Tosca в София

Бристъл и Виена бяха столиците на качествената бавна и хипнотична електроника през 90-те години на ХХ век. Независимата ъндърграунд сцена в островния град ни дари с Massive Attack, Portishead и Tricky, докато австрийската столица заложи на по-изчистен от наркотиците музикантски звук на Kruder & Dorfmeister и артистите в лейбъла G-Stone Recordings. Проектът Tosca се появява преди двайсетина години, когато Richard Dorfmeister (половинката от споменатото дуо) и Rupert Huber започват да композират заедно и издават първия си сингъл Chocolate Elvis през 1995.

През годините двамата музиканти смесват по най-мазния и плавен възможен начин разнородни стилове като дъб, трип хоп, биг бийт, амбиент, ню-джаз и даунтемпо и работят с различни вокалисти като Earl Zinger, MC Sugar B, MC Tweed и Anna Clementi. Мързеливите критици описват звука на Tosca като интелигентна, безгрижна музика за асансьори и мрачни барове, но по-напредналите фенове няма как да не се разтапят от топлите тонове и леката меланхолия във всеки трак. Неслучайно много от албумите на Tosca като Opera (1996), Suzuki (1999), Dehli 9 (2002) и No Hassle (2010) са сред най-важните заглавия в даунтемпо стила.

Последният албум на Tosca се казва Odeon и е кръстен на виенската улица, домакин на премиерата на най-новото заглавие в дискографията на Dorfmeister и Huber. Звукът е по-мрачен от обикновено, а сред вокалистите откриваме имената на Rodney Hunter, JJ Jones, Lucas Santtana и Sarah Carlier. В София Tosca ще представят музиката си заедно с Robert Gallagher (Earl Zinger) и Cath Coffey.

Richard Dorfmeister и Rubert Huber представят Tosca тази вечер в Sofia Live Club след 23:00. Билетите струват 30 лв. в мрежата на Eventim и на входа на клуба. Повече подробности за концерта има тук.