BOYSCOUT BOOK CLUB: 8 супер книги от август

Посрещаме бурната есен на нашето недоволство с активна гражданска позиция и още по-активно четене на любими автори, руски и френски класици, екзистенциализъм и самота по Kafka, велики шпиони и ирландски пичове в най-добрите нови книги от последния месец:

ОСТРОВ САХАЛИН на Антон Чехов (Лист)

Историята: Сензационна новина. Талантливият А. П. Чехов предприема пътешествие из Сибир с цел изучаване бита на каторжниците. Това заглавие на дописка на руския вестник Новости дня описва доста точно намеренията на писателя да опише първи сред своите колеги (оттам и сензацията) страданията на заточениците в Сибир и унижените и изтерзани човешки същества на остров Сахалин. Там е едновременно репортер от мястото на събитието, преброител и лекар. През трите си месеца живот на острова, Чехов обхожда всички селища по кални пътища, изминава хиляди километри на кон, oбикаля затвори, казарми, лечебници, посещава домовете на осъдените на заточение поселници, разговаря, съчувства, записва съдби. Книгата започва като пътепис, продължава като енциклопедия и се разгръща като безподобна картина на страданието.
Защо да я прочетете: Именно заради него знаем какви са били природата, населението, икономиката, градското устройство и нравите на остров Сахалин през XIX век. Допреди острова на каторжниците, Чехов е славен автор на 529 разказа, 11 пиеси, 8 повести, 20 фейлетона и носител на Пушкинска награда. След него, Антон Павлович се връща с влошено от и без това изтормозеното му от туберкулоза здраве, за да продължи да пише, но никога да не забравя ужаса. 41 години след първото издание у нас, знаменитата книга на руския писател влиза в каталога на Лист с нова редакция на превода на Виолета Манчева и корица от Костадин Кокаланов.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЧЕТИРИТЕ КЪТЧЕТА НА СЪРЦЕТО на Françoise Sagan (Колибри)

Историята: Запознайте се със заможно френско семейство в провинциален град с неговите драми и фарсове, фалш, но и с искреността и отчаянието на неговите членове – грубият, но може би добросърдечен Анри, красивата и студена Мари-Лор, чувствителната ѝ майка Фани и очарователният Людовик, син на Анри и съпруг на Мари-Лор. Претърпял автомобилна катастрофа, обявен за психически нестабилен от продажни лекари, щастливо влюбен, последният се опитва да докаже, че не е луд по време на прием, организиран от неговите родители.
Защо да я прочетете: За да разберете как ще се развият отношенията между героите, какво ще се случи на приема, ще надделеят ли добрите и въобще кои са четирите кътчета на сърцето. Доскоро неиздаваният и недовършен последен роман на Françoise Sagan е достоен епилог за живота на писателка, която става световноизвестна още на 18 с Добър ден, тъга, пише общо 20 романа (много от които филмирани), омъжва се два пъти, умира за бохемски живот, хазарт и бързи коли, пристрастява се към алкохола и опиатите след тежка автомобилна катастрофа и е изпратена като един от най-блестящите и чувствителни писатели на Франция.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

РОДЕН СЪМ ДА ЖИВЕЯ В САМОТА на Franz Kafka (Кръг)

Историята: Сборникът с откровените, изповеднически и дълбоко емоционални писма на един от един от най-важните, енигматични, сложни и добре облечени писатели от първата половина на ХХ век включва най-ценното от кореспонденцията му с любимите Felice Bauer и Милена Йесенска, изключителното писмо до баща ми и много послания до приятели. Роден съм да живея в самота е ци­тат от писмо до Bauerи свързваща нишка между всеки от текстовете, която пронизва личния живот на Kafka, всичките му съкровени любови и пронизващи мисли за живота, изкуството, смъртта, гнетящите го страхове и трагедии.
Защо да я прочетете: Е, Kafka все пак, в цялата му уязвимост. Винаги има причини да се препрочита. А и с подобно пророческо заглавие няма как да не влезе в задължителния списък на всеки фен на наръчника за единаци против самота и скука.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

НОРА УЕБСТЪР на Colm Tóibín (ICU)

Историята: Една обикновена жена е в жестока схватка с всепоглъщащата скръб. Изгубила своя съпруг, Нора се опитва да бъде сигурна опора за двамата си сина, които тепърва ще се превърнат в мъже без баща. В малкото провинциално градче Енискорти, следвана от сдържани погледи и хладни разговори, тя бавно губи своя глас, оставяйки тишината да запълни всичко, което някога е бил нейният свят. Брилянтна повест за скръбта, която не идва на вълни, а се просмуква бавно в ежедневието, за да остане с години, а може би и цял живот.
Защо да я прочетете: Заради пълнокръвното отражение на ирландското провинциално общество през 60-те и 70-те години на ХХ век – от неловките разговори с познати и приятели до интуитивното отдръпване на най-близките, изплашени от тишината. Авторът на романите Маестрото, Бруклин и сборника с разкази Празното семейство е един от най-награждаваните и смислени съвременни ирландски писатели и майстор на думите, сдържаната емоция и умерения жест, който знае как да води читателя в света на меланхолията чрез нежната красота на думите. С други думи, сериозен човек.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

НЕУДАЧНИЦИТЕ на Tom Rachman (Кръг)

Историята: Неудачниците са единайсет репортери в западащ, международен, англоезичен вестник в топлия Рим от средата на ХХ и началото на ХХI век, които се изправят пред заплахите на интернет за печатната медия и съвременните политически, икономически и терористични събития. За щастие, Rachman не пише просто книга за доизживяването на пресата, а колоритен роман за властна главна редакторка, която преживява предателство в открития си брак, мързелив отговорник за некролозите, който се бори с лична трагедия, собственик, обсебен от кучето си Шопенхаур и финансов директор, който разбира, че уволнението и и любовният живот са преплетени по най-неочакван начин. Подготовка за следващия филм на Wes Anderson, ако не друго.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на Rachman от 2010 излиза за пръв път на български с репутацията на абсолютен бестселър, преведен на 25 езика и вдъхновен от живота и работата на своя автор като кореспондент на Associated Press в Рим. Макар да е роден в Лондон, Rachman е абсолютен космополит, който расте във Ванкувър, учи кино в Торонто и журналистика в Ню Йорк и живее не само в италианската столица, но и в Париж, където редактира International Herald Tribune. Понастоящем се е кротнал в английската столица и вече има четири романа зад гърба си.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КНИГА ЗА СМЪРТТА на Pernilla Stalfelt (Точица)

Историята: Шведската детска писателка Pernilla Stalfelt е убедена как не само можем, но и как точно трябва да говорим за смъртта с децата.
В книгата на Stalfelt смъртта е част от живота – с чувствата и размишленията, които носи, с начина, по който предизвиква човешкото въображение да си представи онова отвъд, с обичаите, които живите следват, за да почетат своите близки и да се почувстват отново свързани с тях. Шведката говори свободно и вкарва красиви илюстрации, за да може и детето да се почувства свободно да задава въпроси, за да разбере тази важна част от нашия свят.
Защо да я прочетете: Защото рано или късно ще ви се наложи да обяснявате на ваши или чужди деца, по-скоро, отколкото очаквате.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

БЕЗУПРЕЧЕН ШПИОНИН на Owen Matthews (Изток-Запад)

Историята: Син на немски бизнесмен и рускиня, Richard Sorge е радикализиран достатъчно добре, за да се превърне в ревностен комунист и най-добрият таен агент на Съветския съюз. Привлекателният шпионин прекарва по-голямата част от живота си в напрегнатия свят на тайни и предателства, от които разпуска с бясно каране на мотоциклет, непрекъснати любовни авантюри и парализиращ алкохолизъм. Въпреки това, непоправимият прелъстител и безразсъден авантюрист успява да проникне едновременно във висшите ешелони на нацистката партия и японския императорски двор в навечерието и по време на Втората световна война. И макар да дава мило и драго за Съветския съюз, господарите му в Москва го изоставят в Токио. Matthews надгражда досегашните увлекателни биографии за Sorge с безценна информация от архивите на съветското военно разузнаване.
Защо да я прочетете: Защо единствено неделната еротика ни (малко и невинаги) е по-любима от добре разказаните шпионски истории за реални личности, особено когато са забавни и пълни с необикновени случки.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

АВИАТОР на Евгений Водолазкин (Лист)

Историята: Един човек се буди в болничното си легло без биография, но със смътни спомени. Изглежда млад, на трийсет и нещо, макар да е връстник на века, както през 1999 наричат родените през 1900. За да върне паметта си, Инокентий Платонов записва своите спомени в дневник. Може би е бил художник или авиатор, а може би не. Със сигурност обаче е обичал и е бил обичан. Със сигурност Инокентий е бил и в Соловки – най-големия концлагер в СССР. Авиатор е история за престъпления и наказания на отделни личности и на цяла държава.
Защо да я прочетете: За да продължите гмуркането с Водолазкин, особено ако сте харесали неговия Лавър в миналата селекция.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

Още добри книги? Предишните издания на Boyscout Book Club са тук.