Бягство от Ню Йорк

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UQsvYV6Ro5I[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва с фантастичния мрачен  екшън на режисьора John Carpenter от 1981 – Бягство от Ню Йорк / Escape From New York. Carpenter измисля основната история във филма малко след скандала Watergate, но са му необходими няколко години и успех като Hаlloween, за да убеди студиото в смисъла от подобен проект.

Действието се развива през 1997, когато престъпността в Щатите е толкова висока, че властите са принудени да направят Манхатън най-строго охранявания затвор в страната и място за безчинстване на сурови бандити и всякакви луди, предвождани от The Duke (Isaac Hayes, иначе познат в доста по-симпатичната роля на соул музикант и гласът зад темата в Shaft). След като Air Force One се разбива на най-неподходящото за целта място, правителството дава 24 часов ултиматум, глайдер и малко оръжия на бившия военен и настоящ осъден престъпник с превръзка на окото Snake Plissken, за да оправи кашата и да върне обратно президента.

Докато продуцентите искат Charles Bronson или Tommy Lee Jones да изпълнят главната роля, Carpenter настоява да работи с Kurt Russell. Действието на филма се развива почти изцяло през нощта и на оператора му се налага да използва специални лещи, които да събират възможно най-много светлина в истинската тъмница, която съпровожда историята. Carpenter споделя, че се стреми да създаде две отличителни атмосфери във филма – една за полицейската високо технологична държава с много неонови светлини, която се управлява от много подземни компютри и друга на манхатънски островен затвор, в който няма осветление и се разчита предимно на факли като във феодална Англия. Визията на Бягство от Ню Йорк е толкова убедителна, че няма как да се досетим, че само два от епизодите са снимани в Ню Йорк, а останалия филм в малко градче в Илинойс. Mежду другото East St.Louis e изключително беден и западнал град с най-голямата престъпност на глава от населението според ФБР – идеална сцена за нюйоркски банди, мрак, упадък и Snake Plissken.

Продължаваме с игралния филм Животът и смъртта на Питър Селърс по TV7  от 20:00 и Батман завинаги по bTV от 23:00.