Интервю: Victor и Simon от Her

Трудно може да се намери по-подходящ момент за гостуване на френските арендби романтици Her от 14 февруари. Независимо от чувствата и асоциации, предизвикани от тази дата, Victor Solf и Simon Carpentier тушират излишното напрежение около деня на влюбените и всички размисли за комерсиализирането на този празник със своята изчистена и добре полирана любовна музика за малките часове. София е вторият град в тазгодишното европейско турне на младите французи, което минава само през Франция, Англия, Германия и Белгия. Седмица преди концерта на Her в Sofia Live Club, правим бърз разговор с момчетата за най-силните им музикални влияния, за нещата, които ги вдъхновяват, какво мислят за фениминзма и, как иначе, любовта.

Здравейте, момчета. Къде ви намираме? Точно кацаме в красивата Тулуза в Южна Франция. Ще свирим за пръв път тук. Малко сме уморени. Завършваме новото ни EP Her Tape#2 – доста стресиращо занимание, но пък сме много, много щастливи.

Кога да очакваме дебютния ви албум? Ще излезе през септември. Всички песни са готови, дори успяхме да запишем една част от тях вече. Много обичаме да работим с други артисти и в момента си говорим с няколко човека. Засега можем да споделим, че нашият добър канадски приятел ZéFire ще се появи отново в следващия ни сингъл.

С кого мечтаете да работите най-много? Невъзможно е да изберем само един! Като започнем от Frank Zappa, да, знаем… (че Zappa отдавна не е сред живите – бел.ред.) и стигнем до Kendrick Lamar или пък Kanye West. Тези хора са все гении за нас и искрено се възхищаваме на начина, по който мислят и подхождат към музиката и как успяват да вкарат нова енергия в различни жанрове.

Кои са най-големите ви музикални влияния всъщност? Обичаме и се вдъхновяваме както от артисти, така и от хора, които просто обичат музиката. Извън вечните кумири като Sam Cooke и Shuggie Ottis, напоследък се възхищаваме на хора като West, Lamar, James Blake и Solange.

Наскоро бяхте на турне в Щатите с Monarchy. Как беше? Турнето с момчетата от Monarchy беше супер забавно, защото беше първата ни истинска обиколка в Щатите – беше невероятно да се запознаем с нашите почитатели отвъд Океана. Винаги сме изумени, че хората попадат на нашата музика и могат да я слушат благодарение единствено на интернет.

Най-паметният ви концерт досега? Много ни хареса в лондонския The Moth Club – беше супер интензивно преживяване, усещахме много силна връзка с публиката, а и самият клуб ни подхожда много като обстановка. Миналата седмица бяхме на турне с кьолнската банда AnnenMayKantereit в Германия. Концертите в големи зали с по пет хиляди души публика определено бяха предизвикателство, но и ужасно забавно преживяване.

Предвид името на групата, тематиката на песните и досегашните ви видеоклипове, няма как да не ви попитаме какво мислите за съвременните жени и феминизма? Обичаме жените, но по-общо казано обичаме чувствеността и женствеността, а те имат своята проява и в мъжете. Много съвременни жени са силни модели за подражание, на които всеки мъж може да се възхищава. Феминизмът е просто дума – вярваме, че всички хора заслужават уважение, а ако жените могат да ни поведат в тези трудни времена, това със сигурност ще е нещо хубаво.

Следите ли политиката? Ще гласувате ли в предстоящите избори във Франция? Разбира се. Следим доста внимателно политиката както във Франция, така и по света. Гласуването за нас е граждански дълг и предвид страшните неща, които се случват напоследък, няма по-важно нещо.

Идвате навръх Свети Валентин. Самите вие влюбени ли сте? Какво ви вдъхновява? Това е много личен въпрос! Любовта е навсякъде около нас, независимо дали става дума за човека, когото обичаш, или за нашите семейства и приятели. Всички те ни вдъхновяват, въобще животът е неизчерпаем източник на вдъхновение.

Най-добрата любовна песен за всички времена? Let’s Stay Together на Al Green.

Какво да очакваме от концерта в София? Ще споделим нашата представа за чувственост, ритъм и добро прекарване с българската публика. Останалото е от вас.

Her са в Sofia Live Club на 14 февруари след 20:00. Билетите струват 25 лева в мрежата на EVENTIM.