Органична миксология

Индустрията с био продукти нараства главоломно в глобален мащаб, само в Щатите я оценяват на бизнес за скромните 40 милиарда долара. Тематата, която ни интересува живо обаче, е така нареченият органик алкохол – всички негови съставки идват от специализирани ферми и се обработват в нарочни дестилерии далеч от пестициди и изкуствени торове, а в производството му не се отделят замърсяващи околната среда остатъчни продукти. Търговците на органик алкохол твърдят, че в него няма как да попаднат следи от соли и тежки метали като при стандартния производствен процес, което обуславя и по-лек махмурлук, но по-добре да го избягваме с мярка така или иначе. One More Bar яхва вълната с три нови органик коктейла (вариации на най-успешните мискирани напитки на своите бармани), които са направени от 100-процента естествени съставки и алкохоли, достъпни (с доста нерви и търсене) в София. Едва ли алкохолът ще се превърне в най-здравословната напитка или пък махмурлукът ще изчезне, но цената от 14,90 лева така или иначе поставя всеки един от трите органични коктейли на снимките долу по-скоро в графата със специални поводи.

@ One More Bar

Джин гардън, една от запазените марки на One More Bar, се разпознава моментално отдалече заради тънкия резен краставица, с който е гарниран. Коктейлът е получил инжекция домашен сок от бъз, пресен сок от ябълки и малко лайм. Органик джинът в състава идва от уелската дестилерия Da Mhile и е произведен от различни естествени съставки включително водорасли. Освежаващият коктейл с блед зелен цвят се сервира без лед в предварително силно изстудена чаша със столче.

@ One More Bar

Томатини е лека и вкусна вариация на един от любимите коктейли на всеки мъж – Блъди Мери. Независимо дали го обичате или мразите, един от малкото солени коктейли е много труден за нацелване откъм вкус и винаги си личи, ако е направен с кофти съставки. Новата версия на барманите в OMB се приготвя с френска органик водка Equissolis, чийто характерен мек вкус се дължи на един определен сорт пшеница, вкаран в производството. Към нея се добавя прясно изцеден сок от био домати, бяло балсамико и пресен лимон, след което се подправя със захарен сироп, сол и черен пипер. Крайният резултат: олекотен вариант на напитката със силен първноначален вкус, който омеква приятно и се балансира от сладки нотки и фин послевкус на балсамико.

@ One More Bar

Летният грог се придъжа към класическата рецепта за напитката, поднесена с много лед в малък меден бокал. Богатият на подправки вкус на лекия парагвайския органик ром Papagayo е допълнен с органик чай от мента, натурален сироп от горски плодове, малко лайм с кафява захар за богат, но ненатрапчив вкус. Думата летен не трябва да ви притеснява, особено ако го пиете в уютна атмосфера дори при минусови температури навън.

One More Bar е на ул. Шишман 12