Палим към Прованс с електрифициран Mercedes-Benz W113 SL

Шедьовърът на Paul Bracq винаги е бил магнит за знаменитости. Още с появата си през 60-те години на миналия век, легендарният Mercedes-Benz W113 SL с покрив Pagoda се превръща във фаворит на хора като Charlton Heston и в годините е обожествяван от John Lennon, John Travolta, David Coulthard, Kate Moss и Harry Styles.

Независимо дали въздишате по 230sl, 250sl или 280sl, Pagoda-та във всичките си инкарнации е чист гламур за извъградски пътешествия, който върви най-добре със заглавната тема на Шатовалон от касртоифона. Като един от най-стилните автомобили на всички времена, W113 винаги е бил и доста скъп (точно два пъти колкото 4.2 E-type например).

След като трансформира Porsche 911 и Land Rover Defender, оксфордширската компания Everrati посяга и на тази модерна класика, за да я превърне в изцяло електрически параход за безшумно плъзгане. Като една от дузината компании, заети да електрифицират скъпи класика в Европа и отвъд Атлантика, британците са се специализирали в леките подобрения на автомобила така, че да реставрират неговия интериор и механика по най-добрия начин.

Най-новият проект на компанията е да лишава собствениците на въпросната Pasgoda от 60-те за няколко месеца, порез които я пренаправя с 54-киловатчасова батерия и електромотор с еквивалента на 300 конски сили (срещу 150 за оригиналния бензинов агрегат на класиката). Стандарната батерия би трябвало да закара този SL най-много до 160 километра, а по-голямата туринг версия (68 квч) – най-много до респоектиращите 320- километра пробег, стига да не прекалявате със спринтовете от 0 до 100 за по-малко от седем секунди (с три повече от оригинала).

Разбира се, подобренията не засягат само задвижването. Освен да електрифицира всеки автомобил, Everrati реставрива напълно неговия интериор, претапицирайки кожените кресла Bridge of Weir, освежавайки таблото и индикаторите, добавяйки Bluetooth аудио и подгряване на креслата, но не забравяйки да не се отклонява много от дизайна на Bracq.

И тъй като Mercedes произвезда близо петдесет хиляди W113 SL-а между 1963 и 1971, можем да бъдем спокойни, че няма да съсипем някоя безценна бензинова класика, дори напротив. Както можете да се досетите, подобна трансформация струва скъпо – Everrati искат минимум 330 хиляди паунда и донор кола, преди да се захванат.

Повече за електрическия Mercedes-Benz W113 SL Pagoda има тук.