BOYSCOUT BOOK CLUB: 11 супер книги от май

Майският BOYSCOUT BOOK CLUB набляга на гърди и яйца по препоръка на Haruki Murakami, който не пести похвали за прозата на Mieko Kawakami. Забелязваме и три корици на илюстраторката София Попйорданова, две български книги на съвременни автори, близки истории за жени в семейни връзки, екзистенциални гангстери, терористи с план за отвличане на кралски особи, разходка отвъд пределите на галактиката, биещото сърце на Виена, любов от разстояние и нетипична дисекция на един трагичен момент. Ето какво четем:

ГЪРДИ И ЯЙЦА на Mieko Kawakami (Колибри, с превод от Надeжда Розова и корица на Теодора Югова)

Историята: В един горещ летен ден в Токио се срещат трийсетгодишната Нацу, по-голямата ѝ сестра Макико и племенницата ѝ, тийнейджърката Мидорико. Всяка от тях се опитва да осмисли и преодолее предизвикателствата в живота си и да приеме или отхвърли себе си като жена, майка или дъщеря. Осем години по-късно Нацуко, вече утвърдена писателка, се завръща в града на своето детство и сред спомените търси път към несигурното си бъдеще. С мощния си емоционален заряд измамно пестеливата проза на Kawakami рисува многолик и трогателен портрет на съвременната японка с нейните съмнения, въпроси и морални дилеми, със стремежа ѝ към себеутвърждаване, към намиране на вътрешен покой и бъдеще в общество, което не предоставя лесни шансове.
Защо да я прочетете: Заради горещата похвала на Haruki Murakami, вероятно най-значимия съвременен писател на Япония, който определя въздействащата история на три жени с дръзко заглавие като спираща дъха. Смесвайки ирония, прямота и непосредственост с поразителна емоционална дълбочина, родената през 1976 авторка разбива всички предубеждения относно стила на разказване и създаване на проза. Преди да започне да пише, един от най-предизвикателните и интригуващи гласове в японската литература днес работи като стюардеса, книжарка и певица и издава три албума, преди да зареже успешната си музикална кариера, за да напише десет романа и сборника с разкази. Носителка е на седем престижни японски награди, превеждана е на повече от двайсет езика, а романът Гърди и яйца е световен бестселър.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НОЩЕН ФЕРИБОТ ЗА ТАНЖЕР на Kevin Barry (ICU, с превод от Елка Виденова и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: На пристанището в Алхесирас – чистилище за изтерзани души, портал към смирението, двама прехвърлили младостта гангстери размишляват над годините, които са оставили зад себе си и трагикомичните последствия от своите решения. Те чакат младостта – в лицето на Дили – дъщерята на единия, а Kevin Barry (Град Бохейн) отказва да бъде търпелив към читателя и незабавно настоява да се потопим в света на Нощен ферибот за Танжер. С неспокойни кратки абзаци, немаркирана пряка реч и трескав ирландски ритъм, Barry ни води от Мароко до Барселона, от Кадис до Корк, но най-вече дълбоко в човешката душа, където се събират всички пътища, осеяни с любов, насилие, предателства и изгнаничество.
Защо да я прочетете: Нощен ферибот за Танжер е история за взетите решения и техните последици, изтъкана от меланхолична красота и дълбок лиризъм, поръсена с парливо остроумие. Малка нощна пиеса, сякаш написана от Beckett, или трагикомичен шедьовър? Вие решете.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

МОМЧЕТО, КОЕТО ЗАВЪРЗА ЛУНАТА ЗА ЗЕМЯТА на Мартин Касабов (Жанет 45, с корица на София Попйорданова)

Историята: Майка разказва приказка на болното си дете – за момче и момиче в пустинята, за архипелаг на сънищата, небесен град и черна птица, която носи със себе си безкрайната нощ. Болестта и сънят се преплитат и детето пропада в този свят на изгубена любов. Спасението му ще зависи от отчаян детектив, чиято сянка разгадава случаите му, както и от мъж, който мрази чехли.
Защо да я прочетете: Заради препоръката на Борис Минков да обърнем специално внимание как Мартин Касабов развива умело своя интерес към странни, паралелно съществуващи светове и времена: пустини, морета, миражни източни градове и лунни пейзажи. Колкото и да са необичайни, приказни по своята атмосфера, тези пространства щедро предоставят видения и ключове за изграждане на мостове към всекидневието на едно момче от близкото минало, спечелило уокмен при пътуването си до столицата. Времената се преплитат, а деца и родители се следват и застигат по пътищата си един към друг. Но над всичко и всички се извисява мощта на разказването.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ТАЙНИТЕ ГОСТИ на John Banville (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на София Попйорданова)

Историята: Слух за заговор с цел отвличането на бъдещата кралица Елизабет II и сестра ѝ принцеса Маргарет витае от десетилетия из коридорите на Бъкингамския дворец. Никой от династията Уиндзор не го е коментирал официално и това разпалва въображението на някои автори. Сред тях е и знаменитият ирландски писател John Banville, скрит зад псевдонима Benjamin Black. Историята в издадения преди четири години роман Тайните гости започва в Лондон през 1940 в разгара на Втората световна война. Тогава едно момиче гледа от прозореца как над града се сипят германските бомби. Оказва се, че това е 10-годишната принцеса Маргарет. Опасността e толкова голяма, че родителите ѝ решават тя и 14-годишната ѝ сестра Елизабет да бъдат отведени тайно на безопасно място някъде в Ирландия. Без много шум ги настаняват в занемареното имение на техен далечен роднина, а задачата да ги охранява е поверена на агентката от МИ-5 Силия Наш. От ирландските служби е изпратен инспектор Страфорд. Но земята, покровителствана от свети Патрик, не е най-подходящото място за младите принцеси – страната неотдавна е отвоювала независимостта си от Англия. Затова съвсем скоро местен активист на ИРА надушва самоличността им и решава да ги отвлече.
Защо да я прочетете: John Banville въвлича читателите в кралската мистерия с присъщото си сладкодумие, великолепна стилистика и усет за съспенс. Наследникът на Proust чрез Набоков от години е спряган за Нобеловата награда за литература. Критиците го наричат блестящ стилист, а той твърди, че опитва да съчетае поезия и проза по нов начин.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЖИВЕЙ БЪРЗО на Brigitte Giraud (Колибри, с превод от Росица Ташева и корица на Стефан Касъров)

Историята: През 1999 Brigitte Giraud загубва съпруга си, който загива при фатален инцидент със свръхмощния си мотор Honda 900. Двайсет години по-късно Giraud успява да се възстанови от преживяната трагедия и я пресътворява в роман. В едно напрегнато повествование, което въздейства като истинско обратно броене, тя си представя в двайсет и една глави какво би станало, ако не: Ако не бях пожелала да продадем онзи апартамент, Ако не се бях заинатила да посетим онази къща, Ако брат ми нямаше проблем с гаража, Ако дядо не се беше самоубил точно когато имахме нужда от пари. Giraud разказва за своя Claude, журналист, фен на рок музиката, любител на високите скорости и привърженик на девиза Живей бързо, умри рано, търсейки отговори на въпросите как се е стигнало дотам и какво е било всичко това – предопределение, случайност или верига от събития, довели до преждевременния край на един млад живот?
Защо да я прочетете: Тази дисекцията на един трагичен момент от живота на авторката е спиращ дъха автобиографичен роман, заслужено удостоен с най-престижното литературно отличие на Франция – Гонкур за 2022. Живей бързо е лична, съкровена творба, написана с привкус на загадка, с елементи на мистерия, сякаш авторката, а и читателят, очаква някакво непредвидено разкритие – похват, който поддържа интереса до последната страница.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КАФЕНЕТО БЕЗ ИМЕ на Robert Seethaler (Лист, с превод от Любомир Илиев и корица на София Попйорданова)

Историята: Сюжетът се завърта около Роберт Симон, на когото му е писнало от тежкия физически труд на виенския пазар Кармелитенмаркт. Насърчен от местния месар Йоханес Берг той наема занемарено кафене в квартал Леополдщат. Още първия ден там започват да се събират хора от квартала – зарзаватчията Наврачек, борецът Рене Вурм, едноокият Харалд Блаха, художникът Миша, две безименни възрастни дами. Всеки ден те внасят тревогите и радостите си, поръчват кафе, бира, вино, хляб с кисели краставички, през зимата пунш, понякога споделят с напълно непознати. Тръгват си самотни, по-рядко с някого. Обикалят едни и същи улици в квартала около Пратера, а читателите заживяват с обикновените им истории, които се разгръщат в малкото, уютно помещение, покрито с бръшлян. Търсят утеха, споделят радостите си, вдигат любовни скандали.
Защо да я прочетете: Описвайки едно квартално кафене, номинираният за Букър Robert Seethaler напипва пулса на Виена, за да обрисува едно цяло десетилетие на социални и икономически промени. Между страниците прозират животът и цветът на града от времето на 60-те години на ХХ век, предадени с жив език и завиден усет към детайла. Кафенето без име е вторият роман на 58-годишния австрийски писател и актьор в каталога на Лист. Книгата излиза на български само година след появата си на бял свят.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЗАВЕТЪТ НА ВОДАТА на Abraham Verghese (Лабиринт, с превод от Петя Петкова и корица на Kelly Winton)

Историята: В началото на ХХ век едно дванайсетгодишно момиче поема с лодка, за да се омъжи за човек на четиресет, когото ще види за пръв път. Оттук започва удивителният живот на младата жена, през който ще станем свидетели на какви ли не промени и който е изпълнен с радост и победи, но и с тегоби и загуби. В романа няма отрицателни герои, всички психологически драми и трагедии са вместени в делничния бит и не го разрушават, както всъщност е и в истинския живот. Семейната сага е замислена като възхвала на майката, на жената и великата ѝ мъдрост и сила. И след като я прочетем, оставаме с усещането, което носим още от детството: че нашият свят се крепи именно на любовта към живота, на състраданието и съпричастността.
Защо да я прочетете: Написан на красив език, просмукан с тънко чувство за хумор и дълбоки чувства, Заветът на водата е сред най-красивите и увлекателни романи, издавани в последните години.
Колко струва: 35 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ALLEGRO PASTELL на Leif Randt (Колибри, с превод от Мария Енчева и корица на Гергана Аламанова и Капка Кънева)

Историята: Allegro Pastell разказва историята на една почти нормална любов, започнала през пролетта на 2018. Таня Арнхайм, чийто роман Нов паноптикум е добил култов статус, ще навърши трийсет след няколко седмици. Докато седи в жилището с гледка към берлинския парк Хазенхайде, тя чака да я осени следващата голяма писателска идея. Трийсет и пет годишният ѝ приятел пък, уебдизайнерът Джеръм Даймлер, живее в бунгалото на родителите си близо до Франкфурт и се стреми към духовно израстване. Връзката от разстояние работи безупречно, двамата я поддържат жива чрез текстове и снимки, а за по някой дълъг уикенд отскачат и до реалността на другия. Но желанието им да съхранят чувствата си, без те да станат банални или болезнени, ги изправя пред голямо предизвикателство.
Защо да я прочетете: Размисъл върху природата на любовта през XXI век, а и върху живота след 30-ата година и опасността от подхлъзване към овехтели модели на поведение, се разгръща в поглъщаща история за рисковете от дистанционното общуване и за това какво означава да бъдеш верен на себе си. Младият германски писател Leif Randt е автор и на дебютния си роман Театър на светлината (2009)., Блестяща мъгла над Коби Саунти и научнофантастичния Планетата Магнон. Романът Allegro Pastell е номиниран за Немската награда за книга и Наградата на Лайпцигския панаир на книгата, има и номинация за Европейската награда за литература през 2020.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗИ ОТ ПАНДЕМИЯТА, ИЛИ КАК СЕ СПРИЯТЕЛИХ С ЕДИН КОМАР на Иван Димитров (Кота 0, с корица на Бояна Павлова)

Историята: Заглавието (а и корицата) на този сборник с разкази от Иван Димитров е повече от красноречиво. Мартин Колев хвали умението на автора да пише пандемична проза, която да се чете с лекова и увлечение въпреки тематиката. В разказите на Иван има шепа хумор и малко драматизъм, щипка абсурдизъм, но и социална ангажираност. Отчасти художествена фикция, отчасти публицистична хроника, този сборник е свидетелство за един период, който не бива да забравяме. Дадено.
Защо да я прочетете: Заради препоръката на Надежда Радулова, определяща я като книга, на чието дъно жужи неутолимата жажда за контакт. Пък бил той не съвсем човешки. Иван Димитров е писател, драматург, поет и журналист със седем авторски книги в библиографията и редица литературни награди в CV-то, между които Яна Язова за кратък разказ и Чудомир за хумористичен разказ.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СТРАНСТВАЩАТА ЗЕМЯ на Liu Cixin (Колибри, с превод от Васил Велчев и корица на Живко Петров)

Историята: Умирате за още истории в духа на монументалната научнофантастична трилогия Земното минало? Този сборник с новели от китайския писател Liu Cixin е своеобразна ода за планетата Земя, нейното минало и нейното бъдеще. Когато астрофизиците откриват, че Слънцето е на път да избухне и да унищожи човечеството, земните жители решават да изработят гигантски двигатели и да превърнат Земята в космически кораб. След много усилия и немалко перипетии планетата кораб потегля в безкрайното пространство в търсене на нова звезда. Това пътешествие проследява новелата Странстващата Земя, една от десетте, включени в първия сборник на китайския фантаст. Пет от тях печелят китайската награда за научна фантастика Галактика. Водени от нечовешкото въображение на писателя, стигаме до ръба на Вселената, надникваме в миналото и бъдещето на една Земя, която би могла да е нашата, срещаме се със странни съдби и се запознаваме с непостижимо съвършени технологии, които помагат на човечеството да осмисли пустия Космос, да го преброди надлъж и шир и преди всичко – да оцелее в него.
Защо да я прочетете: Заради добрите впечатления от споменатата хитова поредица и наистина необозримо надарената фантазия на човек, израстнал във времената на Културната революция, описвани от мнозина негови съвременници като епоха без книги. Cixin zавършва хидроинженерство и работи по специалността си, преди да започне да пише през 80-те години на ХХ век, повлиян от твърдата научна фантастика на Arthur Clarke и реализма на Лев Толстой.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОСЛЕДНИ ИСТОРИИ на Olga Tokarczuk (ICU, с превод от Мира Костова и корица на Таня Минчева за Kontur Creative)

Историята: Последни историиe изследване на живота и смъртта през погледа на три жени от едно семейство – Параскева, Ида и Мая. Между тях има кръвна връзка, но липсва емоционална свързаност. С присъщата си наблюдателност и ненатрапчиво смирение полската нобелистка рисува дълбинно характерите и животите на своите героини. Всеки ден е съзерцание, всеки етап от живота – непрестанно търсене на удовлетворение от собственото съществуване. Това е роман за непреодолимата екзистенциална самота на човека и за възможните начини за опитомяване на смъртта.
Защо да я прочетете: Заради критиката, която я определя като най-мрачната, най-горчивата и най-вълнуващата книга на Olga Tokarczuk (Бегуни, Карай плуга си през костите на мъртвите, Правек и други времена, Емпузион).
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.