Интервю: José González  

José González има толкова много работа покрай странични си проекти като Junip, че е цяло чудо как намира време да завърши първия си самостоятелен албум от седем години насам. Vestiges & Claws звучи точно както си представяте да звучи записан в Швеция акустичен албум с прекрасни мелодии, нежни перкусии и разпознаваем глас на скандинавец от аржентински произход. Именно това е поводът да го потърсим по телефона седмица преди първия му концерт в София, който ще запознае публиката с най-доброто от досегашните му три албума и някой друг феноменален кавър в традицията на Heartbeats на The Knife, Waterfalls на TLC, Woman на John Lennon, Teardrop на Massive Attack и Love Will Tear Us Apart на Joy Division.

Как върви турнето и какво се е променило от времето, когато обикаляхте последно със соловата си продукция? Страхотно е. В това турне съм с много приятна компания от доста талантливи музиканти. Концертите минават повече от добре, освен това имаме по-голям избор на песни от обикновено – свирим както добре познатите пиеси за китара и глас, така и някои парчета с много сложни аранжименти на ударните инструменти.

Какво ви накара да запишете нов солов албум точно сега? Винаги съм знаел, че ще запиша нов самостоятелен албум в даден момент, когато му дойде времето. Просто бяъхме набравили доста голяма скорост с Junip и усещах, че ще е добре да запишем още един албум, докато все още сме активни и няма да се мотаем дълги години, преди да запишем още нещо заедно. Соловите ми парчета ми идват най-естествено и хората ме асоциират именно с тях. Точно поради това съм щастлив да се занимавам отново с познатия солов проект, поне докато не се отегча.

В едно скорошно интервю определяте посланието на Vestiges & Claws с думи като хуманизъм, етична глобализация, един свят и една любов. Как балансирате между хуманизма и етиката от една страна и политиката от друга? Всеки човек има собствен мироглед и философия за нещата, независимо дали ги мисли често или не. Хуманистичният мироглед резонира най-много с личните ми убеждения, опитвам се да съм информиран и за всичко случващото се около мен, поне в тази част от вселената. Всяко поколение си има различни проблеми, с които трябва да се справя, но част от тях просто са извън възможнистите ни, поне в настоящия момент. Да живееш етичен живот не е същото като да споделяме едни и същи етични аспирации като общество. Политическа ангажираност може да означава да насърчаваш политиците да вземат трудни решения за всеобщото благо или по-малкото зло. Политическа ангажираност може да означава, че си отворен към възможността да промениш виждането и позицията си, ако съществуват достатъчно добри причини, солидни агрументи и неопровержима информация. Не виждам граница между двете, а по-скоро пространствено-времеви континуум, който се движи от личното към глобалното.

Какво се случва с обществото и как се променя живота в Швеция покрай миграционната криза напоследък? Много хора помагат не само у дома, но и навсякъде, където има бежанци. Швеция е една от най-богатите и заможни страни в света. Справяме се много добре, но нещата съвсем не са перфектни. Има голямо търсене на имоти като апартаменти и къщи, има и доста проблеми с интеграцията и асимилацията на бежанците, но ако ги съпоставим с проблемите на огромния брой нуждаещи се в целия свят, не можем да се оплакваме прекалено много. Честно казано, средностатистическият швед има доста по-малко и по-маловажни грижи и проблеми в ежедневния си живот.

Някоя (шведска) група, с която искаш да записваш или да гледаш на живо? Групи, които искам да видя ма живо (отново): Amazon, Goat, Uran, Ane Brun, Nils Berg Cinemascope, Fire! Orchestra, Goran Kajfeš Subtropic Arkestra, Anna von Hausswolff, Mapei и Seinabo Sey.

Отидете по-рано в понеделник, за да хванете подгряващия сет на симпатичната американка с акустична китара и нежен глас Jessica Pratt, която има два албума в своята дискография (Jessica Pratt от 2012 и On Your Own Love Again от 2015) и не обича да я описват с клишираното определение фрийк фолк.

José González и Jessica Pratt са в студио Орфей на 9 ноември след 19:30. Билетите струват 35 лева в мрежата на Eventim.