Efterklang в София

© Rasmus Weng Karlsen

Датското трио Efterklang е най-интересното име в силния музикален календар тази есен. Приятелите от детинство Mads Brauer, Casper Clausen и Rasmus Stolberg живеят в Берлин и нямат нищо общо с повечето съвременни инди-рок формации, които се вдъхновявт от пост-рок звученето, но спират дотам с развитието. Eftertklang започват да свирят заедно преди 13 години, когато основателите на групата напускат малкия датски остров Алс и се местят в Копенхаген, за да експериментират с спотаено емоционалната скандинавска депресия и чувствена музика, която ни връща към последния албум на The National. Групата обича да свири и със симфонични оркестри, което обяснява забележителния им звук наживо, независимо дали свирят сами или представят албумите си с Датския национален симфоничен оркестър или Копенхагенската филхармония.

Филмовата атмосфера, носталгични мелодии и минорни вокални партии звучат най-завършено и завладяващо в последния албум на Efterklang – Piramida. Записите по него започват през 2011 година, когато групата се отправя на 9-дневна експедиция до необитаемия арктически остров Свалбард и изоставеният стар миньорския град Пирамида и се връща с над 1000 различни звукови форми, намерили място в албума.

Видео клиповете на Efterklang са далеч от стандартния модел на повечето им съвременици в жанра и винаги разказват красиви истории в приглушени цветове, в които момчетата от групата не държат да присъстват. Друг забележителен проект на Efterklang е документалният филм The Ghost of Piramida. Режисьорът Andreas Koefoed проследява спомената по-горе експедиция, а бившият обитател на Piramida, Alexander Ivanovic Naumkin, разказва увлекателно за една отминала и романтична епоха на просперитет и паралелно съветско общество, което няма нищо общо с бруталната реалност в Русия по онова време.

Efterklang свирят в Sofia Live Club утре, 12 ноември, след 22:00 часа. Билетите струват 15 лева в мрежата на Eventim и 20 лева на входа на клуба. Повече подробности за събитието има тук.