Nate James среща Boyscout

Nate James направи силен концерт на Jameson партито този уикенд. Подготвихме се предварително и изпратихме Таня Петрова да го посрещне на летището и да го качи на покрива на НДК, почерпи със суши и най-накрая да го заведе до Женския пазар, откъдето James си купи сребърен пръстен. После си поговори с него съвсем малко за музика и повече за любимите му папионки, жените и общите партита с JK, Amy Winehouse и Daniel Merriweather.

Как ти се стори София? Харесва ми културата, сградите, видях църквата Александър Невски, вътре е уникално. София не прилича никак на Лондон… Хубаво е, когато отидеш на ново място, за което си бил тотално неподготвен и то се окаже интересно.

Разкажи за най-паметното ти напиване и интересните хора, които срещна покрай него? Спомням си едно парти на Richard Branson по време на тенис турнира Wimbledon в Kensington Roof Gardens. Имаше какви ли не чудеса, включително живи фламинго, тропически цветя, дървета, шампанско, суши, танцьори – полуголи момичета и момчета висяха от тавана в стъклени клетки – беше главозамайващо! Пиехме с JK от Jamiroquai на бара, зяпахме мадами, той беше във вида, в който е винаги – с огромна шапка и очила. В един момент едно момиче го видя, затича се към него, спъна се и разля коктейла си върху JK! Но иначе си спомням и една вечер как се бяхме събрали тримата в апартамента на Daniel Merriweather с Amy Winehouse. Просто седяхме и си пийвахме и дрънкахме на китара и така се роди мелодията за Red.

Кои са най-хубавите жени? Използваш ли гласа си, за да ги прелъстяваш? Никога, когато се запознавам с жена, не казвам: Аз съм певец, искам да ме харесват заради личността ми. Колкото до красиви жени – италианките, французойките, българките (смее се силно, но го казва от чиста куртоазия, не мисля, че се впечатли изобщо от българкитебел.авт.). В Италия особено е пълно с красиви хора – веднъж седяхме с групата в един ресторант и отвън мина двойка момиче и момче – момчето се беше постарало доста за външния си вид, но трябваше да видите момичето! Бяха наистина красиви! Италианците обръщат особено внимание на външния си вид и това ми харесва.

Какво те впечатлява в една жена? Личността, чувството за хумор. Ценя красивите жени, но повече ме интересува излъчването им. Самоуверените, арогантни, красиви мацки не ме привличат. Обичам поддържаните жени, но имам нужда да ме вълнуват с характера си.

Как определяш личния си стил, какво ти влияе, какво обичаш да носиш на сцената и извън нея? Голям почитател съм на vintage и old-school стила. Обичам nerd-oвските си очила, папионки. Мисля, че като музикант и публична личност е важно да имам собствен характерен стил, както в музиката, така и в начина на обличане. Не можеш да си позволиш да носиш просто тениска и дънки. Интересувам се от мода, обичам да пазарувам, да притежавам уникални неща – затова обичам vintage магазините – там можеш да намериш уникални блейзъри, шлифери и други.

Мислиш ли, че през 50-те и 60-те хората са се обличали по-добре? Много ми допада този стил – жените са носели воали за лицата си, а мъжете – смокинги. Усилията им да изглеждат добре ме впечатляват. Обличали са се за вечеря, за премиери. Това  говори много за отношението им към живота.

Кой е най-добре облечения соул певец за всички времена? Аз! (смях). Харесвам Andre 3000 – той може да облече каквото си поиска и пак да изглежда страхотно. Харесвам и Maxwell с неговите класически семпли костюми. Оценявам, когато хората експериментират, без да им пука какво мислят околните.

Защо разкара афро прическата? Дай няколко съвета как да поддържаме брадата си? Носех се така цели осем години. Музиката и изкуството са свързани с развитие, прогрес, динамика. Вижте Madonna, Missy Elliott, спомнете си Michael Jackson – имат нова визия, идея и различен характер за всеки нов албум. Винаги съм харесвал перчемът на James Dean, а аз съм чернокож – не познавам други мъже с различен етнически произход, които да имат такава прическа. А и с афро прическата през лятото бях вир-вода, доста куцо. Колкото до брадата, спрях да се бръсна, само я подрязвам. По-добре е за кожата, защото не те стърже бръснач. От време на време ползвам ексфолиант. Намерете си добър бръснар. Понякога в Лондон ходя при един турски бръснар, само заради горещите кърпи, масажа на лицето… Всеки мъж харесва това, но много малко си го признават. Казват “Да бе де, масажи на лицето, глупости!”, но всъщност няма мъж, който да не обича тази процедура. Не знам защо се правят!

Няколко имена, на които трябва да обърнем внимание. Слушам новия албум на Robert Glasper. Моята много добра приятелка, с която живеем в Лондон, Cecilia Stalin, е джаз певица и нейният нов албум също ми е любим.

Накрая сподели и петте песни, които ще слуша винаги.

Stevie Wonder – I Just Called to Say I Love You. Баща ми служеше във военновъздушните сили. Когато мама му се обаждаше, с брат ми му пеехме това в слушалката.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y9KC7uhMY9s[/youtube]

Marvin Gaye – What’s Goin’ On. Тази песен е страхотна, където и да я слушаш, по което и да е време. Без значение какво се случва около теб. Животът е страхотно нещо и по света се случват толкова неща, които не бива да се случват и в тази песен има някаква надежда.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kfgLcehHKlw[/youtube]

Marvin Gaye – Sexual Healing. Нама да навлизам в детайли защо тази песен е велика и защо я харесвам, но трябва да ви кажа, че работи всеки път.

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/xh5fzs_when-doves-cry-prince-live_music[/dailymotion]

Prince – When Doves Cry. Това е една от онези песни, които те грабват. Начинът, по който се променя гласът на Prince по време на парчето, е невероятен. Тъкмо свикваш да чуваш супервисока честота и той рязко сваля октавите. Харесвам и бийта. Това е една адски добре изпипана песен.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1ZxN9iQM7OY[/youtube]

Otis Redding – Hard to Handle. Много обичам Sitting on the Dock of the Bay, но Hard to Handle е една луда песен. Обожавам да я пея. Знам я толкова отдавна, а си мислех, че кавърът на една рок група е оригиналът. Когато го разбрах, си купих най-доброто от Otis Redding и просто се влюбих. Тромпетите, целият ритъм и настроението, как пее той… Това не е просто пеене, това е истински соул.

Nate James е на www.myspace.com/thenatejames. Boyscout благодари за съдействието на Jameson.