Групата на Джаро

6 сравнително интересни факта, които могат да ни убедят да посетим утрешния лайф на Nicolas Jaar в София.

1. Джаро пристига за самостоятелен лайф сет след една от най-силните години в своята кариера и куп успешни проекти. По-добър тайминг за гига му в София едва ли може да има.

2. Nicolas е на 24-години, но вече може да бъде определян като най-известния (наполовина) чилиец след безскрупулния диктатор Augusto Pinochet, бившия тенинист Marcelo Rioz и техно величието Ricardo Villalobos. Последният е едно от най-големите влияния за младия Jaar. Макар съвременното техно често да се колебае 120 и 130 бийта в минута, Джаро предпочита да композира мелодии с темпо от около 100-тина бийта в минута и обещава пред Resident Advisor да продължи да сваля надолу.

3. Първият псевдоним на Nico e Iva Gocheva. Ива Гочева е българска актриса и режисьор, дъщеря на продуцента Димитър Гочев. И двамата (Jaar и Iva) са били базирани в Ню Йорк, което си е почти основателна причина за безброй интерпретации. Иначе за визията по време на лайфа в София ще се грижи редовния му колаборатор Tarik Barri.

4. Дебютният му албум Space Is Only Noise излиза преди малко повече от три години, оценен е с 8.4 от Pitchfork, класира се 20 в годишната им класация и първи в тази на Resident Advisor и изстрелва Джаро в предните редици на най-добрите лайф изпълнители. Darkside, последният му проект с мултиинструменталиста от Бруклин Dave Harrington, е обявен за лайф проект на 2013 според RA. Двамата се познават още от студентските си години в Brown University и свирят заедно в лайв бенда на Nicolas Jaar, с когото промотират Space is Only Noise.

5. Darkside се забавляват сериозно като ремиксират целия Random Access Memories на Daft Punk и го пускат без предварително предупреждение.

6. Миксовете на Джаро обикновено са от друга планета. Двете най-сериозни доказателства за последното: най-добрия BBC Essential Mix за 2012 и микса му в почит на John Lennon.

Nicolas Jaar свири на 27 февруари в софийското Студио Орфей на ул. Самоков 60 (зад Интерпред). Билетите струват 40 лв. и могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim. Повече информация има тук.