Стартов пакет асани за мъже в града

yoga2

© Ели Цонова

Един от най-сериозните плюсове на йога е, че може да я правите (почти) навсякъде без специални уреди и особени предварителни приготовления. Трябват ви само трийсетина минути на ден и умението да изпълнявате десетина пози (асани) и малко задължителни базови познания, за да сте сигурни кое къде отива. Четете надолу, минете няколко практики при вещи в занаята и се впускайте в опознаване на тялото си и града.

Намиране на баланса в Дърво (Врикшашана – горе)

Ако сте 65% вода и 35% дъб, това е вашата асана. Позата разтяга и тонизира гърба, ръцете и краката, като тренира баланса и лекува ишиаса. За последното нямаме сведения от първа ръка и, да се надяваме, няма да ни се наложи да търсим. Подходяща е както за начинаещи, така и за напреднали дървета. Последните могат да си я направят една идея по-интересна с малка модификация – сгъвате единия крак в полулотус или като истинските факири прибирате всичко чупливо около себе си и я правите със затворени очи. Тайната да се заддържите в дърво е именно в погледа, който трябва да фокусирате в една точка.

Сложност: 1/5

Петър Грудов

© Ели Цонова

Дълбоко дишане в Гледащо нагоре куче (Урдва мука швонахсана)

Непрекъснато подценяваният брат на гледащото нагоре куче изглажда гърбицата, яко разтяга плочките, подобрява стойката и покрива гръбнака, ръцете и китките с тънък слой адамантий. Позата се нарежда сред най-добрите приятели на човека, защото разтяга хубаво гръдния кош и белите дробчета и вдига задника до ушите. Асаната е супер лесна, но трябва да се пазите от честите грешки при изпълнението й, затова погледът нагоре, раменете далеч от ушите, лопатките прибрани, краката се допират до земята само при ходилата. Не отговаряме, ако са ви къси ръцете.

Сложност: 1/5

yoga5

© Ели Цонова

Пълно изцеждане в Напад в полумесец с усукване (Париврита анджанеясана)

Сред хилядите разновидности на напади и усуквания, препоръчваме именно този, защото не само издължава и укрепва гръбнака, стимулира бъбреците и създава гъвкавост в гръдния кош, но едновременно с това работи за краката и по-добрия баланс. Способността винаги да си нащрек какво се случва зад гърба прави позата особено полезна в тези смътни времена на политически произволи и свински опашки.

Сложност: 2/5

Петър Грудов

© Ели Цонова

Заякване на ръцете в Гарван (Бакасана)

Гарванът засилва мускулатурата по ръцете и корема, разтяга яко горната част на гърба, масажира коремните органи, подпомагайки храносмилането и свобождава напрежението в чатала и кръста. Десетата от дванадесетте основни пози в хатха йога е преди всичко силова и балансираща асана, но също е доста полезна при инспекция колко добре съквартирантът/гаджето/чистачката или вие самите сте минали пода. Да не говорим, че е една от първите спирки към необятния свят от стойки на ръце, които винаги могат да влязат в употреба, ако сте близо до Витошка, имате шапка и не ви достига левче за новия брой на L’Europeo.

Сложност: 3/5

yoga4

© Ели Цонова

Рязък прилив на кръв към главата в Челна стойка (Сирсасана)

Челната стойка раздвижва кръвта, засилва кръвообръщението в мозъка и косата и въобще преобръща целия ви свят с главата надолу за добро. Не забравяйте да дишате, докато сте с крака във въздуха, иначе рискувате да спукате стотина капиляра по лицето. Обърнатите пози, известни още като инверсии, са особено полезни в началото на деня (след дълго залежаване), преди лягане (след като цял ден сте били на крака), както и по време на музикални фестивали, концерти и дълги хаус партита (намирате тих ъгъл и си действате). Начинаещите е добре да започнат със свещ и постепенно да минат до челна стойка на стена, за да укрепят мускулите на ръцете и корема и да свикнат с непривичното чувство да стоят с главата надолу и с вкуса на кръв. Добре де, преувеличваме за последното.

Сложност: 4/5

Петър Грудов

© Ели Цонова

Центриране в Лотус (Падмасана)

Ако вярваме на древните писания по въпроса, тази поза е терминатор за болести и може да събуди много силна енергия, която дреме латентно някъде в края на гръбнака. За голяма част от човечеството е предизвикателство да влезеш в нея, но се твърди, че с постоянство и упорито разтягане на колене и глезени идва момент, в който всеки би могъл да я докара. Интересното тук е, че преплитайки краката по този начин, гръбнакът автоматично се изправя, а седлището стабилно се заземява, което прави асаната идеална за медитация и концентриране на мисли и крайно непоходяща за нисък старт, ако чакате метрото или срещнете батка гризли в парка. Практикувайте само в добре укрепени условия.

Сложност: 4/5