Добре дoшли в Condale

Summer Camp се появиха буквално от нищото преди две години с носталгичната песен с домашно правен видеоклип Ghost Town, но успяха да привлекат вниманието на по-напредничавите музикални блогове едва година по-късно с мрачната Donnie Darko атмосфера на Round The Moon. Kлипът отново бе сглобен от случайни епизоди от шведската тинейджърска драма En kärlekshistoria.

Какви бяхте като деца? И двамата сме израснали в заспалите западни предградия на Лондон. Jeremy е бил голям компютърен всезнайко и си е стоял предимно вкъщи. Elizabeth живеела в свой собствен свят.

Kои бяха героите ви докато растяхте? Jeremy – Jeff Buckley, Iain Banks, Peter Molyneux и брат ми (владееше карате). Elizabeth – Damon albarn, Louise Wener, Lauren Laverne и моят баща.

Как се запознахте и кое е нещото, което какво харесвате най-много един в друг? Познаваме се от векове, твърде дълго за да го осъзнаем. И двамата харесваме да сме заедно в една група. Вероятно се допълваме и компенсираме слабите си страни. Или може би просто си правим комплименти един на друг през цялото време.

Първоначално Jeremy Warmsley и Elizabeth Sankey се опитват да останат скрити зад ретро блогове и видео колажи, които да насочват вниманието на публиката изцяло към убийствения им интелигентен звук, от който се срамуват. Поне в началото. Summer Camp e замислен като случаен проект на двама души, които записват демо с любима своя песен почти на шега, качват го в Myspace, всички го харесват, а и шумът около Round the Moon си свършва работата. Анонимността им бързо отива по-дяволите след като са разкрити от NME. Интересен факт е, че по същото време Еlizabeth работи като журналист именно там.

Elizabeth, ти все още пишеш за музика в издания като LOVE например. Кога си по-уверена – когато пишеш за музиката на другите или когато отдаваш душата си по време на записите за Welcome to Condale? И двете са чудесни неща! Много различни, но все пак писането и пеенето ми доставят еднакво огромно удоволствие. Имам късмет, че мога да се занимавам и с двете.

Критиката ги определя като концептуален поп, който се е родил благодарение на свободната любов към 80-тарските колежански филми, Dawson Creek и мелодичния китарен поп с мрачни и иронични текстове, какъвто срещаме прекалено рядко.

Как щяхте да звучите ако се вдъхновявахте от хорър филмите вместо от 80-тарските колежански филми и дневници? Уау, какъв интересен въпрос. Вероятно много близко до това сега ако трябва да бъдем откровени, но с по-мрачни текстове. Или може би щяхме да бъдем блек метъл група.

Дебютният им албум Welcome to Condale e най-добрата поп музика, която ще слушате тази година. Макар и дуетите от момче и момиче да са навсякъде през последите няколко месеца, Summer Camp се различават от всички останали най-малко по това, че събраха пари от феовете си чрез PledgeMusic, за да издадат албума без намесата на издателска компания.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EgrP6fzGKjg[/youtube]

Албумът ви се прие много добре от критиката. Страхувате ли се да ви определят като лондонска инди група или като страничен проект на Jeremy? Никак даже. Все още никой не е посмял да ни обвини в последното, може би защото досега сме имали много повече успех отколкото Jeremy самостоятелно. Колкото до това дали хората ни приемат само като лондонска инди група, няма проблем. Някои от най-добрите ни приятели са в английски инди групи.

Как ви се отрази работата с продуцента Steve Mackey (Pulp) по Welcome to Condale? Направи го да звучи много по-невероятно и ни помогна да изберем най-добрите песни и да ги направим още по-добри. Той е велик продуцент – изключително добър в това бъдем сигурни, че няма да изневерим на стила си.

Влиянията в албума са далеч от споменатите филми и герои по-горе в текста, но Jeremy и Elizabeth са далеч от елементарното композиране на съвършеннапоп музика, която рови смело в поп-културата на 80-те и често няма душа. Както казват NME в ревюто за Welcome to Condale, това е не просто сбор на алтернативната поп музика на 21 век, а компас, който сочи към нейното бъдеще.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mX7elQ6s2Vk[/youtube]

Welcome to Condale е на пазара. Повече за Summer Camp – ето тук.