Ревю: Хищници в мрака

Завръщането на големия екран на Tom Ford с Хищници в мрака е интензивно преживяване. Вторият пълнометражен филм на тексасеца е разтърсваща драма по романа Tony and Susan на Austin Wright от 1993, която паралелено разказва две истории през погледа на заможна и студена собственичка на галерия. Една нишка проследвява пътя на Susan до безрадостното й, лишено от сън и интимност съществуване. Другата е въображаем разказ за насилие и мъст от страниците на ненадейно получена книга, написана и посветена на самата нея от първия й съпруг Edward. Трилърът разказва за двойка, която поразително прилича на Susan и Edward, чийто идиличен живот е преобърнат от сблъсък с група садисти по безлюдните магистрали на Тексас. Книгата е безмилостно жестоко изследване на една от основните причини за раздялата на Edward и Susan – слабостта му в нейните очи – и едновременно с това служи като брутална метафора за начина, по който тя го изоставя.

Историята противопоставя скромния произход, плахост и чувствителност на Edward с богатото потекло и хладната, безчувствена натура на Susan, за да извади на преден план въпроси за човешката природа и уязвимост, както и за класовото разделение като мъчно преодолимо препятствие пред романтичната любов. Поставяйки своя герой в патова ситуация, Edward онагледява силата като относително понятие по абсолютно мъчителен начин, а балансът на сила като особено непостоянен. Разказът постепенно придобива допълнителен оттенък в контекста на миналото на Susan и Edward, за да кулминира в ултимативното наказание за предателството й, на което той e способен. Едновременно катарзисис и отмъщение, книгата му разменя властовите им роли.

Отвъд завладяващия си сюжет (сценарият е адаптиран от самия Ford), Хищници в мрака е изключително интересен и като форма, и от гледна точка развитието му като режисьор. Налага се със смел почерк – прекрасни цветове и разкадровки, достоверни сцени, но и свърх стилизирани картини и привидно самоцелни забежки, навяващи асоциации със страниците на модни списания. Kадрите му са ту гротексни, ту натуралистични, ту минималистични, ту непосредствени, ту озвучени от претенциозно, преувеличено дишане. Дори противоречията първоначално да дразнят, постепенно отекват като отличителен стил и оставят видяното да къркори в съзнанието редом до всички други теми, които филмът не пропуска да докосне междудругото. Ford несъмнено черпи вдъхновение от работата си в модната индустрия, когато прави мимолетни или иронични коментари за презадоволеността на щатското общество, освободеността и зависимостта му към медикаменти, пластичната хирургия, консуматорщината, изневярвата, отчуждението и празното съществуване без истински връзки.

Макар най-пленителната част от филма да е драматичният сюжет, който се разиграва на магистралата, мрачното, жестоко лице на отмъщението пълзи под повърхността, за да остави най-трайни следи в спомените. Отвъд това Хищници в мрака е вълнуващо протиопоставяне на романтичните нагласи на младостта и реализма на зрелостта и предизвиква за отговор на въпроса дали кои сме днес и кои ще бъдем утре е предрешено с раждането ни. Рано или късно всички се превръщаме в майките си, оттеква реплика към Susan от нейната майка, която виждаме в една-единствена сцена, изиграна от Laura Linney. Amy Adams и Jake Gyllenhaal правят силни роли като основните имена в актьорския състав, но са почти засенчени от изпълненията на Michael Shannon и Aaron Taylor-Johnson. За епизодични роли обаятелният Ford е привлякал още Armie Hammer, Isla Fisher, Michael Sheen, Andrea Riseborough, Jena Malone и още няколко обещаващи млади актьори, a саундтракът отново е поверен на Abel Korzeniowski, брилянтно озвучил дебюта на Ford A Single Man преди седем години. Неслучайно Хищници вече спечели наградата на журито на фестивала във Венеция и отсега се спряга като ранен фаворит в задаващия се награден сезон в Щатите.

Хищници в мрака е в програмата на Киномания 2016 на 28 и 30 декември и по кината от 9 декември.