаде? Рядко се храня с месо и само ако знам неговия произход, така че по-скоро се храня осъзнато, отколкото да съм вегетарианец. Ям много ядки и други алтернативи на месото и пия протеинови шейкове.

Работиш с тийнейджъри в неравностойно положение. Кои са няколко от важните неща, които един млад мъж трябва да знае за живота? Уау, сериозен въпрос. Първо, ще умреш – действай според този факт. Второ, не подценявай силата и значението на това да бъдеш мил с хората. Трето, ако не харесваш нещо в живота си, промени го. Четвърто, преди да заемеш крайна позиция, проучи и двете страни.

Споделяш, че ежедневното практикуване на йога те учи да управляваш по-умело живота си. Какво пречи на един зрял мъж да е в пълен контрол на действията си? Толкова много неща. Но накратко, ние мъжете като цяло обичаме да следваме пътя на минималното съпротивление. Избираме пътеката с най-малко препятствия, търсим бързо удоволствие. Когато трябва да приложиш дисциплина в нещо, без значение дали е йога, бойни изкуства или военна служба, това тренира психиката ти на най-дълбоко ниво. Тогава отделяш време да се замислиш кое е най-доброто за теб и за хората около теб и след това работиш здраво, за да го постигнеш.

Чух, че имаш съмнително чувство за хумор. Кажи някоя шега? Чувството ми за хумор е запазено за тези, които опитват да се задържат в дъска и имат нужда от малко светлина в живота си. (Смее се.)

Какъв ще е фокусът на часовете, които ще преподадеш в България? Кръстил съм практиката Кунг-фу хълбоци и в нея ще натоваря всяка една част на бедрата ви чрез контролирано динамично движение и ниски, статични пози. Ще има моменти, в които ще ме мразите, и моменти, в които ще можете да полетите.

Adam Husler ще преподава на фестивала Udaya Live в Боровец от 18 до 22 август.