Черно, бяло и джаз

Guliver Photos / Getty Images / Michael Ochs Archives

Фотографиите на джаз легенди носят особена емоция за редовия почитател на тази музика. Един от добрите примери за добър албум с портрети на музикантите от тази епоха в Америка е Jazzlife на William Claxton. От днес можем да разгледаме и част от джаз архивите на Getty Images, които се появяват за първи път пред българска публика.

Изложбата Black & White & Jazz отбелязва месецa на афроамериканската култура със серия биографични портрети на някои от най-важните джаз легенди: Duke Ellington, Lewis Armstrong, Miles Davis, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Nat King Cole и Aretha Franklin. Студийните портрети и непринудени кадри на тези музиканти пресъздават значими епизоди от техните лични истории и от културата на американския джаз и нейното място в историята на страната през последните 150 години.

В изложбата са включени и непоказвани досега снимки на афроамерикански музиканти, които са свирили в България през последните няколко десетилетия. Зафер Галибов е докторант в БАН, а иначе – изключителен фотограф с доста изложби по света и силна страст към джаз музиката.

Guliver Photos/Getty Images/Michael Ochs Archives

Black & White & Jazz e в софийската галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2. Входът е откъм ул. Бенковски, освен това е безплатен. Отворена е до 17 март и може да бъде разгледана всеки работен ден от 11 до 19 часа, а уикенда – от 15 до 19.