Alfa Romeo 33 Stradale е белязан от драматична красота

Макар критиците на компанията да я обвиняват за някои спорни инженерни постижения, феновете на Alfa Romeo винаги си затворят очите пред емблемата върху капака на някои от най-красивите (спортни) автомобили в историята.

Същото важи и за представената наскоро Alfa Romeo 33 Stradale, която се обляга сериозно на наследството на италианската нарка, за да изскочи с нещо фантастично. Историята на първия автомобил на марката, изработен по поръчка от 1969 насам всъщност започва точно преди 56 години, когато понастоящем доказалата се в моторните спортове Alfa диша прахта на своя бивш служител Enzo Ferrari.

Оригиналното Alfa Romeo 33 Stradale от 1967

Низходящата траектория се променя с оригиналното 33 Stradale oт 1967, появило се след дълга работа върху изречението Много сме страдале, трябва вече и да побеждале. По заповед на тогавашния директор на компанията Giuseppe Eugenio Luraghi, дизайнерът Franco Scaglioni създава един от най-ранните суперавтомобили, проправил път за една изцяло нова категория с друга итало легенда, Lamborghini Miura.

Актуалният 33 Stradale се ражда в новосъздадена работилница (Bottega), където дизайнерите, инженерите и историците на Alfa Romeo изслушват идеите на потенциални купувачи за персонализиране, преди да произведат конкретен автомобил, точно както в ренесансовите занаятчийски ателиета и 60-тарските работилници на известните производители на каросерии.

Всяка една от 33-те бройки от новото Stradale е вече продадена на неуточнена цена (английските медии спекулират за сума от порядъка на 1,7 милиона паунда) на хора, които се запознават тайно с концептуалния модел на миналогодишното Гран При на Монца.

Alfa предлага на милионерите да избират измежду 3-литров битурбо V6 агрегат с 620 конски сили или електричка с три отделни електромотора с обща мощност от 750 конски сили (и 450 километра пробег с едно зареждане). Както се досещате, освен красиво, новото Stradale е и изключително бързо – максималната скорост е закована на 333 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км отнема по-малко от три секунди.

Режимът Strada е за по-ежедневно шофиране, докато Pista е предназначен за спортно, да не кажем направо състезателно, препускане. Спирачките с карбоново-керамични дискове са на италианските специалисти от Brembo, а за оптималната настройка на всеки автомобил помага и пилотът Valtteri Bottas.

Без да уточнява кой от двата варианта надделява в избора на бъдещите собственици, Alfa Romeo предпочита да впечатли с мощното и мускулесто излъчване на предната част с емблематичния щит и изваяните елипсовидни светлини. За драматично красивия силует на автомобила в профил се грижат крилатите врати и масивните въздухозаборници отстрани, а задната част изразява силата на автомобила с подчертана опашка, V-образна графика и кръгли задни светлинни елементи.

Подобно на други поръчкови автомобили, всеки детайл в интериора и екстериора на 33 Stradale надминава всичко, което би могло да бъде постигнато в серийно производство, независимо дали говорим за поразяващите LED светлини, централнаta конзола и ергономичните седалки, тапицирани с кожа от Poltrona Frau.

Интериорът също си го бива. Кокпитът е проектиран с цел минимизиране на компонентите, които биха могли да разсейват водача, както се вижда от ограничения брой контроли с практическа употреба при шофиране. Директно пред водача има дисплей с 3D телескопичен дизайн.

Воланът пък е лишен от всичките си обичайни бутони, а управлението, подобно на пилотска кабина на самолет, е разположено на различни нива – в ниската централна конзола и на по-висока равнина, монтирани в централната облицовка от вътрешната страна на покрива. Таблото и централният тунел използват материали като алуминий, въглеродни влакна, кожа и алкантара.