Jaguar празнува 70-ия рожден ден на C-Type с осем нови от същия

Jaguar продължава да отбелязва годишнините на най-легендарните си модели по обичайния начин – с леко съобщение за медиите и чисто нови реплики точни копия на оригинала за неприлично богати колекционери, произведени от нула във фабриката на компанията.

Същото се случва и със знаменития C-Type (c е за competition), който се появява за пръв път преди 70 години, за да се превърне в една от най-обичаните състезателни икони на Jaguar. Оригиналният модел от началото на 50-те печели 24-те часа на Льо Ман още при дебюта си през 1951 и отново само две години по-късно през 1953 и е първият, който се възползва от новаторските за онова време дискови спирачки.

Преди да дублира успеха си на Льо Ман, красавецът печели и Гран при във френския град Реймс и се пуска на италианското Миле Миля. Мигновено разпознаваемата флуидна форма е по дизайн на Malcolm Sayer, а 43 от общо 53-те произведени C-Type-a са продадени на частни лица.

Чисто новият C-Type е създаден по оригиналните чертежи на оригинала в архивите на компанията, а инженерите се подсигуряват с възможно най-голямата автентичност като сканират детайлно запазените автомобили от началото на 50-те. Всеки един от осемте автомобила е точно копие на оригинала с 3,4-литров двигател с 220 конски сили и дискови спирачки и е направен на ръка във фабриката на Jaguar Land Rover Classic Works в Ковънтри.

Уви, щастливите собственици-милионери могат да го карат само в състезания за ретро автомобили, на писти и на затворени частни пътища в имения или където там. Последното минимизира шанса да го видите някъде на живо, но пък може да се възползвате от онлайн конфигуратора и да персонализирате своя собствен (поне дигитално) с 12 различни цветове за екстериора и още 8 за интериора плюс други състезателни детайли. 

Повече информация за новия Jaguar C-Type има тук.