Баварската мека на автомобилостроенето е зер гут!

След долината на италианските суперколи, Петър Драганов и Цветомир Христов отиват на поклонeние в баварската мека на автомобилостроенето и музеите на BMW, Porsche, Mercedes-Benz и Audi, без да забравят да врътнат и няколко обиколки на Нюрбургринг и Спа-Франкоршан с бойното Fiat Coupe 2.0 16v Turbo.

BMW Welt © Петър Драганов

Музеят на BMW в Мюнхен, €10

Bayerische Motoren Werke AG стои зад едни от най-луксозните возила в историята на автомобилната индустрия. Легендарната немска компания навърши сто години през 2016, но дори една бърза разходка в залите на BMW Welt дава да се разбере, че баварският колос е съсредоточен повече върху бъдещето и не се си губи времето в твърде много носталгични спомени. А поводите за такива са пределно много – музеят на компанията представя всичко най-интересно от старите поколения и техните двигатели – наследството е ценено и добре обгрижвано.

BMW Welt © Петър Драганов

BMW Welt © Петър Драганов

BMW Welt © Петър Драганов

След първите сто години идва време за поглед към следващите сто. Най-добрият пример за последното е BMW Vision Next 100 и дузината идеи за нововъведения в електромобилите, концептуалните разработки и внедряването на изцяло нови способи за производство на превозни средства, които трябва да им дадат преимущество в съвременната технологична напревара.

Музеят на Porsche © Петър Драганов

Музеят на Porsche в Щутгарт, €8

Ferdinand Porsche е на 24, когато създава първия си хибрид. Смайващата гениалност на легендарния немски конструктор се проявява повече от две десетилетия преди създаването на едноименната автомобилна марка. Първоначално г-н Porsche се опитва да наложи иновативните си концепции в работата си по проекти на Austro-Daimler, Daimler-Benz и Steyr, но решава да задълбае още повече и да осъществи идеите си в създадената през 1931 компания Porsche AG, преди синът му Ferdinand (Ferry) Anton Ernst Porsche (няма шега, три поколения Ferdinand-овци, внукът също се казва така) да утвърди марката с легендарния 356, произвеждан в Австрия в следвоенните години след 1948. След Втората световна обаче, семейство Porsche се завръща в Щутгарт и възстановява производството на своите модели в един от символите на немското автомобилостроене.

Музеят на Porsche © Петър Драганов

Музеят на Porsche © Петър Драганов

Дори да не си затваряме очите за съвременните Cayenne-и и Panamera-и с четири врати, няма как да не забележим, че вече близо 86 години марката не е мърдала прекалено радикално от концепцията за малък и надежден спортен автомобил, готов на дълги подвизи, всевъзможни състезания и обикновено фукане в града по всяко време. Марката винаги е била сериозно съсредоточена върху призовите места в най-престижните автомобилни състезания за издръжливост като Mille Miglia в миналото и съвременното господство в най-голямото предизвикателство, 24-те часа на Льо Ман – отборът на Porsche може да се похвали общо с 19 абсолютни победи и цели три поредни след завръщането си в състезанието през 2015.

Музеят на Porsche © Петър Драганов

Музеят на Porsche © Петър Драганов

Личният гид в музея на Porsche е силно препоръчителен. Служителите на марката очевидно обичат своята работа и говорят по изключително ентусиазиран начин за историята на всеки един от изложените модели. Не говорим за обикновени музейни експонати, а за реални автомобили, които се карат от време на време. Ако имате късмет, може и да зърнете как ги сервизират или направо да си наемете едно Porsche за бърза обиколка по улиците на Щутгарт.

Музеят на Mercedes-Benz © Петър Драганов

Музеят на Mercedes-Benz в Щутгарт, €10

Гигантският музей на Mercedes-Benz изисква поне един цял ден, за да може да бъде оценен подобаващо. Доминиращата архитектура, интериор, обзавеждане и цялостна атмосфера създават непреодолимото усещане за смирение пред инженерния гений на Karl Benz и историята на един от най-великите автомобилни производители за всички времена. Целият музей е замислен и куриран така, че да представлява една сбита история на немската индустриална революция през ХХ век.

Музеят на Mercedes-Benz © Петър Драганов

Музеят на Mercedes-Benz © Петър Драганов

Големият подем на автомобилостроенето, голямата депресия, световните войни, отчуждението между Изтока и Запада по време на Студената война, постигането на американската мечта – Mercedes-Benz е там и участва активно във всички събития от съвременната история. Архивната колекция на компанията в Щутгарт съдържа почти всички значими модели на Mercedes-Benz – от леки автомобили, през сребърните стрели, та чак до тежкотоварните модели и състезателните болиди от Формула 1.

Музеят на Audi © Петър Драганов

Музеят на Audi в Инголщат, €8

Ingolstadt ist Audistadt. Категоричното твърдение на шофьора на малкия бус DKW от 1955, с когото сме се отправили на класическа обиколка из града и старите фабрики на Audi, e повече от красноречиво. Съвсем очаквано, нашият човек зад волана е фен на марката и родния си град откакто се помни и не пропуска да се извини, че не говори добре английски и знае само баварски и малко немски. Уменията му да управлява този малък метален варел с 34 конски сили са наистина забележителни и едва ли може да мечтаете за по-добра и забавна обиколка в столицата на Audi.

Музеят на Audi © Петър Драганов

Музеят на Audi © Петър Драганов

Музеят на Audi © Петър Драганов

Oткритият през 2000-ата година музей на немската марка се помещава в кръгла сграда от стъкло и стомана и разполага със скромна колекция от петдесетина автомобили и трийсетина мотоциклети от цялата история на Audi и сродните му марки DKW, Horch, Wanderer и NSU – ще видите страхотни ретро автомобили, една удивителна машина, развила 440 км/ч още през 1938, първото произведено комби и още много модели, които са се превърнали в знакови за немската индустриална история и автомобилизма през ХХ век. Част от експонатите са разположени и да впечатляващ патерностер (асансьор с платформи в непрекъснато движение).

Музеят на Audi © Петър Драганов

Централно място в експозицията е тазгодишният победител в състезанието за издръжливост 24-те часа на Нюрбургринг. Болидът Audi R8 е докаран направо след състезанието в сърцето на Audi Forum.

Пистата Нюрбургринг

Зеленият ад на Jackie Stewart (Ако ви харесва, значи не сте достатъчно бързи) е задължително преживяване за всеки автомобилен ентусиаст и любител на високите скорости. Нюрбургринг е едно от най-големите предизвикателства в света на моторните спортове, за което се носят десетки легенди. 73 завоя, почти 21 километра и тонове адреналин и страх.

В наситения календар на Нюрбургринг има определени дати и часове за свободно каране. През седмицата, цената е €25 на обиколка, а през уикендите – €30. Годишният абонамент струва скромните €1900. Дори да сте решили да направите само няколко обиколки на легендарната писта, не пропускайте задължително да се запознаете много добре с правилата и глобите за всяко провинение. Както всяка друга писта в бяла държава си има определени изисквания за автомобили и пушещият дизел с чип-тунинг и облаци черен дим не върви – no smoke, no fun  трябва да се превърне в no smoke to have some fun.

Пистата Спа-Франкоршан

Спа-Франкоршан се намира на има-няма стотина километра от Нюрбургринг – така и така сте се засилили към зеления ад, отбийте малко и към другата легендарна писта за състезания по издръжливост и Фромула 1, която също има часове и дати за свободно каране. Белгийците обаче са още по-строги и от немците в условията за шофиране по пистата. 25-минутната сесия на Спа струва €100, носенето на каска е задължително (можете да наемете на място без предварителна заявка), автомобилите преминават през тест за шум (103 децибела най-много), изпреварването в завои е забранено и още куп други неща.

Бързите съвети от Петър Драганов как да стигнем, къде да ядем и за какво да внимаваме на магистралата.

1. Обиколката с автомобил на четирите музея и двете писти с тръгване от България е напълно реалистична в рамките на две седмици, без да се напрягате много-много.

 2. Цялото приключение изисква изминаването на на близо 4500 километра с около 1300 лева за гориво (според автомобила) и 600 лева за хотели.

 3. Трябва да помислите и къде да паркирате.

 4. Вечеря в био ресторант в немско село излиза около €20, докато в по-големите градове излиза около €15.

 5. Приятните къщи за гости или квартири в района на Нюрбургринг излизат около 50/60 лева на вечер на човек, а паркирането в околните села не е проблем.