5 концерта през септември, които си заслужават

Бърз поглед към няколко независими събития с модерна музика, която прочиства мислопроводите и осмисля оставането в София по празници.

TOMMY CASH на Колодрума

Многопластовите видеоклипове и противоречив имидж на ръба на иронията и реалността в балтийскоро гето може да бъде подвеждаща. Естонският концептуален рап артист и визуален провокатор въобще не се занимава да се гаври с клишетата на своя жанр, а вместо това предпочита да насърчава равенство и приемственост за различните, разбиването на всякакви предразсъдъци и отварянето на границите на сексуалността, половете и историята.

5 юни след 17:00 на Колодрума в Борисовата градина за 10 години бар Петък. Входът е свободен.


© Lucy Ridges

PROTO IDIOT в Grindhouse

Манчестърските пънкари представят последния си албум Leisure Opportunity на мини европейско турне, което започва във Велико Търново, минава през Сърбия и Румъния и свършва в София. Събралите се през 2007 фронтмен и китарист Andrew Anderson, Callum Darley (барабани) и Michael Seal (бас) се забавляват с комбинация от 60-арски гаражен пънк, 70-арски глем рок и 80-арски одбол за нещо като пост-пънк вариант на Bay City Rollers.

8 септември в Grindhouse Skatepark от 21:00 по покана на Blood Becomes Water. Входът е 10 лева. 


© Paul Bergen

KING AYISOBA в Българското национално радио

Аларма Пънк Джаз затвърждава добрите африкански впечатления от последния месец с гостуването на още един много интересен артист, извел традиционната знахарска и спиритуална музика на Горнозападния регион на Гана на световната сцена. Квинтетът на King Ayisoba не свири традиционна музика за колого от региона на Болгатанга, а предпочита да засяга съвременни теми като войните (1000 Can Die) и изгубените синове и дъщери на Африка (Africa Needs Africa).

10 септември от 21:00 в Първо студио на БНР. Билети по 18 лева в EpayGo и 20 лева на входа на студиото в деня на концерта.


© Per Norgen

KAN WAKAN на Outlier Festival

Базираният в Ел Ей композитор, продуцент и мулти инструменталист Георги Линев организира цял мини фестивал в София, за да представи излизения миналата седмица втори албум на Kan Wakan – Phantasmagoria Vol. 1. Освен хедлайнера на вечерта, на сцената в Борисовата градина ще свирят  и англичанина George Cosby, канадецът Alexander Vincent, американката Rachel Fannan и някои от най-оригиналните имена от смислената българската алтернативна сцена като Иво Димчев, Les Animaux Savages и Dead Man‘s Hat.

15 септември в Маймунарника след 16:00. Билети по 20 лева в Eventim


Atila и Worst в Mixtape 5

Софийското MC и филмов режисьор Орлин Минчев – Аtila и пловдивският продуцент Николай Чипилов (Worst) винаги са си пасвали много добре в създаването на хип-хоп бенгъри с добър бийт и смислени социални текстове – Гост, Ева и Главата на краля са една малка част от красноречивите доказателства за химията между двамата зад пулта. Ако се съди по последните им два тежкарски сингъла Магарешки блус и Сутрин, промо концертът за новия им албум Ред и хаос в края на месеца е абсолютно задължителен.

28 септември в Mixtape 5 след 21:00. Билет и албум в комбо за 15 лева в Bilet.bg.