Даниела Олег Ляхова оживява във Ваканции

Макар приживе да е известна предимно като сценограф, ателието на Даниела Олег Ляхова пази истинско богатство от картини и скици. Възпитаничката на НХА не спира да рисува, преди да загуби битката с рака, въпреки отдадеността към брилянтната и многократно наградена с Аскер и Икар сценография за режисьори като Юлия Огнянова, Галин Стоев, Крикор Азарян и Явор Гърдев. За Ляхова двете дисциплини си вървят ръка за ръка, за да се доразвиват и допълват взаимно. Съвсем естествено, с течение на времето тя трупа стотици работи, повечето от които остават непоказвани пред широка публика, поне досега.

Три години след смъртта на Ляхова, кураторът Мария Василева се заема да надникне в нейния свят, за да ни покаже малко от същността на артиста и да ни потопи в този различен и слабо познат аспект от нейната работа. Изложбата Ваканции събира рисунки, живопис и авторска книга от периода 1990-2006 на един от малкото родни артисти, работещи в областта на чистата абстракция, и нейната среща с пейзажната живопис, която изважда от конкретиката и облича в нов смисъл и наситена емоционалност. Нежният експериментатор по душа използва различни техники, като една от запазените й марки е работата с восък заради способността му да пречупва светлината и да създава допълнителни повърхности, с които да си играе тя.

Даниела винаги се е интересувала от светлината, спомня си Василева. Скоро и по-голямата публика ще може да я опознае в тази друга светлина.

Ваканции е от 14 септември до 9 октомври в софийската галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2. Входът е свободен.