Градска природа от 12 Magazine

Хубен Хубенов и Слав Анастасов © Васил Германов

Хубен Хубенов и Слав Анастасов работят като животни в сферата на независимата (от рекламодатели и взаимовръзки) сфера на инди онлайн списанията за мода в България през последните десетина година и макар да се изхранват предимно с комерсиална работа за мейнстрийм клиенти, няма как да не признаем огромното старание и продуктивност, с което развиват проекти като покойното онлайн списание за мода Gia и силното 12 Magazine – (предимно) визуално портфолио за експерименти на Хъ, Съ и техните верни сътрудници. Съвсем логично е двамата да се ровят често в досегашните проекти на своята малка медия и да се решат да организират предстоящата изложба Urban Nature – тематична селекция на 43 фотографии от архива на онлайн списанието, която включва работата на обичайните заподозрени Александър Осенски, Васил Германов, Вергиния Янчева, Диляна Флорентин, Йоан Гълъбов, Михаил Новаков, Момчил Христов, Тихомир Рачев и Yo Vo.

Отдавна имахме идея за подобен тип събитие, но мислехме по-скоро в посока ретроспектива и селектиране на creme de la creme. Галерия Synthesis обаче ни покани да направим селекция по темата Urban Nature. Идеята и подборът дойдоха изцяло от Надежда Павлова, куратор на галерията, с която преценихме и финалната селекция на кадрите, които ще видите. Темата е прекрасна, Надежда усети чудесно някои от основните линии на визуални разсъждения в списанието и успя да улови много от духа на 12 Magazine, без реално това да е изложба, която представя изчерпателно нас като медия или се съобразява с регулярността на нашите сътрудници. Диляна, един от фотографите, с които работим най-много, участва само с една серия, а Мишо Новаков, който за момента има само две сесии при нас, участва и с двете. За нас бе много ценно това, че успяхме да погледнем отстрани.

Предвид твърдата социална, политическа и въобще общочовешка ангажираност на Хубенов и Анастасов (видима в личните Facebook профили на двамата през последната година), няма да е лошо да си отговорим на въпросите дали сме забравили природата в транформацията си в градски номади, които търсят примитивното и първичното на подсъзнателно ниво във фалшивата стерилност, която ни заобикаля? Или още нещо: защо, по дяволите, сме приели самотата и изолацията като естествено състояние? Създателите на 12 Magazine са достатъчно умни типове, за да не се натрапват с директни и самоцелни отговори или мнение, а само с леки визуални маркери на личните им отношения с новата природа, а именно градът. Достатъчна храна за размисъл, преди да почнем да разглеждаме и да посягаме към тематичните коктейли на място довечера. Дотогава: подготовка с кратък коментар от Хубенов за някои от най-емблематичните кадри в изложбата.

© Александър Осенски / 12 Magazine

Един от двата кадъра, с които регулярният ни сътрудник Александър Осенски се включва. И двата са част от Habitat – сесия, която заснехме в Ботаническата градина на БАН с Гергана Малкоданска. Процесът на сесията бе почти сюрреалистичен. От една страна много бързахме да приключим, за да не пречим на работата на градината. От друга, енергията, която създават толкова много растения на едно място, ни изпрати в тотална нирвана.

© Михаил Новаков / 12 Magazine

Още един от неочакваните подаръци. Wanderlust е една от най-любимите ни сесии, за която не знаехме нищо (освен, че се прави), докато не я получихме готова. Типично и за Вероника (Благоева – бел.ред.), и за Мишо – бяха експериментирали с удоволствие и свобода и крайният резултат е чудесен.

© Момчил Христов / 12 Magazine

Природата си знае работата. В случая – как да завърши кадъра на Момчил със симпатичния резидент на индустриалната реалност на Илиянци, където е снимана Where The Wild Things Are. Кучето, чието име така и не научихме, беше толкова въвлечено в ролята си на модел, че получи и допълнителен, самостоятелен портрет в сесията.

© Йоан Гълъбов / 12 Magazine

Заснехме Healing Fields през лятото на един все още строящ се участък от автомагистрала Струма. Беше много любопитен креативен процес – фотограф, стилист и модел на фона на празните пътни ленти, внушаващата пълно благоговение гигантска Рила, миризмата на барут от димките и пълната тишина, която на равни интервали се разцепваше от влизащите и излизащите камиони към активния строеж на няколкостотин метра зад гърба на Алек.

Изложбата Urban Nature се открива тази вечер след 19:30 в галерия за фотография Synthesis на бул. Васил Левски 55 и може да бъде разгледана всеки ден от 10:00 до 20:00 до 4 декември. Всеки кадър може да бъде закупен на принт срещу 120 лева (50х70 сантиметра) или 180 лева (100х70 сантиметра).