Page Eight

Page Eight е британски политически трилър, разказващ историята на дългогодишен агент на МИ-5 на име Johnny Worricker. След като се сдобива с компрометираща информация за управляващия министър-председател, Worricker изпада в деликатна позиция, която го кара да преосмисли лоялността си към службата. Вътрешният му конфликт всъщност разкрива по-сериозни идеологически разриви в МИ-5 и е допълнително натоварен от обтегнатите отношения с неговата дъщеря и уж случайно запознанство с млада жена, която търси отговори за смъртта на брат си.

David Hare режисира филм за първи път от 1989, иначе е писал сценариите на The Reader и The Hours. Page Eight e правен специално за телевизия BBC като нискобюджетна продукция, която залага на напрегнати словесни диалози, вместо на специални ефекти или екшън сцени. Филмът е носен на раменете на Bill Nighy в главната роля, която окончателно ни помогна да го развенчаем с натрапчиво паметния му образ в Love Actually. Nighy плува в свои води в ролята на анализатор на разузнаването и перфектен джентълмен, чието чувство за дълг и справедливост не са притъпени от дългите години зад бюрото. Облича се почти толкова безупречно колкото говори, сдържан и премерен е по безпогрешно британски начин – въобще един от онези типове с доста повече акъл от мускули, които обаче няма да се затичат дори да ги гонят.

Силни поддържащи роли правят Ewen Bremner (Trainspotting, Snatch) като агент под прикритие, който се оказва заложник на променящата се парадигма в стратегията за сигурност на британското разузнаване, и Judy Davis в ролята на колегата съперник. Приятно попълнение са още Ralph Fiennes и Michael Gambon. Rachel Weisz също участва, но остава неизползвана с доста малка, неразвита роля. Казва, че участва само, за да има повод да снима с дългогодишния си идол Nighy, не можем да й се сърдим.

Трейлърът на Page Eight e тук.