BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от февруари

Февруарската сбирка на Boyscout Book Club разполага с един ден повече, за да навакса по диагоналите между черна комедия за едно необикновено приятелство и Стендалов синдром, който те кара да колекционираш изкуство по незаконен начин. Иначе се телепортираме до Букурещ и Киев или арените на знаменити литературни дебюти (Răsuceanu и Булгаков), вникваме в същността на фотографията чрез влиятелните есета на Susan Sontag, потапяме се в още една (не)обикновена история от иконата на постмодернизма и пътуваме с жирафи по време на Голямата депресия. Ето какво четем:

ХАРОЛД И МОД на Colin Higgins (Кръг, с превод от Владимир Германов и корица на Виктория Видевска)

Историята: Деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати за забавление, обикаля с личната си катафалка из града и често се преструва на умрял по най-необичайни начини, за да шокира майка си. Седемдесет и девет годишната Мод пък обожава живота и знае как да му се наслади напълно. Тя рисува ексцентрични картини, отмъква чужди коли, прави полицията за смях и често припомня на околните, че нищо не е вечно – нито вещите, нито дните ни на този свят. Случайна среща между двамата поставя началото на необичайно приятелство, което прераства в нещо повече. Докато щурата Мод отваря очите на Харолд за всички възможности на живота, младежът ще отпразнува с нея осемдесетия ѝ рожден ден. Всеки е подготвил изненада за другия, с която ще докаже, че въпреки различията помежду им, заедно те са перфектната двойка.
Защо да я прочетете: Заради невъобразимо смешната корица на Виктория Видевска. А и заради добрия урок какво е да срещнеш точния човек в правилния момент. Вълнуващият и престъпно забавен роман на Colin Higgins е познат покрай популятната екранизация от 1971 с Ruth Gordon в главната женска роля и безкрайните театрални спектакли от Бродуей до България. По-възрастните читатели вероятно помнят и телевизионната постановка на Хачо Бояджиев от 1978 със Стефан Данаилов (Харолд) и Леда Тасева (Мод). Да не повярва човек, че брилянтната черна комедия на американския журналист, продуцент и режисьор излиза за пръв път на български близо 53 години след дебюта си зад Океана.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН НАЗАДНИЧАВ ХЕТЕРОСЕКСУАЛЕН МЪЖ на Frédéric Beigbeder (Колибри, с превод от Росица Ташева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Да се изповядаш в една книга не ти гарантира опрощение; продължете пътя си, ако търсите в този текст нещо друго освен човек, който се опитва да разбере себе си. И Beigbeder прави точно това. Последният тънък и задъхан роман на френския писател е именно опит да разбере себе си, миналото си и обезумелия свят, в който живее. С брутална откровеност и безпощаден хумор писателят си разчиства сметките с дрогата, с алкохола и със секса, разкрива отношението си към прекалената политическа коректност, към радикалния феминизъм и хетерофобията и към претенциите на всезнаещите и всеможещи новопоявили се пророци. Без да пести квалификациите (не е пощадена дори нобелистката Annie Ernaux), без да се церемони с това, което не одобрява, което го превръща в негодник, обвиняван в изсмукани от пръстите смъртни грехове, без да се стреми към изисканост и благоприличие, Beigbeder изненадващо завършва изповедта си, заявявайки любовта си към тази, която сред морето от жени избира всеки божи ден за своя съпруга. И пожелавайки на жените и мъжете от обществото на свръхпотреблението и рекламата приятен апокалипсис.
Защо да я прочетете: Нов Бараж срещу Атлантика? Нещо подобно. Вероятно най-искреният и най-въздействащият роман на Beigbeder за съответната година е забавно четиво, което се чете на един дъх заради дългогодишната привързаност към добре познатия в България страстен разказвач, силно язвителен критик и неуморим бунтар. Литературните му подвизи (Любовта трае три години, Windows on the World, Един френски роман, 9.99 евро, Човекът, който плаче от смях) винаги се отличават с пикантен хумор, хапливи анализи на съвременното общество и ексцентрични равносметки. Разлюбили сте го през годините? Няма проблем, винаги може да скочите директно на някой от писателите, които са му повлияли най-много – Michel Houellebecq, Bret Easton Ellis и Jay McInerney.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

БЯЛАТА ГВАРДИЯ на Mихаил Булгаков (Лист, с превод от Лиляна Минкова и корица на Емил Марков)

Историята: Гражданската война в Украйна помита спокойствието на семейство Турбини. Младият лекар Алексей току-що се е завърнал от фронта с надежда да започне нов живот, но изпитанията за него, сестра му Елена и брат му Николай тепърва предстоят. В дома им се събират царски офицери и интелигенти, а навън – край Града, войските на хетмана се готвят за сражение със силите на Петлюра. Умерени привърженици на монархията, мъжете от семейството слагат белите пагони.
Защо да я прочетете: По времето когато пише Бялата гвардия, Михаил Булгаков е в Христовата възраст, напуснал е родния Киев и лекарската практика на венеролог и вече се е установил в Москва с идеята да стане писател. До този момент е публикувал близо стотина очерци, фейлетони и репортажи, но Бялата гвардия е първият му успешен роман. Почти всички герои в книгата имат реален прототип сред приятелите и семейството на Булгаков, деиствието се развива по улиците на Киев, а описанието на къщата на Турбини съвпада с ъази, в която живеят Булгакови през 1918. Юбилейното издание на Лист излиза за стотната годишнина от написването на романа с превода на покойната преводачка Лиляна Минкова – един от най-големите познавачи на Булгаков по света и у нас.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НА ЗАПАД С ЖИРАФИТЕ на Lynda Rutledge (Лабиринт, с превод от Кристина Димитрова и корица на Иван Масларов)

Историята: Имал съм малцина верни приятели и двама от тях бяха жирафи. Сто и пет годишният Удроу Уилсън Никъл усеща, че животът му е към края си. Но когато научава, че скоро жирафите ще бъдат обявени за изчезващ вид, той се връща към спомена за едно незабравимо изживяване, което не иска да отнесе със себе си в гроба. Оцелели като по чудо по време на ураган в Атлантическия океан, два жирафа трябва да бъдат превозени от Ню Йорк до Сан Диего. Едно сърцато момче е изгубило дома и семейството си в същия ураган. Красива млада жена с огненочервена коса и страст към фотографията таи дълбоко пазена тайна. Въпросният стар чешит пък брани гореизброените от жестокия свят. Петимата тръгват да прекосяват Щатите по време на Голямата депресия. По пътя, освен бедност и тъга, героите ще срещнат и съпричастност, щедрост, доброта. Защото дори след най-тъмната нощ идва светлина.
Защо да я прочетете: Вдъхновеният от истински събития роман на Lynda Rutledge (Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг, Лятото на присмехулника) е не просто трогателна история, а човешки поглед към Голямата депресия. Освен с писателско майсторство, авторката е известна и с огромната си любов към дивите и питомни животни. Грижила се е за току-що родени носорози, плувала е с водни костенурки от застрашени видове и се е разхождала със стадо жирафи.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВЪЗХОД И ПАДЕНИЕ В ЖИВОТА НА ТУЛИ ЗИЛБЕРБЕРГ на Tom Rachman (Кръг, с превод от Диляна Георгиева и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Матилда Зилберберг (Тули) е странна и неподправено ексцентрична, добродушна и безразсъдна, начетена, без да е завършила гимназия. Животът ѝ е объркан от самото ѝ раждане, а още на десет напуска дома си в Банкок и тръгва на шеметна обиколка из света с група особняци. Историята на Тули и необичайните обстоятелства около нейното израстване се оказват завладяваща мистерия – заплетена загадка, но не в търсене на убиец, а в опознаване на самия себе си. Героинята преследва истината през десетки градове на три континента в продължение на трийсет години. Разкрива тайни и живее на ръба, което има своето очарование, но и крие много капани. Губи се, често под влиянието на други, по-могъщи от нея сили, и се намира – винаги благодарение на себе си.
Защо да я прочетете: Лек полъх от Матилда на Roald Dahl? Втората книга на Tom Rachman (Неудачниците) e галерия от сложни, онеправдани и колоритни герои, белязани от човешката жажда за себепознание. Възход и падение в живота на Тули Зилберберг е криминален роман, но без убийства; философска книга, но без утежняващи разсъждения; роман за порастването, без да бъде сантиментален; роман за пътуването, без да отегчава; роман за любителите на книжарници без никакви клишета.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СЪНСЕТ ПАРК на Paul Auster (Kолибри, с превод от Иглика Василева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Както подсказва заглавието, действието в Сънсет Парк се развива във въпросния район в Бруклин, където една изоставена къща привлича няколко души. Всеки от тях има история за разказване и вътрешни демони, които трябва да бъдат победени. Двадесет и осем годишният Майлс доскоро е живял във Флорида и е снимал забравените вещи в опустели домове на хора, пострадали от финансовата криза през 2008. Той е преследван от чувство за вина, защото преди години по невнимание е причинил смъртта на доведения си брат. Прочута актриса се подготвя да се завърне на Бродуей. Независим издател отчаяно се опитва да спаси бизнеса и брака си. Възможно ли е да се свържем отново със света, който някога сме изоставили? Как се завръщаме сред хората след изгнание, което сами сме си наложили? Това са само част от елементите, които Auster преплита в своя роман за съвременна Америка и нейните призраци.
Защо да я прочетете: Защото Paul Auster е един от най-големите живи писатели в съвременната американска проза и световната литература въобще, a публикуваният за пръв път през 2010 роман Сънсет Парк e проникновено въздействаща, ярка, страстна и  експанзивна история за любовта и прошката. След като изобретява самотата с първото си литературно произведение, Auster създава прочутата Нюйоркска трилогия – три своеобразни детективски истории за тънката граница между лудостта и нормалността, между целостта на една идентичност и нейната разруха. Романи като Музика на случайността, Книга на илюзиите, Тимбукту и Левиатан пък маркират неуморното търсене по магистралите към сърцевината на човешкото. 4 3 2 1 е монументален шедьовър, определен от критиката като най-внушителния, удовлетворителен и сърцераздирателен роман на иконата на постмодернизма.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЗА ФОТОГРАФИЯТА на Susan Sontag (Лист, с превод от Христина Кочемидова и Юлиян Антонов и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Днес всичко съществува, за да свърши в снимка. През последния близо половин век тази мисъл е толкова повтаряна, че почти се е превърнала в клише, а мнозина са забравили в чия глава се е родила. Прословутият цитат е от книгата на Susan Sontag За фотографията. Тя включва шест есета и излиза за трети път на български език в превод на Христина Кочемидова и Юлиян Антонов. Tози революционен и основопалагащ труд поставя важни въпроси за моралните и естетическите проблеми на фотографското изкуство. Според Sontag снимките са навсякъде около нас и тази ненаситност на фотографското око е променила из основи връзката ни със света. Фотографиите имат силата да шокират, да идеализират или да съблазняват, те пораждат носталгия и служат като място на памет, а могат да бъдат използвани и за да ни изобличат или идентифицират. Авторката изследва начините, по които използваме вездесъщите образи, за да постигнем чувство за реалност и контрол върху живота си. Темите на есетата се завъртат около производството, консумацията и влиянието на образите в модерното общество.
Защо да я прочетете: Защото този сборник с есета е сред най-значимите книги на ХХ век. Макар писани през 70-те години на XX век, и до днес с тях започва всяко сериозно изследване на фотографията като културен феномен. Проследявайки историята на фотографските изображения, различните концепции и политически послания зад тях, Sontag засяга чувствителни теми с особена актуалност и в съвременния свят. За фотографията е разговор за емпатията при вглеждането в другия и воайорското отношение съм света, за ролята на изкуството и гражданското участие, за естетическите и моралните избори, за които носим отговорност.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

МОМЧЕТАТА БЪРДЖИС на Elizabeth Strout (Кръг, с превод от Анелия Данилова и корица на Мила Янева-Табакова)

Историята: Белязани завинаги от трагичния инцидент, при който са загубили баща си като деца, братята Джим и Боб Бърджис отдавна са напуснали родното си градче в Мейн и са изградили нов живот в Ню Йорк. Но внезапна криза у дома ги принуждава да се завърнат – синът на сестра им Сюзан е обвинен в престъпление от омраза и едва ли ще успее да се измъкне. Докато случаят се заплита, крехките връзки в семейството са напът да се разкъсат окончателно, а една дълбоко заровена в миналото тайна излиза наяве и променя всичко.
Защо да я прочетете: Заради умението на Elizabeth Strout (награда Pulitzer за Олив Китридж, екранизиран в свръхуспешен HBO сериал) да пише измамно просто и без клишета за дълбочината за човешките драми. А и заради прямотата, емпатията и проникновеността, с които писателката навлиза във вътрешния свят на своите противоречиви и комплексни герои и разкрива неудобни истини за идентичността, предразсъдъците, брака, класовите и културните различия, физическата и емоционалната изолация в семействата и общностите. Защо нараняваме най-близките си с лекота, често без да го съзнаваме? Какво се случва, когато най-сетне свалим маските, които носим даже пред себе си? И възможно ли е да се завърнем у дома – във всякакъв смисъл? Момчетата Бърджис не само отговаря на тези въпроси, а превръща една семпла наглед история в дръзко изследване на вината, самотата, загубата и обичта въпреки всичко.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

СЕМЕЙСТВО МАРТЕН на David Foenkinos (Колибри, с превод от Георги Ангелов и корица на Стефан Касъров)

Историята: Важността на всяка случайност е равна на нейната степен на невероятност. С това неопровержимо твърдение на Milan Kundera започва историята на един писател, изпаднал в творческа криза. След като взема мъдрото решение да пише за първия човек, срещнат на улицата, той попада на осемдесетгодишната Мадлен Трико, чийто живот ще опише, както и живота на семейството ѝ – семейство Мартен. Мадлен е имала любов с Ив, който обаче по мистериозни причини заминава за САЩ, а тя среща Рене, за когото се омъжва. Двамата имат две дъщери: Валери и Стефани, които не се разбират. Стефани живее в чужбина, Валери е омъжена за Патрик, от когото има две деца – Жереми, апатичен тийнейджър, и потайната Лола. И двамата претърпяват развитие.
Защо да я прочетете: От някои намеци се разбира, че въпросният (френски) писател в криза е самият David Foenkinos (Шарлот, Загадката Анри Пик и Деликатност), който залага на самолюбивото желание на хората да разказват живота си и описва житейската съдба на избраното (или измислено от него) семейство с много хумор и с немалко самоирония, успявайки да вдъхне живот и емоция на всекидневното и баналното.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КРАДЕЦЪТ НА ИЗКУСТВО на Michael Finkel (Лабиринт, с превод от Юлия Гешакова и корица на Иван Масларов)

Историята: Изкуство, престъпления, любов и неутолимата жажда да притежаваш красотата на всяка цена? Tази увлекателна история по действителен случай ни отвежда в странния свят на Stéphane Breitwieser, задигал произведения на изкуството, но не с идеята да забогатее, а за да натрупа огромна лична колекция, на която да се наслаждава в мрачна стая в дома на своята майка. Векове наред изкуство се краде по цял свят по безброй начини, но едва ли има престъпник, който да се мери по размах и успех с печално известния френски крадец: само за осем години той задига близо 300 предмета на стойност около два милиарда долара от многобройни музеи, галерии и катедрали из цяла Европа. Ненадминат като ловкост и изобретателност, Breitwieser все пак е заловен именно защото не знае кога да спре и се опиянява от чувството за безнаказаност.
Защо да я прочетете: Eдва ли тръгнем да крадем картини, статуетки и гоблени, но може поне да се позабавляваме спокойно с патилата на най-успешния крадец на изкуство, чийто живот плаче за ТВ сериал и още как. Но кои са част от великолепните експонати в личната колекция на Breitwieser? Статуетката Адам и Ева на Georg Petel стои на най-нахално на нощното шкафче на французина. Задигнатата от замък в Швейцария златна табакера пък е изработена от Jean-Baptiste Isabey през 1805 и е поръчана от самия Napoleon. Аптекарят на Willem van Mieris е откраднат от Музея към Базелския университет. За да изнесе огромен гоблен от замък в швейцарските Алпи, Breitwieser го пъха в сак, който изхвърля през прозореца. Списъкът е безкраен, а Крадецът на изкуство e най-добрата книга за миналата година според New Yorker и Washington Post. Българското издание е без илюстрации, затова най-добре да го преглеждате с телефон под ръка, за да търсите споменатите артефакти.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕПОЗНАТА ФОРМА НА ЖИВОТ на Andreea Răsuceanu (ICU, с превод от Лора Ненковска и корица на София Попйорданова)

Историята: Трите героини на този роман никога няма да се срещнат, тъй като живеят в различни епохи. Разделени от времето, всяка от тях преодолява своите предизвикателства. Станка от XVII век се изправя лице в лице с празнотата, оставена от съпруга ѝ, който не се завръща от пътуване до Истанбул. Елена преживява ужасите на Първата световна война в бомбардирания и окупиран Букурещ, докато мъжът ѝ изпада в кататонично състояние, равносилно на пълно отсъствие. Третата героиня Йоана, чиято липса е причината внучката ѝ да разкаже за живота ѝ през спомените си за нея, всъщност бележи най-значимото отсъствие в романа – онова което поражда търсенето на смисъла на живота и въпроса как да бъде изживян, за да остави след.
Защо да я прочетете: ICU продължава своя поход из Европа с дебютния роман на многократно награждаваната румънска писателка Andreea Răsuceanu (Вятърът, духът, дъхът) – родена разказвачка, надарена със сетивност, която ѝ позволява да улавя невидимите нишки, изграждащи света, който обитаваме. Писах Непозната форма на живот с мисъл за персонажите, обикновено населяващи загубени из архиви ръкописи, които никой никога не открива. В тях са описани цели животи, прикрити зад подробности, които изглеждат незначителни, но всъщност крият важни истини за хората и епохите.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

АРГАЙЛ на Elly Conway (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Мечтата на руски магнат да възвърне величието на нацията отключва верига от събития, които ще доведат света до ръба на хаос. Само Франсис Кофи, легендарен служител на ЦРУ, може да го предотврати. Но за тази цел ѝ е нужен човек с изключителни качества. Като Аргайл. Животът на последния се преобръща след смъртта на родителите му. Той просто се носи по течението и държи външния свят настрана. До момента, в който характерът и брилянтният му интелект привличат вниманието на една от най-властните жени в подземния свят. Кофи знае всичко за тъмното минало на Аргайл. Но тя също така знае и че той притежава умения, които ще му помогнат да се присъедини към екипа, изправен срещу една от най-могъщите личности в света. Обучението му по шпионаж ще го преведе от джунглите на Тайланд, булевардите на Монако и манастирите на Атон до забравена пещера дълбоко в планините. Предстои фатална надпревара на живот и смърт, която може да го спаси или да го погуби веднъж завинаги.
Защо да я прочетете: Защото шпионският трилър на литературната мистификация Elly Conway (разкрита от The Telegraph като псевдпним на новелистите Terry Hayes и Tammy Cohen) е в пъти по-добра и интересна от едноименната екранизация Аргайл: Супершпионинвероятната най-скучната и слаба екшън комедия на иначе прекрасния Matthew Vaugh.
Колко струва: 26 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.