Адвокат на дявола

Зад всеки Don Draper стои един наистина убийствен рекламист, който е направил революция в рекламата през 60-те години, измислил е легендарните концептуални корици на американския Esquire и може да се похвали с достатъчно циничен и интересен език дори и на 80. Нюйоркчанинът George Lois е истинска легенда в американската реклама. Определят го като културен провокатор, чиято близо 60-годишна работа в индустрията е проникнала дълбоко в американската поп култура и успява да преобрази марки като MTV, Tommy Hilfiger и USA Today и Xerox. Lois е лидер на креативната революция през 50-те години на миналия век, който осъзнава силата на думите в комбинация с добрата визия и така се превръща в един от най-влиятелните арт директори в историята на съвременната реклама.

Последната му книга с уроци от несравнимия му живот e кръстена типично в негов стил с арогантното Damn Good Advice (for people with talent!). Всяка страница предлага кратък, ясен, подреден и много свеж поглед върху източниците за вдъхновение и това как да намериш своите собствени герои и най-вече самия себе си.

Идеите, снимките и илюстрациите са духовити и директни. Въобще книгата е пълна с практични съвети, факти и шеги, затова можем да я определим като кратка и джобна библия за всеки, които иска да успее в живота, бизнеса и креативната индустрия. Обикновено и в трите хубавите неща са кратки.

George Lois не спестява и негативния си коментар за сериала Mad Men и го определя като нищо повече от обикновена сапунена опера, която няма нищо общо с живота и политическата ангажираност на тогавашното време. Освен това през 30-те си години бях по-красив от Don Draper. Съгласяваме се веднага.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RuSTeaXCfUo&feature=player_embedded [/youtube]

Damn Good Advice (For People With Talent!): How to Unleash Your Creative Potential (Phaidon) струва £6 и може да бъде поръчана тук. Слушайте и интервюто му с NPR. Ако се запалите, може да прегледате и документалния филм за рекламната индустрия Art & Copy. Новият сезон на Mad Men започна на 25 март.