Moment електрифицира Jaguar Е-Тype Series I от 1966

Когато се появява преди повече от шейсет години, Enzo Ferrari го определя за най-красивия автомобил в света. Още с дебюта си през 1961, изумително сексапилният роудстър Jaguar E-Type Series I печели мигновено признание заради своя сензационен силует и изключително добро представяне на пътя, циментирайки място в топ три на най-запомнящите се спортни автомобили на своята ера.

И макар да обикаля аукциони и гаражите на колекционери вече повече от половин век, този Jaguar си остава все така привлекателен и извън времето. Съвсем очаквано, специализираната в EV решения за класически бегачки компания Moment не се колебае дълго, преди да реши да електрифицира черен екземпляр от 1966, за да го превърне в модерен спортен автомобил или поне във връзка между славното състезателно минало на британската икона и бъдещето на мобилността.

Под модерен спортен автомобил разбираме такъв, който не губи нищо от автентичния си дизайн, но се набира пъргаво на светофари и където е позволено, вместо да си стои в гаража. Основателят на американската компания Marc Davis не отрича легендарния силует и представяне на 60-арските Jaguar-и Etype Series I, но не крие, че оригиналното им задвижване има нужда от редовна, скъпа и щателна поддръжка. Собствениците са принудени да прекарват безкрайни часове в оправяне на карбуратори, отстраняване на течове и какво ли още не. Именно тук се появяваме ние, за да електрифицираме такива класики и да ги обновим с по-сигурни компоненти, превръщайки ги в удоволствие за шофиране.

ВЪпросният Jaguar ускорява пъргаво като изстребител с 300 коня под капака, залепяйки шофьора за седалката и карайки го да се чувства като пилот на Spitfire от Kралските военновъздушни сили – красивите габарити и превключватели са пипнати съвсем леко така, че да не се различават съществено от оригинала, но пригодени за електрификация и показване на всичко важно.

Най-голямото постижение на Moment обаче е анализа на цялостния Jaguar Series I E-Type от 1966 така, че да се прецени как да бъде обновен с електрическо задвижване и къде най-точно да се разположат батериите от 60 киловатчаса (максимален пробег от 280 километра и бързо зареждане) в каросерията и шасито.

Последното е постигнато с внимателно изследване на 3D модели на автомобила, за да се постигне оптимален баланс между теглото възможно най-доброто управление. Пуристите получават възможност да заменят EV интеграцията с оригиналното задвижване, но инженерите на Moment са уверени, че веднъж подкарали този електрически Jag, никой няма да поиска.

Повече за Moment Motor Company има тук.