Малкият голям пионер: Volkswagen Golf става на 50

Kонцептуалният предшественик EA 276 (1969) и оригиналният Golf Mk1 (1974) © Volkswagen

Не е за вярване, но обичаният, но осмиван, но обичан Volkswagen Golf си остава все така младолик петдесет години след своята премиера. Първоначално предвиден само да замени другата легенда Beetle, Golf-чето се превръща в съвсем самостоятелна икона сред напредничавите и семейни малки автомобили и не спира да се преоткрива с нови технологии вече осем поколения.

Както се подразбира, настоящата 2024 за Volkswagen ще мине под знака на 50-атата годишнина на Golf, a първата актуална новина по този повод е подобрените версии на осмата генерация, които трябва да я подкарат смело през следващите няколко години.

Volkswagen Golf Mk1 (1974-1983) © Volkswagen

Проектирана от Giorgetto Giugiaro като антипод на заобления Бръмбар, ръбатата каросесия на оригиналния Golf омеква с годините по посока по-рафинирани линии. Един от първите хечбеци на пазара обаче все още си е златен стандарт в класа си. Най-сериозните подобрения на последната осма генерация са запазени за модификацията GTI, дебютирала още през далечната 1976 и обикната мигновено заради тартанените седалки на интериорния дизайнер Gunhild Liljequist.

Volkswagen Golf Mk1 (1974-1983) © Volkswagen

Първоначално Volkswagen няма големи очаквания за GTI и очаква да продаде около пет хиляди автомобили, но в крайна сметка първата генерация на GTI достигат до 462 хиляди. Общият брой на продадени Golf-ове от всички генерации до момента е повече от 37 милиона, а нарастването на продажбите върви и с постепенно увеличаване на габаритите – първата генерация е 3,7 х 1,6 метра (колкото сегашния UP!), докато най-новият Golf е 4,2 х 1,8 метра.

Volkswagen Golf GTI (1976) © Volkswagen

Обновленията в последната генерация са по-острата предница със светеща емблема, новият дизайн на фаровете, подобреният софтуер (интегриран ChatGPT гласов асистент) и инфотейнмънт система с по-бърз процесор и интуитивно оправление и завръщането на обикновените бутони за сметка на неудобните тъскрийн плъзгачи. Обновената Мk8 се предлага в бензинова, дизелова, хибридна и изцяло електрическа версия, включително споменатия GTI и предстоящия флагман Golf R.

Volkswagen Golf GTI (2024) © Volkswagen

Повече информация за новия Volkswagen Golf има тук. Още за историята на легендарния модел има тук и тук.